112
2011. gada 18. decembris, 23:09

Latvijā kopš septembra ar alkoholu saindējušies 92 bērni

Jauns.lv

No 1.septembra līdz decembra vidum Latvijā reģistrēti 92 gadījumi, kad bērni un pusaudži līdz 18 gadu vecumam bija saindējušies ar alkoholu, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Laura Ševčenko.

Savukārt slimnīcā pēc saindēšanās ar alkoholu ātrās palīdzības mediķi nogādājuši 86 bērnus. Lielākajā daļā gadījumu alkoholu lietojuši zēni - 57, tāpat mediķu palīdzība bija nepieciešama arī 35 meitenēm.

Jaunākais bērns, kurš saindējies ar alkoholu šajā laikā, bijis deviņus gadus vecs zēns, tāpat palīdzības bija nepieciešama trīs 11 gadus veciem bērniem un trīs bērniem, kam bija 12 gadi. Ar alkoholu saindējušies arī 13 gadus veci bērni - kopš septembra reģistrēti 12 šādi gadījumi, 14 gadus veci bērni - 15 gadījumi, vēl 16 bērni, kas saindējušies ar alkoholu, bija 15 gadus veci, bet 16 un 17 gadus veci bērni ar alkoholu kopš septembra saindējušies 42 reizes.

Visvairāk gadījumu, kad bērniem un pusaudžiem konstatēta alkohola intoksikācija, noticis Rīgas reģionā - 39, tad seko Vidzeme - 21 gadījums, Latgale - 15, Kurzeme - deviņi un Zemgale - astoņi.

Vēl ātrās palīdzības mediķi kopš septembra sākuma slimnīcā nogādājuši 17 bērnus un pusaudžus, kas bija saindējušies ar narkotiskajām vielām. Ar narkotikām ir saindējies viens 12 gadus vecs bērns un arī viens 13 gadus vecs bērns, pārējos gadījumos cietušie bija vecumā no 15 gadiem. Arī ar narkotiskajām vielām bērni biežāk saindējās Rīgas reģionā.

Kā ziņots, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) sagatavojusi iniciatīvas alkohola patēriņa ierobežošanai, tostarp piedāvājumu no 18 līdz 20 gadiem paaugstināt vecumu, no kura drīkst iegādāties alkoholu un tabaku.

LĀB uzsver, ka Latvijas lielākā problēma ir bērnu un jauniešu alkoholisms. Tāpat Latvijā no alkohola surogātu lietošanas ik dienu slimnīcās reanimācijas vai intensīvās terapijas nodaļās ar saindēšanos nonāk vidēji pieci pacienti ļoti smagā stāvoklī, kuru ārstēšana maksā vairākus tūkstošus latu dienā, turklāt gadā vismaz 150 no šiem cilvēkiem nomirst.

LETA