Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. novembrī
Sabiedrība
2011. gada 4. novembris, 10:49

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. novembrī

Jauns.lv

Šajās brīvdienās jau varam sākt svinēt Mārtiņus un lūkoties pēc gaiļa, ko kaut svētku cepetim, ballēties un svinēt saimnieciskā gada noslēgumu. Īsti svētki būs mākslas cienītājiem, jo tiek atklāts milzums daudz jaunu izstāžu.

Laikam sen nav bijusi tāda nedēļas nogale, kas mākslas cienītājiem piedāvā tik daudz un dažādu jaunu izstāžu, kā šajās dienās. Tas liecina laikam par to, ka tik tiešām sācies rudens un izklaide mums jāsāk meklēt nevis brīvdabas festivālos, bet gan izstāžu zālēs un teātros. Apdalīti netiks arī teātra cienītāji, jo viņiem būs iespēja redzēt festivāla „Patriarha rudens” vispieprasītākās izrādes.

1. Sākam svinēt Mārtiņdienu

Kaut arī Mārtiņus atzīmēsim tikai ceturtdien, 10. novembrī, tas var sākt svinēt jau šajās brīvdienās.

* Ikgadējās Mārtiņdienas svinības Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks svētdien, 6. novembrī. Tās norisināsies folkloras kopas „Rija” vadībā. Tiks vārīta gaiļa zupu, veidotas Mārtiņdienas maskas un gatavoti našķi Ikšķiles brīvās skolas skolēnu un pavāra Endija Bērziņa vadībā. Ar dziesmām apmeklētājus priecēs Mārtiņkoris, bet ar gardiem pīrāgiem cienās „Mārtiņa beķereja”.

Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv .

Mārtiņdienas svinības un Ražas svētki notiks arī citviet Latvijā:

* Ozolnieku Tautas namā Mārtiņdienas jampadracis sāksies sestdien, 5. novembrī pulksten 11.00. Programmā paredzēts tirdziņš, gardās viras baudīšana, radošās darbnīcas bērniem, rotaļas un Ozolnieku amatiermākslas kolektīvu koncerts;

* Jelgavas novada Lielplatones Tautas namā Mārtiņdienas ieskandināšanas pasākums sāksies sestdien. 5. novembrī pulksten 13.00. Tajā piedalīsies deju kopas „Rušona” un „ Mārtiņš, Lielplatones bērnudārza bērni, Žagares lauku kapela no Lietuvas un Pāvilostas kultūras nama amatierteātris ar literāri muzikālu uzvedumu „Latviešu sapnis";

* savukārt Ludzas amatnieku centrā sestdien, 5. novembrī pulksten 9.00 sāksies Zaļais Mārtiņdienas tirgus - būs lauku labumi, meistaru darinājumi, cienasts un Mārtiņdienas dziesmas.

Atcerēsimies, ka senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi ir saimnieciskā gada noslēgums un ziemas sākuma diena. Lai izpelnītos Mārtiņa labvēlību, tam kauj gaili, arī vistu. Gaiļa kaušana sekmē zirgu labklājību, bet vistas kaušana – govju.

2. Nacionālais mākslas muzejs no skatītājiem uz laiku atvadās ar Padega simtgades izstādēm

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā līdz 15. janvārim ir skatāmas divas Kārļa Padega (1911–1940) simtgades atcerei veltītas izstādes – „Trauslais izaicinājums” (Baltajā zālē) un „Padegs un pilsoniskā madāma” (Mazajā zālē).

Ar Kārļa Padega simtgades atceri Latvijas Nacionālais mākslas muzejs uz trim gadiem atvadīsies no apmeklētāju iemīļotās muzeja ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā 10a, kas piedzīvos pilnīgu rekonstrukciju un restaurāciju, lai no jauna vērtu durvis 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

Intervija ar režisoru Elmāru Seņkovu:

3. „Patriarha rudens” papildizrādes

Jauno režisoru teātra festivāls „Patriarha rudens”, kas septembra beigās un oktobra beigās, šajās brīvdienas rīdziniekiem piedāvā papildizrādes, kurās piedāvās tās izrādes, kuras izpelnījās vislielāko skatītāju atzinību un notika pārpildītās zālēs. Latvijas Kultūras akadēmija informē:

* Edurada Smiļģa Teātra muzejā (Āgenskalnā, E. Smiļģa ielā 37/39) sestdien, 5. novembrī un svētdien, 6. novembrī pulksten 17.00  tiks atkārtoti rādīta izrāde „Ziemeļblāzma”, kuras režisors ir Viesturs Roziņš;

* savukārt izrādi sestdien, 5. novembrī pilksten 19.00 un svētdien, 6. novembrī pulksten 14.00 Eduarda Smiļģa muzejā notiks Gunāra Preides lugas „Centrifūga” izrādes, ko iestudējusi režisore ir Paula Prozoroviča;

* toties svētdien, 6. novembrī pulksten 19.00 „Dirty Deal teatro” (Centrāltirgus Spīķeros, Maskavas iela 12, k-2) varēs redzēt šī gada „Patriarha rudens” galvenās balvas ieguvēja Elmāra Seņkova izrādi „Kucēni”.

