Kas ir jaunais prezidents Andris Bērziņš?
Politika
2011. gada 2. jūnijs, 16:00

Kas ir jaunais prezidents Andris Bērziņš?

Jauns.lv

Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs, zaļzemnieks Andris Bērziņš (1944) ir otrs bagātākais Saeimas deputāts, uzreiz aiz Andra Šķēles, viņš arī saņem valstī lielāko pensiju – ap 4500 latu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa oficiālā biogrāfija īsumā – dzimis Nītaurē, beidzis Nītaures septiņgadīgo skolu, pēc tam Siguldas 1. vidusskolu, 1971. gadā pabeidzis Rīgas Politehnisko institūtu radioinženiera specialitātē. Mācījies arī Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultātē rūpniecības plānošanas specialitātē, kuru absolvējis 1988. gadā.

No inženiera līdz bankas prezidentam

Padomju laikā Bērziņš strādājis dažādos amatos, ražošanas apvienībā „Elektrons” — no inženiera līdz pat direktoram (1970–1988), 1988. gadā Bērziņš iecelts par Latvijas PSR sadzīves pakalpojumu ministra vietnieku.

1989. gadā ievēlēts Valmieras rajona Tautas deputātu padomē un bijis rajona izpildkomitejas priekšsēdētājs (1989–1993). 1990. gadā ievēlēts Augstākajā Padomē, kur darbojies Tautas frontes frakcijā, 4. maijā nobalsojis par neatkarības deklarāciju.

1993. gadā Bērziņš kļuva par Latvijas Bankas nodaļu privatizācijas fonda priekšsēdētāju un tajā pašā gadā arī par Unibankas (tagad „SEB banka”) prezidentu – tad arī sākās viņa straujais ceļš uz miljonāra statusu. Unibanku Bērziņš vadīja līdz 2004. gada janvārim, vēlāk bijis „Latvenergo” padomes priekšsēdētājs (2006–2009), kā arī „SEB atklātais pensiju fonds” padomes priekšsēdētājs, bijis „Lodes”, „Valmieras stikla šķiedras”, „SEB līzinga” padomēs.

Lielākie iekrājumi Saeimā, labākā pensija Latvijā

Bērziņa iekrājumi pārsniedz 1,5 miljonus latu, viņš ir aizdevis vairāk nekā miljons latu, pašam parādu nav, viņa deklarācijā īpašumu ailītē ir 37 ieraksti – dzīvoklis Rīgā, ēkas Līgatnē, Drabešos, Nītaurē, Kolkā, zemes gabali Kurzemē un Vidzemē.

Bērziņam pieder viena kapitāla daļa zemnieku saimniecībā „Kājiņas” un 6460 latus vērtas kapitāla daļas SIA „Vaļņu nams 11”, viņa īpašumā ir „SEB bankas” obligācijas 229 155 latu vērtībā. Deputāts brauc ar 2007. gada „Mercedes Benz ML 320”. 2007. gadā Bērziņam bijis veiksmīgs darījums, par vairāk nekā 4,5 miljoniem latu pārdodot ķieģeļu ražotnes „Lodes” akcijas.

Ap 4500 latu lielajai pensijai pamati likti laikā, kad Bērziņš vadīja Unibanku. Toreiz bankā nopietna akciju daļa piederēja Latvijas valstij, un atalgojums bija Aivara Lemberga, Andra Šķēles, Andra Grūtupa un Edmunda Krastiņa kompetencē, raksta portāls „Pietiek.com”.

Šajos gados Bērziņš bankā atalgojumā saņēmis vismaz 1,2 miljonus latu, par ko bijušas ievērojamas sociālā nodokļa iemaksas. Tā kā bankā nopietna akciju daļa piederēja Latvijas valstij, bankas padomi komplektēja pēc politiskiem apsvērumiem. 90. gados Unibankas padomi ir vadījis Tautas partijas pārstāvis Edmunds Krastiņš, padomes locekļu vidū ir bijuši gan Aivars Lembergs, gan Andris Šķēle, gan advokāts Andris Grūtups, un viņi arī lēma par vadības atalgojumu.

