"Baltijas praida 2012" laikā notiks dažādi pasākumi
Sabiedrība
2012. gada 22. maijs, 15:01

"Baltijas praida 2012" laikā notiks dažādi pasākumi

Jauns.lv

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienības "Mozaīka" no 30.maija līdz 2.jūnijam Rīgā organizētā "Baltijas praida 2012" laikā notiks vairāki pasākumi - izstādes, kino, semināri, diskusijas un gājiens Rīgas ielās.

Kā informēja "Mozaīkas" valdes locekle Evita Goša, Rīgas dome šodien ir publiskojusi savu lēmumu neaizliegt un neierobežot "Mozaīkas" organizēto gājienu un sapulci. "Jāatceras, ka divas reizes iepriekšējos gados pasākumi vispirms tika saskaņoti, bet pēc tam aizliegti. Šogad gan mēs šādu scenāriju neparedzam," teica Goša.

Visu nedēļu būs skatāmas divas izstādes, notiks LGBT kino dienas, visas filmas varēs apmeklēt bez maksas, norisināsies semināri, diskusijas un citi pasākumi.

"Baltijas praidā" Rīgā īpašā nevalstisko organizāciju kapacitātes stiprināšanas pasākumā piedalīsies arī LGBT organizāciju pārstāvji un cilvēktiesību aktīvisti no septiņām bijušās Padomju Savienības bloka valstīm, kur pulcēšanās brīvība vēl aizvien ir liegta. Šis būs pirmais šāda veida solidaritātes pasākums bijušās PSRS teritorijas valstu starpā.

"Baltijas praids" noslēgsies ar gājienu par vienlīdzību, kas notiks sestdien, 2.jūnijā, Rīgas ielās un tam sekojošo akciju "Par cilvēktiesībām" Vērmanes dārza estrādē. Gan gājiens, gan akcija Vērmanes dārzā būs atvērta un pieejama visiem. "Šogad esam padomājuši arī par ģimenēm ar bērniem, un Vērmanes dārza bērnu laukumā visu pasākuma laiku strādās aukle," informēja organizatori.

Trešdien, 30.maijā, plkst.14 Eiropas Savienības (ES) mājā notiks seminārs "Sliktākā valsts pasaulē, kur būt homoseksuālam", kurā diskutēs par LGBT cilvēku stāvokli pasaulē. Diskusijā rādīs dokumentālo filmu par LGBT cilvēkiem Ugandā. Savukārt plkst.18.30 Dānijas Kultūras institūtā Rīgā notiks seminārs "Jauniešu aktivitāte", kurā starptautiskās organizācijas "Amnesty International" pārstāvji dalīsies savā pieredzē darbā ar jauniešiem un iepazīstinās ar metodēm, kā veicināt jauniešu aktivitāti.

"Galerijas Rīga" 5.stāvā, Laimīgās mākslas muzejā no 30.maija līdz 3.jūnijam būs skatāma izstāde "LGBT kustība Latvijā kopš 1992.gada". Savukārt katru vakaru kinoteātrī "K.Suns" būs skatāmas filmas un notiks lekcijas.

31.maijā plkst.12 ES mājā notiks politiskā diskusija "Viendzimuma pāru tiesiskais regulējums Baltijas valstīs", uz kuru aicināti politiķi, valsts iestāžu darbinieki un NVO pārstāvji no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Diskusijā piedalīsies labklājības ministre Ilze Viņķele (V) un 11.Saeimas deputāte, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas locekle Daina Kazāka (RP).

2.jūnijā plkst.14 notiks gājiens par vienlīdzību un sapulce "Par cilvēktiesībām". Dalību pasākumā jau apstiprinājusi "Mozaīka", Lietuvas organizācijas - "Lithuanian Gay Leage" un "Tolerant Youth Association", Igaunijas pārstāvji - "Estonian Gay Youth", Igaunijas Sociālo lietu ministrija, Igaunijas dzimumu līdztiesības un vienlīdzīgas attieksmes komisāre, ASV delegācija, kuras vidū ir ASV vēstnieki Latvijā un Igaunijā, "Amnesty International, European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA-Europe)", "European Pride Organisers Association" un citas. Pulcēšanās plānota no plkst.13 Ģertrūdes ielā, posmā starp Barona ielu un Tērbatas ielu.

Gājiens noslēgsies Vērmanes dārza parkā. Vērmanes dārza estrādē uzreiz pēc gājiena notiks sapulce "Par cilvēktiesībām".

LETA / Fot: Lita Krone / LETA