Kultūra
2011. gada 23. novembris, 10:01

Atvadīšanās no baletdejotāja Artūra Ēķa notiks 26. novembrī

Jauns.lv

Atvadīšanās no baletdejotāja un pedagoga Artūra Ēķa notiks sestdien, 26.novembrī, plkst.11 Pirmo Meža kapu kapličā, informēja Latvijas Nacionālās operas (LNO) Komunikāciju daļā.

Leģendārais baletdejotājs un pedagogs Artūrs Ēķis mūžībā aizgājis 21.novembrī 78 gadu vecumā.

1933.gadā dzimušais Ēķis pagājušā gadsimta sešdesmito gadu vidū bija viens no dramatiski spilgtākajiem un tehniski spožākajiem solistiem. "Gaišs un spēcīgs. No noziedzīgi triumfējoša, sarkani melna ļaunā burvja Rotbrata "Gulbju ezerā" līdz orientāli maigajam "Šakuntalas" Dušiantam, no hana Gireja "Bahčisarajas strūklakā" līdz cēlajam Zigfrīdam "Gulbju ezerā"," tā par dejotāju savulaik rakstīja baleta kritiķis Ēriks Tivums.

Pēc Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas absolvēšanas Ēķis savas prasmes papildināja Ļeņingradas Horeogrāfijas skolā un Lielajā teātrī. No 1962. līdz 1977.gadam viņš bija LNO baleta solists un pedagogs, bet pēc tam pasniedza deju gan Horeogrāfijas vidusskolā, gan konservatorijā, gan Latvijas Kultūras akadēmijā.

Ēķis bija Latvijas Profesionālā baleta asociācijas prezidents un Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētājs. Starp leģendārā baletdejotāja nozīmīgākajām lomām bija verga loma Ādolfa Adāna baletā "Korsārs", Rotbarta un Zigfrīda lomas Pētera Čaikovska baletā "Gulbju ezers", tāpat viņš savulaik iejuties Pēra Ginta lomā un spēlējis baletos "Šakuntala", "Bahčisarajas strūklaka" u.c.

Ēķis arī filmējies Rīgas Kinostudijas filmās "Vella kalpi" un "Vella kalpi Vella dzirnavās", kā arī tēlojis epizodiskās lomās pašmāju filmās "Ilgais ceļš kāpās" un "Īsa pamācība mīlēšanā" un citu valstu kinolentēs - "Brāļi Riko", "Krasts" un "Privalova miljoni".

LETA