Sabiedrība
2011. gada 8. augusts, 15:48

Alauksta ezerā bojā gājuši apmēram 500 zuši

Jauns.lv

Pagaidām nezināmu iemeslu dēļ Alauksta ezerā pēdējo trīs nedēļu laikā bojā gājuši apmēram 500 zuši. Pēdējās dienās ezerā atrasto bojā gājušo zušu skaits samazinās.

Kā pastāstīja Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes vecākais inspektors Uldis Lencbergs, pagājušajā pirmdienā viņš kopā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" darbiniekiem devies uz Alauksta ezeru, lai paņemtu paraugus analīžu veikšanai.

Ezerā noķerti trīs zuši, kurus darbinieki nogādājuši Rīgā analīžu veikšanai, kuras varētu būt gatavas nākamajā nedēļā.

Pagaidām nav iespējams pilnīgi droši noteikt, kādēļ ezera zuši iet bojā. Ezerā neesot skābekļa bads un nav notikusi arī ekoloģiskā katastrofa. Kā pastāstīja Lencbergs, bojā iet tieši zuši, nevis citu sugu zivis, tādēļ ir pamats domāt, ka pie vainas ir kāda saslimšana, kas skārusi tieši zušus.

Mirušie zuši no ūdens tiek izņemti. Pagājušajā piektdienā ūdens palicis vēsāks un arī mirušo zušu skaits sācis samazināties.

Vietējie iedzīvotāji uztraukušies par ūdens kvalitāti ezerā, tomēr, kā norāda Lencbergs, nav pamata bažām un uztraukumiem, ka iedzīvotājus kaut kas varētu apdraudēt.

Alauksta ezerā realizēti vairāki projekti, kuru laikā ezerā papildināta zivju populācija, tomēr zušu krājumi pēdējo reizi ezerā papildināti pirms apmēram desmit gadiem.

LETA

Tēmas