KNAB sācis kratīšanu arī Ventspils domē
112
2011. gada 25. maijs, 16:08

KNAB sācis kratīšanu arī Ventspils domē

Jauns.lv

Pašlaik Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki veic kratīšanu Ventspils domes ēkā. Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga kabinets šorīt ticis aizzīmogots, bet pašlaik tajā notiek kratīšana. Tajā piedalās arī Lembergs.

­­

Pats Lembergs ar ironiju pastāstīja: "Šorīt atbrauca pazīstami ciemiņi, lai sveiktu sakarā ar to, ka ir beigusies [Valsts] prezidenta kandidātu izvirzīšana un ir iestājušās pēdējās 10 dienas līdz prezidenta vēlēšanām." Uz jautājumu, kas tie bijuši par ciemiņiem, Lembergs atbildēja: "No KNAB (Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja]."

Lembergs norādīja, ka viņi veikuši kratīšanu saistībā ar Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētāja vēlēšanām. "Es esot to procesu pretlikumīgi iespaidojis, būdams Ventspils domes deputāts. Man gan absolūti nav skaidrs, kāds Ventspils domei ar to sakars," sacīja Lembergs.

Lembergs arī teica, ka KNAB darbinieki Puzē esot izņēmuši dokumentus, "kas saistīti ar "LNG [sašķidrinātās gāzes] terminālu"".

Ziņots arī, ka, pēc Lemberga teiktā, kratīšana īpašumā Puzē bijusi saistīta ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām.

KNAB darbinieki šodien veikuši Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas sankcionētu kratīšanu Lemberga Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenei piederošās SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās un citos uzņēmumos.

Kratīšanas sāktas trešdien no rīta. KNAB nekādus komentārus pagaidām nesniedz.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) apstiprināja, ka notikusi kratīšana ostas pārvaldes telpās un domē, bet Šķēle apliecināja, ka KNAB pārstāvji viesojušies viņa firmas birojā.

Arī pēc Amerika stāstītā, izmeklēšana notiek, jo KNAB uzskata, ka viņš par Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelts pēc Lemberga un Aināra Šlesera (LPP/LC) vienošanās, kuru it kā izpildījis Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošās Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks. KNAB izmeklētāji uzskata, ka pēc šīs vienošanās izpildīšanas Brīvostas pārvalde esot slēgusi īpašus līgumus ar SIA "Mediju nams", kas ir "Neatkarīgās Rīta Avīzes" izdevēja, skaidroja Rīgas vicemērs.

Ameriks pats šādu apgalvojumu noraida. Viņš žurnālistiem uzsvēra, ka par valdes priekšsēdētāju viņu ievēlējuši seši valdes locekļi. Vicemēra rīcībā arī neesot nekādas informācijas par īpašiem līgumiem, kurus Brīvostas pārvalde būtu slēgusi ar "Mediju namu". Iespējams, ar šo uzņēmumu ir slēgti kādi līgumi, taču tie ne ar ko neatšķiroties no standarta gadījumiem, apgalvoja Ameriks.

Rīgas vicemērs pastāstīja, ka viņam pašam šajā lietā neesot piemērots ne aizdomās turamā, ne liecinieka statuss. Ameriks uzsvēra, ka, viņaprāt, šāda KNAB rīcība ir nepieņemama un tā būtu jāvērtē Ministru kabinetam un Saeimai, lemjot jautājumu arī par biroja statusu.

Vicemērs piebilda, ka kratīšanas ilgušas vairāk nekā divarpus stundas un to dēļ viņš nokavējis vairākus pasākumus.

Šķēle stāstīja, ka KNAB darbinieki esot "paviesojušies uzņēmuma [UVK] viena darbinieka kabinetā", bet viņa īpašumos kratīšanu KNAB neesot veicis. Šķēle kratīšanas saista ar nākamajā nedēļā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Saeimas deputāta Šlesera pārstāvis Ģirts Dripe sacīja, ka Šlesers nekādus komentārus nesniegšot, jo patlaban viņam ir citas rūpes, kas saistītas ar ģimeni, - Šleseru ģimenē pasaulē nācis ceturtais dēls.

Centra rajona tiesā aģentūra LETA uzzināja, ka pagājušās nedēļas piektdienā, 20.maijā, izmeklēšanas tiesnesis sankcionējis aptuveni 40 KNAB pieteiktas kratīšanas. Par to, ar kādiem kriminālprocesiem tās saistītas, tiesa informāciju nesniedz.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA