Oļegs Burovs: remonstrādniekiem ir jāatceras par viņu tiesībām
Rīgas domes īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs pastāstīja, ka pamatskolas "Rīdze" celtniecības objektā nav neviena strādnieka bez darba līguma.
Runā Rīga
2012. gada 2. augusts, 11:07

Oļegs Burovs: remonstrādniekiem ir jāatceras par viņu tiesībām

Jauns.lv

„Lai arī kāds būtu strādnieka materiālais stāvoklis vai nepieciešamība pēc darba, viņam ir jāatceras par savām tiesībām – tiesībām uz darba līgumu, kas ir kā garants atalgojuma saņemšanai par padarīto darbu,” uzsver Rīgas domes īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Kā Kasjauns.lv informēja Rīgas domes Īpašuma departamentā, pagājušajā nedēļā tika saņemta informācija, ka pamatskolas "Rīdze" restaurācijas un renovācijas procesā, kuras pasūtītājs ir Rīgas domes Īpašuma departaments, vairāki strādnieki strādājuši bez darba līguma, jo it kā parakstījuši tikai vienu līguma eksemplāru, kā arī atalgojumu par vairākām nostrādātajām dienām. Pārbaudot situāciju būvobjektā, ģenerāluzņēmējs SIA „Velve” kategoriski noliedza, ka šie cilvēki ir uzņēmuma darbinieki, ko pārbaudē apstiprināja arī Valsts darba inspekcija, pārliecinoties, ka celtniecības objektā nav neviena strādnieka bez darba līguma.

„Valsts darba inspekcija un Valsts ieņēmumu dienests var veikt pārbaudes un uzlikt sodus, lai mazinātu bez darba līgumiem strādājošo būvstrādnieku skaitu un negodīgu konkurenci, tomēr visupirms strādniekam pašam ir jāapzinās, ka darba līguma noslēgšana un sava līguma eksemplāra iegūšana nav tikai mazākas algas saņemšana uz nodokļu rēķina, bet vispārējs garants šīs algas saņemšanai,” tā O. Burovs.

Nelegālā strādnieku nodarbināšana būvniecība galvenokārt raksturīga mazajām būvfirmām, savukārt lielās būvfirmas bieži vien nolīgst apakšuzņēmumu, kurš ir tā sauktā „melnā” tirgus dalībnieks. Tādēļ O. Burovs iesaka arī būvuzņēmējiem būt uzmanīgākiem un pārliecināties par apakšuzņēmēju dokumentiem, savukārt no Valsts darba inspekcijas gaida regulārākas kontroles pašvaldības pasūtītajos būvobjektos.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību