Tumšupē ieplūdina cūku mēslus, tiek indētas zivis
„Galausku” mājas saimniece Rudīte Jermaloviča atzīst, ka ūdens Tumšupē sen vairs nav tik dzidrs un tīrs kā senāk.
Novadu ziņas
2012. gada 5. jūnijs, 19:14

Tumšupē ieplūdina cūku mēslus, tiek indētas zivis

Jauns.lv

No Allažmuižas cūku fermas „Balic Pork” Tumšupē ieplūdinātie cūku mēsli ir piesārņojuši pat desmit kilometrus attālo Ropažu novadu. Upes ūdens smird, bet tās krastos vāļājas beigtas zivis.

No cūku fermas „Baltic Pork” Siguldas novadā nelegāli Tumšupē ieplūdinātā virca bendē gan visu ūdens radību, gan apkārtējo novadu iedzīvotāju dzīvi. Pat desmit kilometrus no fermas - Ropažu novadā - upē joprojām ir izteikta vircas smaka, ūdens ir brūngans, un krastā izskalotas beigtas zivis.

Blakus Tumšupei atrodošos „Galausku” māju saimniece Rudīte Jermaloviča portālam aprinkis.lv pastāstīja: „Tā bija otrdiena. Mamma darbojās pa siltumnīcu turpat blakus upītei un pamanīja, ka krastā izskalota neliela zivtiņa – rauda vai asaris, un pie tās pielīdis zalktis. Mamma saka – iedomājies, zalktis ēd zivi! Es nodomāju, ka tā nevar būt. Gājām klāt skatīties, kas par lietu. Zalktis pa to laiku aizmuka, bet, pieejot pie upes, mēs pamanījām, ka putas nav vis baltas, bet brūnganas.

Tā kā tolaik bija arī plūdi un stipri lija lietus, nospriedām, ka tas palu dēļ. Todien viss tā arī palika. Nākamajā dienā es rosos pa garāžu un bērns atnāk, prasa bumbu. Es skatos – bumba pēc ziemas ļoti noputējusi un saku, lai aiziet līdz upītei un to noskalo. Bērns atnāk atpakaļ un saka, ka bumba smird. Nesaprotu, kā tā var smirdēt, bet jūtu, ka tiešām – izteikti pēc vircas. Prasu – kur mazgāji? Atbild, ka turpat upītē, pie dambīša. Tad nu gājām klāt skatīties un redzējām – ūdens tiešām izteikti brūngans un ož. Tikai tad sapratām, ka iepriekšējā dienā noteikti bijis vēl trakāk, tikai nepievērsām īpašu uzmanību. Neko tādu nevarējām iedomāties.”

Tumšupes ciematā dzīvojošie ir pamanījuši vairākas upes krastā izskalotas beigtas zivis. „Gar upi dzīvojušās arī kaijas, kas, visticamāk, no cūku fermas lidinās,” spriež „Galausku” saimniece. Viņa nepieļauj iespēju, ka upes piesārņotājs varētu bijis kāds cits, ne cūkkopības uzņēmums.

„Iedomājos, ja pēc 10 kilometriem līdz mums nonāk šāds ūdens, tur darītas baisas lietas. Ticams, ka tīrā veidā virca laista iekšā. Vienā mūsu kūtī arī pienāk ūdensvads no upes, un arī tas bija pilnīgi brūns, lejams ārā. Godīgi sakot, mēs nekad nebijām iedomājušies, ka ferma kaut ko tādu varētu darīt. Bet, ja tā padomā, reizēm ir bijuši gadījumi, ka krastā atrod beigtas zivis un parādās savāda vircas smaka. Var jau būt, ka šī nav pirmā reize. Kurš varētu iedomāties, ka vērīgāk jāieskatās upē,” saka Jermaloviča. Viņa gan atzīst, ka pēdējos gados upes ūdens vairs nav tik dzidrs kā kādreiz: „Vairs nav tā avotainā upe, kad ūdens bija pilnīgi caurspīdīgs.”

Par upē pamanītajām pārmaiņām „Galausku” saimnieki informējuši novada pašvaldību. Tās darbinieki kopā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR” pārstāvjiem paņēma ūdens paraugus, lai noskaidrotu, vai Tumšupē ir konstatējams piesārņojums un vai tas ir kaitīgs cilvēkiem.

Satraukumu par notikušo vides piesārņojumu Tumšupes upē pauduši arī biedrības „Mēs zivīm” pārstāvji, kas 21. maijā Mergupē, Lielajā un Mazajā Juglā, kā arī Tumšupē ielaiduši 20 000 strautu foreļu mazuļus.

Ja tiks pierādīts, ka vircu upē izlējusi SIA „Baltic Pork”, uzņēmumam var draudēt pat slēgšana. Kāds lēmums tiks pieņemts par SIA „Baltic Pork” rīcību, vēl nav zināms.

Kasjauns.lv/Foto: aprinkis.lv

Tēmas