112
2011. gada 23. jūnijs, 10:07

Latvijā aizturētas divas par kibernoziegumiem ASV apsūdzētas personas

Jauns.lv

Otrdien Rēzeknē aizturēts 22 gadus vecais Pēteris Sahurovs un 23 gadus vecā Marina Maslobojeva, kas ASV apsūdzēti par kibernoziegumiem. Valsts policijā šo faktu pagaidām nekomentē.

ASV Tieslietu ministrija trešdien paziņoja, ka, īstenojot starptautiskas kibernoziegumu apkarošanas operācijas, aizturēti divi Latvijas pilsoņi, bet ASV un Eiropā, tostarp arī Baltijas valstīs, konfiscēti desmitiem datoru un serveru.

Ministrijas izplatītajā paziņojumā teikts, ka Minesotas apgabala tiesa izvirzījusi viņiem apsūdzības tiešsaistes krāpšanā un sazvērestībā ar nolūku pastrādāt tiešsaistes krāpšanu, kā arī par datoru bojāšanu.

Pirmajā apsūdzības punktā aizturētajiem draud 20 gadus ilgs cietumsods, bet otrajā - desmit gadu cietumsods.

Sahurovs un Maslobojeva izmantojuši tā dēvēto "iebiedēšanas programmatūru" (no angliskā "scareware"), ar kuras palīdzību interneta lietotāji tiek pārliecināti, ka to datori inficēti ar vīrusu. Pēc tam upurus mudina paziņot savu banku karšu numurus, lai iegādātos antivīrusu programmas savu datoru "izārstēšanai".

ASV prokuratūra uzskata, ka apsūdzētie nodarījuši vismaz divu miljonu dolāru (978 000 latu) zaudējumus.

Ministrija ziņo, ka Latvijas varasiestādes arestējušas vismaz piecus banku kontus, kas izmantoti izkrāpto līdzekļu atmazgāšanai.

Valsts policijas pārstāvis Andis Rinkevičs aģentūrai LETA šo informāciju apstiprināja, norādot, ka komentāri tiks sniegti pirmdien, 27.jūnijā. Kriminālpolicija apstiprina aizturēšanas faktu un to, ka šajā lietā veiktas vairākas procesuālās darbības, taču šikāku informāciju neizpauž, jo tas jāsaskaņo ar procesa virzītāju - ASV tiesībsargājošajām institūcijām. Latvija šajā lietā ir tikai izpildītājs, piebilda Rinkevičs.

Tieslietu ministrija paziņojusi, ka ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem veicis vēl vienu kibernoziegumu apkarošanas operāciju, par kuras upuriem, kā tiek lēsts, kļuvuši 960 000 interneta lietotāju un kas nodarījusi 72 miljonu dolāru zaudējumus. Pagaidām netiek ziņots, ka arī saistībā ar šo lietu kāds būtu arestēts.

Ministrija vienīgi pavēstījusi, ka operācijas "Trident Tribunal" ietvaros ASV konfiscēti 22 datori un serveri, bet Eiropā, tostarp Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Nīderlandē, Latvijā, Lietuvā un Zviedrijā - 25.

Bez minētajām valstīm atbalstu operācijas "Trident Tribunal" īstenošanā sniegušas arī Kanādas, Kipras, Rumānijas un Ukrainas varasiestādes.

LETA