Politika
2012. gada 25. janvāris, 03:17

Parādnieks rosina 20% no uzņēmēju ziedojumiem virzīt dzimstības veicināšanai

Jauns.lv

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks otrdien kolēģus rosināja izveidot dzimstības veicināšanas fondu, kuru varētu finansēt, daļu no uzņēmēju ziedojumiem sabiedriskiem projektiem novirzot fonda vajadzībām.

Par fonda nosaukumu vienprātības pagaidām vēl nav ‒ viena no alternatīvām varētu būt Cilvēkkapitāla fonds.

Tā mērķis būtu "veicināt tādu sociālo un ekonomisko apstākļu veidošanos, kas atbilst ģimenes vajadzībām un interesēm un sekmē dzimstību kā valsts ilgtermiņa attīstības un stabilitātes priekšnoteikumu". Fondu tiek piedāvāts finansēt gan no valsts budžeta līdzekļiem, gan nosakot, ka visi uzņēmumi, kas ziedo sabiedriskā labuma statusu ieguvušām organizācijām, saņemot par to nodokļu atlaides, 20% no ziedotās summas novirza fondam.

Iespējamie fonda projektu virzieni varētu būt izglītojošās programmas par ģimeni kā augstāko vērtību sabiedrībā, "Ģimenei draudzīga uzņēmuma" programmas realizācija, kā arī abortu skaita samazināšana.

Vairāki deputāti norādīja, ka ir nepieciešama principiāla parlamenta izšķiršanās dzimstības palielināšanā, kā arī rosināja palielināt šim mērķim paredzēto iekšzemes kopprodukta (IKP) daļu.

Deputāti pārrunāja arī iespējas noteikt plašākus fonda darbības mērķus, diskutējot par to, vai uzsvars jāliek tikai uz dzimstības palielināšanu vai uz funkcionējošas ģimenes veidošanu. Tika apspriesta arī atbilstošākā fonda darbības modeļa izvēle, norādot, ka tam jābūt neatkarīgam, par piemēru minot Igaunijas Kultūrkapitāla fondu.

Konceptuāli ideja tika atbalstīta, un ar to iepazīstinās Saeimas budžeta komisija, kuras pakļautībā ir izveidota Demogrāfijas lietu apakškomisija.

BNS