Sabiedrība
2011. gada 28. augusts, 19:33

Vakar ap Baltijas jūru iekurti 657 ugunskuri; piedalījušies 34 000 cilvēki

Jauns.lv

Vakar Baltijas reģionā ap jūru iekurti 657 ugunskuri; piedalījušies 34 000 dalībnieku, informē nodibinājuma ''Rīga 2014'' komunikācijas un mārketinga vadītāja Anna Muhka.

Kopumā visā reģionā ap Baltijas jūru bijušas iedegtas 950 uguntiņas, kas var būt arī lāpas, skaidro Muhka.

Igaunijā bijušas redzamas 530 ugunis, kuras kopā pulcējušas 13 700 personas, Somijā - 350 ugunis, kas vienojušas 15 800 cilvēkus. Latvijā deguši 40 ugunskuri, Lietuvā - divi, Zviedrijā - 11, Krievijā - trīs, Polijā - viens, Norvēģijā - viens un ASV - četri, ziņo Mairolds Vaiks, akcijas koordinators Igaunijā.

''Akcija iet plašumā un domāju, nākamgad to pat vairs nevajadzēs organizēt,'' uzsver Muhka.

Jau rakstīts, ka, iezīmējot apņemšanos rūpēties par Baltijas jūru, vakar plkst.21.30 jūras piekrastē vairākās valstīs tika iekurti ugunskuri. Baltijas jūras reģiona valstu piekrastēs bija pieteikti 395 ugunskuri.

Rīgā ugunskuru iededzināja Vakarbuļļu pludmalē. Profesors Valdis Segliņš stāstīja par jūru un cilvēkiem pie jūras, vēlāk folkloras kopa "Skandinieki" aicināja uz tikšanos, līdzi ņemot sveces, ko laist ūdenī, un lāpas. Kopā ar tūkstošiem citu dalībnieku visapkārt Baltijas jūrai plkst.21.30 tika aizdegts lielais ugunskurs.

Savu līdzdalību akcijā bija pieteicis Carnikavas, Dundagas, Engures, Grobiņas, Limbažu, Pāvilostas, Rojas, Rucavas, Salacgrīvas, Saulkrastu un Ventspils novads, Liepāja, Jūrmala un Rīga, kā arī pieteikti privātas iniciatīvas ugunskuri. Ar ugunskuru vietām un pasākumu programmu Latvijā varēja iepazīties "Rīga 2014" mājaslapā "www.riga2014.org".

Seno ugunskuru nakts akcija, kas gadu no gada kļūst arvien populārāka ap Baltijas jūru un notiek augusta pēdējā sestdienā, šogad bija veltīta Baltijas jūras vides glābšanai un nākotnei. Ugunskuri ap Baltijas jūras piekrasti iezīmēja apņemšanos rūpēties par jūru, kas vieno cilvēkus, pilsētas un valstis, par tās vides kvalitāti, par dabas resursu saglabāšanu savai un nākamajām paaudzēm.

Akciju organizēja Eiropas kultūras galvaspilsētas Turku un Tallina, bet tās koordinēšanu Latvijā bija uzņēmies nodibinājums "Rīga 2014", kas ir atbildīgs par Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projektu 2014.gadā.

LETA