FIB meklētais hakeris no Rēzeknes pazudis bez pēdām. VIDEO
Pērn ar lielu vērienu aizturētie Rēzeknes kibernoziedznieki Marina Maslobojeva un Pēteris Šahurovs joprojām atrodas uz brīvām kājām. Pie tam vīrietis ir aizbēdzis uz ārzemēm un viņš izsludināts starptautiskā meklēšanā.
112
2012. gada 1. augusts, 10:30

FIB meklētais hakeris no Rēzeknes pazudis bez pēdām. VIDEO

Jauns.lv

Pērn pēc Jāņiem Latvijas policijas aizturētais hakeris Pēteris Šahurovs, kuru meklē ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), izgaisis bez pēdām. Viņam piemērotais drošības līdzeklis bija vienīgi paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Pagājušā gada Jāņos Latviju pāršalca sensacionāla ziņa: Rēzeknē aizturēti divi FIB meklēti augsta līmeņa noziedznieki - 22 gadus vecais Pēteris Šahurovs un viņa 23 gadus vecā dzīvesbiedre Marina Maslobojeva. ASV Tieslietu ministrija ziņoja, ka abi Latvijas valstspiederīgie izveidoja viltus reklāmas aģentūru, apgalvojot, ka pārstāv kādu viesnīcu ķēdi, ieguva reklāmkaroga jeb tā sauktā banera vietu kādā ASV vietējā laikraksta interneta vietnē. Kad mājaslapas apmeklētāji uzklikšķināja uz šī reklāmkaroga, viņu datoros tika lejuplādēta datorprogramma, kas paziņoja, ka dators ir inficēts. Pēc tam krāpnieku iespējamajiem upuriem bija jānorāda savas bankas kredītkartes numurs, lai likvidētu it kā iespējamo datorvīrusu. Tādā veidā viņi esot izkrāpuši aptuveni divus miljonus dolāru

Latvijas policisti pēc ASV lūguma abus aizdomās turētos aizturēja un vēlāk viņiem piemēroja tikai aizliegumu pamest savu dzīvesvietu. Savukārt Amerikā par šādiem kibernoziegumiem draud no 20 līdz 30 gadiem ilgs cietumsods.

Tomēr ASV mēnešiem ilgi vilcinājās ar pieprasījumu Latvijas varas iestādēm izdot Rēzeknes kibernoziedzniekus tiesāšanai ASV. Tā nu viņi palika uz brīvām kājām Latvijā. Par to, ka kibernoziedznieki palika uz brīvām kājām atbildība, pēc visa spriežot, ir jāuzņemas Amerikas tiesībsargājošām iestādēm, kuras kavējās Šahurovam un Maslobojevai uzrādīt apsūdzību.

Pašlaik Rēzeknē dzīvo tikai Šahurova sieva Maslobojeva, bet pats viņas dzīvesdraugs ir izgaisis bez pēdām un aizlaidies uz ārzemēm. Tagad Šahurovs ir izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Jāatgādina, ka par to, ka Šahurovs un Maslabojeva darbojušies starptautiskā kiberuzbrucēju organizācijā un piedalījušies vismaz divu miljonu izkrāpšanā, tiesībsargājošajām iestādēm šaubu nebija. Par to liecināja vēriens, ar kādu tika veikta aizturēšana.

FIB meklētais hakeris no Latvijas pazudis bez pēdām (LTV „Panorāma”)

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no draugiem.lv