Sabiedrība
2012. gada 20. jūnijs, 03:57

Uzmanību! Jāņu vainagos nedrīkst pīt retos un aizsargājamos augus

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvalde aicina gaidāmajos saulgriežu svētkos vainagos nepīt retos un aizsargājamos augus, bet tos baudīt vēl ziedošus pļavās un mežos.

"Lai svētku prieki nejauši netiktu sabojāti, atpūšoties īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, izturieties ar cieņu pret dabu un apkārtējiem. Vainagos un zāļu pušķos izvairieties pīt augus, kas ir reti un aizsargājami," norādīja DAP speciālists Andris Soms.

Viņš atgādināja, ka pirmssvētku laikā Dabas aizsardzības pārvaldes vides inspektori lūkos, lai netiktu plūkti retie un aizsargājamie augi īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, un pārbaudīs puķu un Jāņu zāļu tirgus, lai nepieļautu aizsargājamu augu tirdzniecību.

Par Latvijas retajiem un aizsargājamiem augiem ‒ reibinošajām naktsvijolēm un eksotiskajām dzegužpirkstītēm, dzegužpuķēm un dzeguzenēm, staltajām Sibīrijas skalbēm ‒ vislabāk priecāties dabā vai iemūžinot tos līdzi ņemšanai fotogrāfijās.

Atsvaidzināt atmiņā dažu reto un aizsargājamo augu izskatu var, ieskatoties bukletā "Mīli ar acīm" (http://www.daba.gov.lv/upload/File/Publikacijas/BUK_Mili-ar-acim.pdf ) un foto galerijā "Aizsargājamie augi" (

http://www.daba.gov.lv/public/lat/aktualitates/fotogalerijas/augi/aizsargajamie_augi/

).

Sugu un biotopu aizsardzības likums  aizliedz īpaši aizsargājamos augus vai to daļas lasīt, noplūkt vai izrakt, kā arī aizliegts pārdot, dāvināt, kolekcionēt vai audzēt savvaļā ievāktus aizsargājamos augus. Papildus tam visas Latvijā sastopamās savvaļas orhidejas aizsargā arī Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES). Par CITES sugu nelikumīgu tirdzniecību, kā arī aizliegtām darbībām ar Latvijas īpaši aizsargājamajiem augiem piemērojams administratīvais sods ‒ fiziskām personām līdz 500 latiem, bet juridiskām personām līdz 1000 latu, konfiscējot nelikumīgi iegūtos augus.

BNS