Zatlers par  nākotnes plāniem paziņos 8.jūlijā; sensācijas aicina negaidīt
Politika

Zatlers par nākotnes plāniem paziņos 8.jūlijā; sensācijas aicina negaidīt

Jauns.lv

Valsts prezidents Valdis Zatlers par saviem nākotnes nodomiem politikā paziņos nākamajā dienā pēc prezidenta pilnvaru termiņa beigām - 8.jūlijā. "Kamēr es esmu amatā, sensācijas no manis negaidiet,” paziņoja Zatlers.

Zatlers par nākotnes plāniem paziņos 8.jūlijā; se...

Par saviem nākotnes plāniem politikā Zatlers paziņos pēc 8.jūlija
Par saviem nākotnes plāniem politikā Zatlers paziņos pēc 8.jūlija

Svētdien vakarā intervijā TV3 raidījumam "Nekā personīga" prezidents aicināja līdz 7.jūlijam negaidīt no viņa nekādus politiskus paziņojumus". Vienlaikus viņš vēlreiz apliecināja, ka pēc termiņa beigām būs politiski aktīvs.

Lai gan arī pēc ilgas tincināšanas viņš tieši neatklāja, vai veidos pats savu politisku spēku, prezidents tomēr atzina, ka pieprasījums pēc jauna politiska spēka aug un līdz gaidāmajām ārkārtas vēlēšanām nav nereāli savākt nepieciešamos 200 cilvēkus partijas dibināšanai.

"Tā nav neiespējamā misija. Un, ja rūpīgi strādā, velta tam daudz laika, tic cilvēkiem un tic pārmaiņām, tas ir iespējams," sacīja Zatlers.

To, ka lēnām aug pieprasījums pēc jauna politiska spēka, prezidents konstatējis ne vien divpusējās sarunās ar dažādiem cilvēkiem, bet arī tiekoties ar tautu publiskos pasākumos.

"Esmu pavadījis ļoti daudzas stundas šajās pēdējās nedēļās, lai saprastu, ko cilvēki domā, kāda ir viņu noskaņa, cik daudz viņi ir gatavi līdzdarboties, cik daudz viņi tic šai pārmaiņu iespējai," sacīja Zatlers.

Prezidents neslēpa, ka pagājušajās dienās ticies gan ar bijušo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, gan bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu, lai pārrunātu, "kas notiek ar tiesiskumu valstī", gan arī daudziem citiem.

Tomēr vaicāts, vai viņiem piedāvāts līdzdarboties jauna politiska spēka veidošanā, Zatlers atbildēja izvairīgi: "Nav būtiski, kāda ir forma, svarīgi, kāds ir mērķis. Un mērķis ir pārmaiņas valstī. Veidot partiju vai ieņemt amatus nav mans personīgais pašmērķis. Mans mērķis ir veicināt pārmaiņas valstī."

Savukārt, komentējot Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas izteikumus, ka Zatlers sarunā viņai lūdzis "seju un vārdu", viņš norādīja, ka "tā ir viņas interpretācija".

Zatlers arī nekomentēja iespējamo atbildi "Vienotībai", kas uzaicinājusi Zatleru savās rindās un trešdien vēlas dzirdēt viņa piekrišanu. "Es pa priekšu tomēr sagaidīšu sarunu [ar "Vienotības" valdi]. Es dodu priekšroku sarunām pa priekšu un tikai pēc tam skaļiem paziņojumiem," sacīja prezidents.

Jau vēstīts, ka Zatlers 28.maijā paziņoja, ka rosina Saeimas atlaišanu. Par to 23.jūlijā gaidāms referendums. Ja tauta Zatlera rosinājumu atbalstīs, rudenī notiks Saeimas ārkārtas vēlēšanas.

Saeima 2.jūnijā otrajā balsošanas kārtā par Valsts prezidentu ievēlēja Saeimas deputātu eksbaņķieri Andri Bērziņu, par kuru nobalsoja 53 deputāti.

Zaltlera pilnvaras beidzas 7.jūlijā.

Kasjauns.lv/BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA