Sabiedrība
2011. gada 17. maijs, 08:33

Dome sola atbrīvot Vecrīgu no bordeļiem. Trūkst tikai pilnvaru

Jauns.lv

Kaut arī Rīgas Pašvaldības policijai, sadarbojoties ar Valsts policiju, izdevies slēgt vairākus bordeļus pilsētas vēsturiskajā centrā, pašvaldībai ar šo problēmu cīnīties ir grūti, jo likums ierobežo pašvaldības rīcību minētās problēmas risināšanai, apgalvo Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas apkarošanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC).

Turlais stāstīja, ka Pašvaldības policija kopā ar Valsts policiju strādā diezgan efektīvi, jo dažus nelegālus bordeļus ir izdevies slēgt, tomēr Pašvaldības policijai pašai nav iespēju cīnīties ar šāda veida nelikumībām, jo šādas tiesības tai neparedz ne likumi, ne Ministru kabineta noteikumi.

"Ja pašvaldībai būtu tiesības lemt, tad Vecrīga būtu atbrīvota no bordeļiem. Šāda veida bizness lielākoties tiek organizēts interneta vidē, Pašvaldības policijai nav operatīvās darbības iespējas, bet ar to nodarbojas Valsts policija," sacīja Turlais.

Pašvaldības policijas darbinieki regulāri apseko izklaides vietas, kontrolē tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas noteikumu ievērošanu no uzņēmēju puses un veic aktīvu preventīvo darbu, informējot un brīdinot tūristus par krāpšanas gadījumu iespējām. Tā kā pašvaldībai nav iespēju pārtraukt bordeļu darbību, intīmpakalpojumi pilsētas vēsturiskajā centrā ir gan pieejami, gan pieprasīti.

Kā katru gadu, reizē ar tūrisma sezonas sākšanos pieaug arī Vecrīgas apmeklētāju skaits, kas meklē iespējas saņemt intīmpakalpojumus. Turlais atzīst, ka no pilsētas vēsturiskā centra šādas izpriecas pilnībā izskaust nav izdevies.

Turlais uzsvēra, ka likumā ir ierakstīta frāze, ka pašvaldība ir atbildīga par sabiedrisko kārtību savā teritorijā, tomēr, lai to efektīvi nodrošinātu, Pašvaldības policijai likumā paredzētas pārāk mazas pilnvaras: "Piemēram, pašvaldības policisti konstatē kautiņu sabiedriskā vietā vai trokšņošanu naktsklubā pēc plkst.23, vai dažādu intīma rakstura pakalpojumu sniegšanu, bet tā var tikai konstatēt, ka pārkāpumi notiek, un izsaukt Valsts policiju."

Pašvaldības policijas rīcībā esot informācija par vairākām vietām un personām, kas nodarbojas ar intīmpakalpojumu sniegšanu, tomēr tādu neesot daudz.

Kā ziņots, Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes informācija liecina, ka Rīgā dzīvokļos seksuālus pakalpojumus sniedz 200-300 prostitūtas, 40-50 prostitūtas strādā ielās.

LETA