Āboltiņa: geju un lesbiešu jautājumu risināšanā jāsaglabā līdzsvars
Sestdien Rīgas centrā notika Baltijas praida gājiens
Politika
2012. gada 7. jūnijs, 13:02

Āboltiņa: geju un lesbiešu jautājumu risināšanā jāsaglabā līdzsvars

Jauns.lv

Pēc nesen Rīgas centrā notikušā praida 11.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") izteikusies, ka risinot geju un lesbiešu jautājumus svarīgi saglabāt līdzsvaru starp tiem, kam šādas attiecības ir galēji nepieņemamas, un tām, kam tas šķiet pilnīgi normāli.

Intervijā "Neatkarīgā" viņa atzina, ka "esmu demokrāte pēc būtības, un tas attiecas arī uz praidu un uz homoseksuāliem cilvēkiem". Taču svarīgi esot saglabāt līdzsvaru.

"Tas, ka mēs izliekamies, ka viņu nav, neatrisina problēmu. Taču mums ir svarīgi saglabāt līdzsvaru starp tiem, kam tas ir galēji nepieņemami, un tiem, kas uzskata, ka netradicionāla seksuālā orientācija ir kaut kas pilnīgi normāls. Nedrīkst šos cilvēkus pretstatīt vai aizskart otras puses cieņu. Tāpēc ir jautājums: vai praids ir tā forma, ar ko sabiedrībā mēģināt atrast mierīgas līdzāspastāvēšanas un izpratnes veidu? Esmu vairākkārt tikusies ar geju organizāciju pārstāvjiem, un kā politiķe es zinu divus likumus, kas var palīdzēt risināt situāciju: tas ir likums par mantojumu – visbiežāk viendzimuma pārus uztrauc mantiskās attiecības, un tām jābūt civilizēti sakārtotām, bet otrs ir veselības likums – nereti ir jādod izšķirīga atļauja attiecībā uz tuvu cilvēku," sacīja Āboltiņa.

Savukārt, atbildot uz "Neatkarīgās" jautājumu viendzimuma pāru laulību iespējamību, Āboltiņa atbildēja: "Tuvākajā laikā tas nav iespējams, jo Latvijas sabiedrība ir pietiekami konservatīva, tāpēc parlamentā nav īstais brīdis šādām diskusijām. Mēs dzīvojam ar vērtībām, uz kuru pamata dibināta Latvijas valsts, un tikai tām ir jāvieno cilvēki."

Jau ziņots, ka sestdien Rīgas centrā notika Baltijas praida gājiens "Par cilvēktiesībām", kas pulcēja vairākus simtus cilvēku. Biedrība " Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, secinājusi, ka sabiedrības attieksme ir mainījusies uz labo pusi. Lielas pretestības gājienam šogad nebija.

"Mozaīkas" pārstāve Evita Goša iepriekš norādījusi, ka biedrība no 2007.gada runā, ka nepieciešams viendzimumu pāru attiecību regulējums. "Mēs varam diskutēt par tiesību loku, vai runājam par nereģistrēto kopdzīvi vai reģistrēto, tas viss ir apspriežams, bet runa ir par to, ka nav normāla situācija, kāda ir pašlaik, ka cilvēki ir pilnīgi nekas," klāstīja Goša.

Tieslietu ministrija ir pavēstījusi, ka tās darba kārtībā nav jautājuma par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju.


BNS  /

Foto: Ieva Čīka/ LETA, Dmitrijs Kijonoks