Politika
2011. gada 14. oktobris, 02:40

ZRP tiks Saeimas priekšsēdētāja amats

Jauns.lv

Zatlera reformu partija (ZRP) piekritusi "Vienotības" piedāvājumam uzņemties pildīt Saeimas priekšsēdētāja amatu.

"Šis amats mums ir piedāvāts un mēs šo piedāvājumu pieņēmām," šodien pēc vairākas stundas ilgušās ZRP valdes un jaunievēlēto deputātu apspriedes žurnālistiem pastāstīja partijas līderis eksprezidents Valdis Zatlers.

Zatlers gan norādīja, ka Saeimas priekšsēdētāja amata kandidāts vēl nav izraudzīts, un arī konkrēti neatbildēja, vai viņš pats pieņems šo amatu. "Mēs to apspriedīsim, un pirmdien Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanas notiks," teica politiķis.

Runājot par iespējamo ministru amata sadalījumu, Zatlers uzsvēra, ka nekad nav bijis plāns ieņemt septiņu ministru amatus un šāda iespēja neesot apspriesta. Konkrētu vēlamo ministru skaitu gan viņš neatklāja, bet no teiktā varēja noprast, ka sarunas varētu būt aptuveni par piecām ministrijām. "Nav strīdu par ministrijām, ir sarunas," izteicās Zatlers, paužot vēlmi, lai valdība veidotos no savstarpēji cementējošiem blokiem.

Politiķis atzina, ka ZRP vēlētos tās ministrijas, kurās partijai ir izstrādāta plaša programma, tāpēc lielas intereses neesot nedz par Satiksmes ministriju, kuru labprāt atvēlētu "Vienotībai", ne par Veselības ministriju, par kuru neesot runāts.

Zatlers nenoliedza, ka ZRP interesētu Izglītības un zinātnes ministrija, Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Iepriekš izskanējis, ka ZRP pārziņā varētu nonākt arī Ārlietu ministrija.

Runājot par to, vai ZRP nevēlētos iegūt Kultūras ministriju, kura patlaban nodarbojas ar sabiedrības integrācijas lietām, Zatlers pieļāva, ka šīs funkcijas varētu pāriet Izglītības ministrijas pārziņā.

ZRP līderis uzsvēra, ka esot svarīgi, lai valdībā nebūtu iekšējo konfliktu, tāpēc no vienas partijas - "Vienotības" - vajadzētu būt premjeram, finanšu ministram un labklājības ministram.

Kā ziņots, iepriekš izskanēja pretrunīga informācija par partiju piedāvājumiem valdības un Saeimas amatu sadalē.

LETA