Kultūra
2011. gada 11. septembris, 20:08

Oktobra sākumā Latvijā notiks Eiropas Putnu vērošanas dienas

Jauns.lv

Oktobra pirmajā nedēļas nogalē Eiropā notiek starptautiskās Putnu vērošanas dienas "EuroBirdwatch 2011", tādēļ arī Latvijā 1.oktobrī un 2.oktobrī Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB), "Cemex" un Dabas aizsardzības pārvalde dabas draugiem piedāvās vairāk nekā 15 pasākumus.

Eiropas Putnu vērošanas dienu laikā ikvienam interesentam tiks piedāvāta iespēja tuvāk iepazīties ar putnu vērošanas norisi, piedaloties kādā no bezmaksas pasākumiem, liecina Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā publicētā informācija.

Īpaši aizsargājamās dabas teritorijās bezmaksas pasākumus vadīs ornitologi un pieredzējuši putnu vērotāji.

Eiropā populārā putnu vērošanas kustība pēdējos gados kļūst arvien spēcīgāka arī Latvijā. Putnu vērošana sniedz iespēju gan doties dabā atpūsties un atjaunot spēkus, gan bagātināt savas zināšanas par vienu no Latvijas lielākajām vērtībām - krāšņo un daudzveidīgo dabu, stāstīja Eiropas Putnu vērošanas dienu koordinators Jānis Ķuze.

Patlaban Latvijā ir reģistrētas 347 putnu sugas, un katru gadu, pieaugot aktīvo putnu vērotāju skaitam un to zināšanu līmenim, Latvijā novēroto putnu sugu saraksts top garāks. Šogad Latvijā pirmo reizi pamanīta arī dienvidniece Daurijas bezdelīga.

Par veiktajiem putnu novērojumiem Eiropas Putnu vērošanas dienā LOB aicina ziņot, zvanot pa tālruni 67 221 580 vai sūtot ziņas uz e-pastu "putni@lob.lv".

Ar putnu vērošanas pasākumu sarakstu interesenti no nākamās nedēļas varēs iepazīsties LOB mājaslapā "www.lob.lv" un Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā "www.daba.gov.lv".

Pagājušajā gadā "EuroBirdwatch 2010" laikā Latvijā 17 putnu vērošanas pasākumos piedalījās ap 450 dabas draugu un tika saņemti ziņojumi par novērotiem 76 118 putniem no 150 sugām.

Eiropas mērogā pagājušajā gadā 1065 putniem veltītos pasākumos piedalījās ap 58 000 dalībnieku no 34 Eiropas valstīm, kā arī tika saskaitīti 2 731 155 putni un trīs visbiežāk novērotās putnu sugas bija mājas strazds, meža pīle un laucis.

LETA