* Skats no „Patriarha rudens” galvenās balvas ieguvēja Elmāra Seņkova izrādes „Kucēni”.

Intervija ar režisotu Elmāru Seņkovu:

4. Vecmāmiņas palodze Botāniskajā dārzā

Latvijas pirmās brīvvalsts – 20. gadsimta pirmās puses – aura līdz 20. novembrim būs jūtama Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā (Pārdaugavā, Kandavas ielā 2), kur ir skatāma izstāde „Vecmāmiņas palodze” un var apmeklēt auduma izdaiļošanas darbnīcas.

* Izstādē „Vecmāmiņas palodze” ir aplūkojami istabas augi, kas pirmajos Ulmaņlaikos priecēja mūsu vecmāmiņas un mājās radīja mājīguma sajūtu.

* Vienlaikus sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju Botāniskajā dārzā notiks darbnīcas:

* sestdien, 5. novembrī Sietspiedes darbnīcu vadīs Asnate Blenkveina;

* svētdien, 13. novembrī Monotipijas darbnīcu vadīs Līva Kaprāle, bet

* sestdien, 19. novembrī Madarošanas darbnīcu vadīs Kristīne Šica.

Darbnīcas būs atvērtas no pulksten 12.00 līdz 15.00. Tajās būs iespēja izdaiļot audumu, tādēļ vēlams līdzi paņemt gaišu kreklu, maisiņu, lakatiņu vai citu drānu.

Sīkāk internetā: www.botanika.lu.lv.

5. Laikmetīgās mākslas mūžīgās tehnoloģijas Spīķeros

Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” Rīgas Centrāltirgus spīķeros (Maskavas ielā 12/1) līdz 11. novembrim ir aplūkojamas divas jaunas izstādes - lietuviešu mākslinieka Žilvina Landzberga personālizstāde „For Ever Again” („Atkal mūžīgi”) un starptautiska mediju mākslas un inovatīvā dizaina izstāde „Tehno-ekoloģijas”, kas notiek Jauno mediju kultūras centra RIXC organizētā festivāla „Māksla+Komunikācija” ietvaros:

Sīkāk internetā: www.kim.lv .

6. Viktora Timofejeva netveramā brīvības tieksme Rīgas mākslas telpā

Rīgas Rātslaukuma pazemē – „Rīgas mākslas telpā” ir atklāta mākslinieka Viktora Timofejeva personālizstāde „Fourests”, kura būs skatāma līdz 4. decembrim. Mākslinieks ir dzimis Rīgā, bet savu profesionālo karjeru veido Berlīnē un Londonā.

Izstādē ar poētiski mulsinošu nosaukumu – „Fourests” būs „telpas uzrādīšana un valodas spēles raksturos gleznas, zīmējumus, objektus un skaņas”.

Sīkāk internetā: victortimofeev.com un http://www.artspace.riga.lv .

7. Galeriju jaunumi: Tumšās bildes dažādās sajūtās

* Galerijā „Daugava” (Vecrīgā, Alksnāja ielā 10/12) līdz 26. novembrim ir skatāma mākslinieka Jāņa Murovska personālizstāde „Tumšās bildes”.

Pats mākslinieks par savas jaunās izstādes koncepciju saka: „Tumsā var skatīties un tumsā var redzēt. Tumsa nav melna, tumsa ir krāsaina. Tumsā var saskatīt to, kas nav redzams gaismā. Tumsa rosina iztēli. Tumsā rodas tas, kas nav iespējams gaismā. No tumsas nav jābaidās, tumsa ir, lai atpūstos no gaismas. Tumsa ir skaista.”

Jānis Murovskis ir Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) asociētais profesors, LMA Vizuālās komunikācijas katedras un LMA Audio - vizuālo mediju mākslas nodaļas vadītājs. Murovskis 1986. gadā absolvējis LMA Rūpnieciskās mākslas nodaļu.

Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Jūrmalas pilsētas muzejā (Majoros, Tirgoņu ielā 29) līdz 4. decembrim ir skatāma divu šovasar LMA glezniecības nodaļas maģistrantūru absolvējušo jauno mākslinieču - Ilzes Laizānes un Ilzes Smildziņas kopizstāde „Dažādas sajūtas”.

Izstāde rudenīgajās dienās valdzinās skatītāju ar darbiem, kas jūtīgi fiksē laika ritumu, risina redzamās un neredzamās sajūtas pasaules attiecībās. Glezniecisko formu izaicinošā daudzveidība izraisīs skatītājos dažādas emocijas - būs iespējams izbaudīt gan jūras mūžam mainīgo spēku, gan portreta intimitāti, gan darbus, kas rosinās uz filozofiskām pārdomām.

Sīkāk internetā: www.jurmalasmuzejs.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto