112
2011. gada 8. augusts, 17:01

Reklāmas cepurīšu vietā muitnieki kravā atrod bīstamo efedrīnu

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki kādā Latvijas uzņēmuma noliktavā lidostā "Rīga" atraduši 192 plastmasas bundžas ar 19 200 bīstamu psihotropu vielu - efedrīnu - saturošām kapsulām, ko varētu būt bijis paredzēts pārdot sportistiem līdz ar uztura bagātinātāju.

VID sabiedrisko attiecību daļa informē, ka VID noliktavā pārbaudījis kāda Meksikas uzņēmuma sūtījumu, kas bija adresēts kādai Latvijas fiziskai personai. Uzņēmuma noliktavā atrastajās kastēs pēc preču pavaddokumentiem vajadzēja būt reklāmas precēm - cepurītēm -, taču kravā tika atrastas divas kartona kastes, kuru kopējais svars bija 28 kilogrami. Kastēs bija iepakotas 192 baltas plastmasas bundžas, no kurām katrā bija 100 caurspīdīgas kapsulas ar pelēkbrūnu pulverveida vielu.

Turpat uz vietas tika veikts tests ar narkotisko vielu testeri un kapsulās konstatēta narkotisko vielu klātbūtne. Arī Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes atzinums apliecinājis, ka kapsulu aktīvā sastāvdaļa ir efedrīns vai pseidoefedrīns un kapsulas satur šo bīstamo psihotropo vielu lielā apmērā.

Kā informē Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs, efedrīns ir zāles, ko iegūst no auga "Ephedra vulgaris". Tās stimulējoši iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, rada možumu, garastāvokļa pacēlumu, rodas bezmiegs, zūd apetīte, paplašinās acu zīlītes. Efedrīns stimulē sirdsdarbību, sašaurina arteriālos asinsvadus, paātrina pulsu, paaugstina asinsspiedienu, kas var radīt asinsvadu bojājumus.

Intensīva vielas lietošana izraisa vielmaiņas traucējumus, paaugstinās uzņēmība pret infekciju slimībām, jo pazeminās imunitāte, izraisa garīgas novirzes - depresijas. Efedrīna lietošana var novest pie smadzeņu bojājumiem. Efedrīns ir psihostimulators, kas rada eiforiju, izraisa pierašanu un atkarību. Pseidoefedrīns ir efedrīna stereoizomērs jeb sintētiska forma, kas arī iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu stimulējoši, kā arī rada atkarību.

Par notikušo VID Muitas kriminālpārvaldē 6.jūlijā tika sākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 190.1.panta 2.daļu par narkotisko vai psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai, ja tas izdarīts lielā apmērā. Par šādām darbībām kā sods var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētām atzītas divas personas -1971.gadā dzimis Latvijas nepilsonis un 1971.gadā dzimis Latvijas pilsonis.

Abas personas, izmantojot sev piederošu sabiedrību ar ierobežotu atbildību, nodarbojās ar legālu sportistu uztura un pārtikas piedevu tirdzniecību veikalā un ar interneta starpniecību, kas VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistiem rada aizdomas par iespējamo bīstamo vielu ļaunprātīgu izmantošanu un nonākšanu legālā tirdzniecībā, radot atkarību un būtisku kaitējumu cilvēku veselībai.

Šobrīd abām aizdomās turamajām personām ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Par bīstamu psihotropo vielu saturošām atzītās kapsulas šobrīd atrodas Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē.

Plašāka informācija izmeklēšanas interesēs šobrīd netiek sniegta, norāda VID.

LETA