Ogotājus aicina būt saudzīgiem pret ogulājiem, izmantojot ogu lasīšanai kombainus
Sabiedrība
2012. gada 25. jūlijs, 16:41

Ogotājus aicina būt saudzīgiem pret ogulājiem, izmantojot ogu lasīšanai kombainus

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvaldē saņemtas vairākas sūdzības par to, ka ogu lasītāji izmanto tā saucamos ogu kombainus, tādēļ pārvalde aicina ogotājus būt saudzīgiem pret ogulājiem un neizpostīt tos, ja ogu lasīšana tiek veikta ar palīgierīcēm jeb tā dēvēto kombainu palīdzību.

Kā informēja Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Jakovļeva, PSRS laikos ogu lasīšanas palīgierīces izmantot bija aizliegts, taču patlaban šāds aizliegums pastāv vien atsevišķās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

Speciālas vākšanas palīgierīces savvaļas ogu lasīšanā aizliegts izmantot Slīteres, kā arī Ķemeru nacionālā parka teritorijā, kā arī dažos dabas liegumos.

Kompleksi pētījumi par to, vai ogu vākšanas palīgierīces rada kaitējumu ogulājiem, gan nav veikti, tomēr to ietekme šobrīd ir novērojama. Saudzīgi izmantojot ogu lasīšanas palīgierīces, kaitējums ogulājiem nodarīts netiek, tomēr arvien biežāk mežos redzamas panīkušas mētras bez lapām. Ogu, it sevišķi melleņu, lasīšana ir labs peļņas avots vasarā, tādēļ daļa ogotāju, vēloties iegūt pēc iespējas lielāku un ātrāku peļņu, izmanto ogu kombainus un kopā ar ogām notrauc ogulājiem lapas, neaizdomājoties, ka no šādi bojātām mētrām ogu raža var samazināties, pauda Jakovļeva.

Dabas aizsardzības pārvalde mudina cilvēkus ogas lasīt saudzīgi, neizpostot ogulājus, lai tie spētu dot ražu arī nākamajos gados.


LETA /Foto: Evija Trifanova/LETA