Kultūra
2011. gada 30. augusts, 10:02

JRT sezonu sāks ar "Oblomova" jauniestudējumu Hermaņa režijā

Jauns.lv

Jaunā Rīgas teātra (JRT) pirmais jauniestudējums būs režisora Alvja Hermaņa veidotais Ivana Gončarova "Oblomovs", kura pirmizrāde paredzēta šodien Lielajā zālē, informē JRT Mārketinga daļas vadītāja Andra Rutkēviča.

Izrāde ataino 19.gadsimta vidu, Pēterburgu. Stāsts ir par krievu muižnieku, kurš visu savu dzīvi, figurāli izsakoties, pavada, tā arī "neizkāpjot no gultas". Pretēji klišejiskai interpretācijai, kurā Oblomovs vienmēr tiek uzskatīts par slinkuma simbolu (līdzīgi Sūnu ciemam, tikai krievu variantā), teātrim šis stāsts vairāk šķiet kā ļoti poētiska un filozofiska līdzība par dzīves eksistenciālo trauslumu. Piemēram, Indijā ir atsevišķs hinduisma atzars, kura sekotāji izvairās pārvietoties, jo staigājot viņi varētu neapzināti nogalēt kukainīšus, kuri arī rāpo pa zemi.

Darbu pie šīs izrādes JRT sāka jau pagājušā gada rudenī Rīgā. Pēc tam ar aktieri Gundaru Āboliņu titullomā tika iestudēts viens darba variants Ķelnē. Hronoloģiski pirmā pirmizrāde bija Vācijā, bet viss darbs tika sākts un lielums padarīts Rīgā. JRT izrāde nekādā gadījumā nebūs vācu izrādes pārnesums uz Latvijas skatuves, norādīja Rutkēviča.

Izrādes māksliniece ir Kristīne Jurjāne. Lomas atveido Ģirts Krūmiņš vai Gundars Āboliņš, Liena Šmukste, Vilis Daudziņš, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Ivars Krasts, Jevgeņijs Isajevs.

LETA