Trīs oficiālie bērni un ārlaulības meita

Bērziņam oficiāli ir divi dēli un meita, jaunākajam – Kristapam Andrim – ir seši gadi. Bērziņš nav oficiāli laulāts vīrs, bet jau desmit gadus dzīvo kopā ar Stradiņa slimnīcas endokrinoloģi, daudz jaunāko Daci Seisumu.

Par Bērziņu interneta vidē izskanējis arī pikants apvainojums – viņš esot kādai sievietei Valmierā sagādājis ārlaulības bērnu, par kuru turklāt nerūpējoties. „Mūsdienās to visu var viegli pierādīt ar DNS testiem,” saka pats Bērziņš, izvairoties atzīt vai noliegt savu „autorību” šajā gadījumā. Šo sievieti viņš pazīstot, ir bijusi pie viņa darbiniece izpildkomitejā. Pati kundze strikti no komentāriem atsakās. Žurnāls „Ir” raksta bez aplinkiem – Bērziņam ir 20 gadus veca ārlaulības meita, ar citu uzvārdu.

Bērziņa meita Eva Manavaduge apprecējusies ar tumšādainu amerikāni un tāpat kā kādreiz tēvs strādā „SEB bankā” – par projektu menedžeri Stokholmā, Zviedrijā dzimis viņas dēls. Viņai ir respektabla izglītība, Manavaduge ir beigusi Misūri Dienvidrietumu universitāti ASV. Pavisam Bērziņam ir seši mazbērni.

Ar meitas vārdu saistās nesen no skapja izvilkts Bērziņa skelets. Portāls Pietiek.com vēstīja, ka 2004. gada februārī nodibināta SIA „Kājiņas B”, kuras īpašniece ir Bērziņa meita, bet valdes loceklis – viņa dēls Aigars Bērziņš. Uzņēmums saņēmis Lauku atbalsta dienesta finansējumu aktīvās atpūtas kompleksa celtniecībai.

Portāls izpētījis, ka pretēji finansējuma noteikumiem uzņēmums neveic nekādas aktivitātes, lai piesaistītu klientus, tā piedāvājums nav atrodams tūrisma datu bāzēs, tas nav pat minēts adrešu un telefonu datu bāzēs.

Deputāts Bērziņš par to Kasjauns.lv izteicās, ka viņam ar to ir tik vien saistības, ka „tas ir man kaimiņos”. „Kājiņas B” zemesgabalu nomā no Andra Bērziņa. „Pietiek.com” aizdomās par iespējamu valsts vai Eiropas fondu līdzekļu izkrāpšanu ir nosūtījis oficiālu iesniegumu Ģenerālprokuratūrai.

Apvainojumi nepārsteidz

Bērziņš nav pārsteigts, ka nu pār viņa galvu nāk visvisādi apvainojumi, lai gan viegli neesot. Pārmetumi ir gan par valstī lielāko pensiju, gan par to, ka desmit gadus vēlāk viņš nopircis zemniekam Līgatnes pagastā par parādiem paša reiz vadītās bankas atņemto īpašumu. „Kad vadīju zviedru banku, tur bija ļoti stingra kārtība, ne tikai par materiāliem, arī par morāliem pārkāpumiem atlaistu uzreiz,” teic prezidenta kandidāts.

Jāteic, dzimtajā pusē pret Bērziņu ir pretrunīga attieksme. Viņš Saeimā ievēlēts no Vidzemes, un Bērziņam plusus pielika 3798 vēlētāji, bet izsvītroja 4368 vidzemnieki.

Saeimas tribīnē kāpis trīs reizes

Kopš deputāta mandāta saņemšanas 2010. gada 2. novembrī Bērziņš Saeimas tribīnē kāpis trīs reizes. Tāpat viņš vada Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju, kā arī darbojas Pieprasījumu komisijā un līdz 24. maijam darbojās Parlamentārās izmeklēšanas komisijā sakarā ar iespējamām pretlikumīgām darbībām A/S “Parex banka” pārņemšanas un restrukturizācijas procesā, liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija.

Māris Puķītis/Foto: Edijs Pālens/LETA