Satversmes tiesa piekrīt izdot Muižnieci kriminālvajāšanai
Sabiedrība

Satversmes tiesa piekrīt izdot Muižnieci kriminālvajāšanai

Jauns.lv

Satversmes tiesa (ST) nolēmusi pēc Ģenerālprokuratūras ierosinājuma dot piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret tiesnesi, bijušo Tautas partijas deputāti Vinetu Muižnieci. Lēmums ST jāsagatavo trīs darba dienu laikā un jānosūta Ģenerālprokuratūrai.

Satversmes tiesa piekrīt izdot Muižnieci kriminālv...

Saskaņā ar ST likumu lēmuma pieņemšanai par ST tiesneša izdošanu kriminālvajāšanai nepieciešams visa tiesnešu sastāva absolūtais balsu vairākums. Ja ST ir piekritusi kriminālvajāšanas sākšanai pret ST tiesnesi, šī tiesneša pilnvaras ir apturētas līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums attiecīgajā krimināllietā vai attiecīgā krimināllieta tiek izbeigta. ST likums arī noteic, ka ST tiesnesis zaudē savu amatu, ja viņš ir notiesāts par nozieguma izdarīšanu un spriedums stājies likumīgā spēkā.

Ņemot vērā līdzšinējo ST praksi, ka lēmumi pirms to pieņemšanas netiek komentēti, pati Muižniece līdz ST sēdei atturējās izteikties par prokuratūras ierosinājumu.

Kā ziņots, kriminālprocesu pret Muižnieci šā gada 1.jūnijā sāka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Kriminālprocess pret Muižnieci tika sākts pēc Krimināllikuma 327.panta 1.daļas - par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām (4000 latu).

Kriminālprocess tika sākts, pabeidzot resorisko pārbaudi, kas tika ierosināta pēc tam, kad Ģenerālprokuratūrā tika saņemts 10.Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētāja Alekseja Loskutova (V) iesniegums par iespējamu Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola viltojumu.

Kā skaidroja Loskutovs, gadījums saistīts ar 2009.gada 1.septembra Juridiskās komisijas sēdi. Tās audioieraksts liecina, ka deputāti minētos Krimināllikuma grozījumus nolēmuši virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā, savukārt protokolā norādīts, ka likumprojektu nepieciešams pilnveidot. Līdz ar to likumprojekta tālāka virzīšana nobremzēta. Pēc deputāta teiktā, Juridiskās komisijas konsultantes atzinušas, ka Muižniece devusi norādījumus, ko rakstīt protokolā. Šo protokolu parakstījusi Muižniece un deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).