Politika
2011. gada 1. augusts, 08:36

Prezidents pirmdien noteiks Saeimas ārkārtas sēdes darba kārtību

Jauns.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš līdz ar 10.Saeimas atlaišanu pārrauga parlamenta darbu, pirmdien noteiks 4.augusta Saeimas ārkārtas sēdes darba kārtību.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne paskaidroja, ka saskaņā ar panākto vienošanos starp prezidentu, valdību un parlamentu prezidentam darba kārtība jāizsludina līdz pirmdienas pulksten 14. Prezidenta sagatavotā darba kārtība tiks aizsūtīta uz Saeimu, kur to tehniski apstiprinās Saeimas prezidijs, kuram nav tiesību labot Bērziņa apstiprināto darba kārtību.

Tā kā prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos Edgars Pastars ceturtdien un piektdien bija seminārā, iesniegtie likumprojekti, kā arī deputātu ierosinājums par neuzticības izteikšanu tieslietu ministram un iekšlietu ministra pienākumu izpildītājam Aigaram Štokenbergam tiks izvērtēti pirmdien.

Valsts prezidents Saeimas ārkārtas sēdes arī turpmāk plāno sasaukt ceturtdienās pulksten 9.

Starp valdību, Saeimu un prezidentu saskaņotā kārtība paredz, ka katrs Saeimas sēdē izskatāmais jautājums tās darba kārtībā tiks iekļauts nevis mehāniski, bet pēc izvērtēšanas, papildu informācijas pieprasīšanas, konsultācijām un sanāksmēm.

Ja valdība un Saeima būs sagatavojušas jautājumus un dokumentus, kurus varētu izskatīt, Saeimas sēdes tiks sasauktas ceturtdienās plkst.9. Visas sasauktās sēdes būs ārkārtas.

Atkarībā no jautājumu daudzuma Saeimas sēdes var nenotikt katru nedēļu. Vienošanās paredz arī iespēju izskatīt ļoti steidzamus jautājumus, taču prezidents šos jautājumus kontrolēs, neļaujot par steidzamiem atzītus likumprojektus uzreiz izskatīt otrajā lasījumā tajā pašā Saeimas sēdē.

Steidzamos gadījumos parlamenta sēdi varēs sasaukt arī citā laikā, it īpaši izvērtējot premjera lūgumu, ja tāds tiks iesniegts.

Katram izskatāmajam likumprojektam obligāti būs jābūt anotācijai, kā arī finanšu ministra atsauksmei, ja lēmumam ir ietekme uz valsts budžetu.

Valsts prezidenta kanceleja ir apņēmusies īpašu uzmanību pievērst likumprojektiem, pret kuriem būs Tieslietu ministrijas un Saeimas Juridiskā biroja pamatoti iebildumi. Ļoti svarīga būs arī frakciju viedokļu saskaņotība svarīgākajos jautājumos.

Saeimas sēdē izskatāmie jautājumi parlamentā jāiesniedz līdz ceturtdienas plkst.17, bet, pamatojoties uz īpašu Saeimas prezidija lēmumu, jautājumus var iesniegt arī līdz piektdienas plkst.13.

Prezidentam nav pienākuma sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi pēc deputātu iniciatīvas ‒ līdz Saeimas atlaišanai prezidijam bija pienākums to darīt, ja ārkārtas sēdi prasīja sasaukt vismaz viena trešdaļa deputātu.

Jau vēstīts, ka referendumā atlaista 10.Saeima. Parlamenta ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī, un šajā laikā Saeimas darba kārtību noteiks Valsts prezidents.

BNS