Saeimas deputāti no Latgales ir par Daugavpils HES celtniecību
Daugavpils eksmērs, Saeimas deputāts Jānis Lāčplēsis, kurš jau vairāk kā pirms 30 gadiem strādāja pie Daugavpils HES projekta, atkal aktīvi iestājas par jaunās hidroelektrostacijas būvniecību.
Novadu ziņas
2012. gada 27. jūnijs, 18:03

Saeimas deputāti no Latgales ir par Daugavpils HES celtniecību

Jauns.lv

Bijušais Daugavpils mērs, tagad Saeimas deputāts Jānis Lāčplēsis („Vienotība”) ir viens no tiem, kurš ir par Daugavpils HES būvniecību. 11. jūlijā notiks Latgales deputātu tikšanās ar Latvijas prezidentu par jaunās HES celtniecību.

Kārtējo reizi atkal uzjundījušas sarunas par Daugavpils hidroelektrostacijas celtniecību. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados šī ideja tika noraidīta un protesti pret tās celtniecību ievadīja tautas Atmodu. Toreizējais cīnītājs par Daugavas „tīrību” Dainis Īvāns runas par Daugavpils HES celtniecību nodēvējis par vājprātu, bet tagad, pēc visa spriežot, tā vairs nav tikai „vienkārša parunāšana” un projekts varētu tikt reanimēts.

Daugavpils HES celtniecību atbalsta gan Valsts prezidents Andris Bērziņš, gan no Latgales ievēlētie Saeimas deputāti. Tiek lēsts, ka Daugavpils HES celtniecības izmaksas varētu būt 200 miljoni latu.

„Prezidents Bērziņš ieplānojis tikšanos ar Saeimas deputātiem no Latgales. Šī tikšanās notiks 11. jūlijā un tajā runās par Daugavpils HES būvniecības iespējām. Iniciatīvu tam izrādījis pats prezidents, kurš nesen ir izteicies par labu atjaunojamās enerģijas iegūšanai, uzverot tieši Daugavas HES būvniecību. Pats, būdams inženieris, Bērziņa kungs jauno hidroelektrostaciju projektus uzskata par efektīviem un tie pēc viņa domām dabai nodara minimālu kaitējumu.

Viens no jaunās Daugavas HES iniciatotriem ir Jānis Lāčplēsis, kurš Latvijas Radio ir pateicis, ka detalizēti izstrādātajā biznesa plānā uzskaitīti visi „par” un „pret”. Tās izmaksas nav salīdzināmas ar tām, kuru gatavojas iegūt ar vēja ģeneratoru palīdzību. Finanšu jautājumi tiek risināti ar privāto investīciju, valsts un ES līdzdalību.

Jānis Lāčplēsis atgādināja, ka hidroelektrostacijas būvniecība sekmēs Daugavpils attīstību, ko apstiprina Pļaviņu HES piemērs – tā kļuva par stimulu Aizkraukles attīstībai,” raksta Daugavpils ziņu portāls d-fakti.lv.

Ideja par Daugavpils HES celtniecību varētu gūt atbalstu arī tādēļ, ka Latvijā joprojām šaubās par piedalīšanos Visaginas AES projektā, jāstiprina Latvijas enerģētiskā neatkarība un mums nav ne savu ogļu, ne gāzes

Jāteic, ka Lāčplēsis jau pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados strādādams par direktora vietnieku ražošanas jautājumos Vispārējās celtniecības trestā veica priekšdarbus Daugavpils HES būvniecībai, kura gan tika pārtraukta.

Kasjauns.lv/Foto: LETA