Kultūra

Latvijas Okupācijas muzejs saņems UNESCO atpazīstamības zīmi

Jauns.lv

Latvijas Okupācijas muzejam šodien, 29.augustā, pasniegs UNESCO atpazīstamības zīmi programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautajai nominācijai "Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss", informēja muzeja sabiedrisko attiecību nozares pārstāve Inese Krieviņa.

Latvijas Okupācijas muzejs saņems UNESCO atpazīsta...

Latvijas Okupācijas muzejs ir viens no septiņiem Latvijas muzejiem, kas glabā vēstules uz bērza tāss, kas rakstītas Sibīrijā - ieslodzījuma vai spaidu darbu nometnēs un nometinājuma vietās.

Bērza tāss bieži vien bija vienīgais pieejamais materiāls izsūtījuma vietās, īpaši Otrā pasaules kara gados, tādēļ cilvēki tās izmantoja papīra vietā, lai uzturētu saikni ar dzimteni un tuviniekiem. Vēstules laikā no 1941.gada līdz 1956.gadam saviem tuviniekiem sūtījuši represētie Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji. Šīs vēstules ir uzskatāmas par retumu, jo Latvijas muzejos saglabājušies tikai daži desmiti no savulaik vairākiem desmitiem tūkstošu līdzīgām vēstulēm.

Okupācijas muzeja krājumā glabājas 13 vēstules. Piemēram, ieslodzītā Voldemāra Mežaka pašizgatavots apsveikums Vasarsvētkos no bērza tāss, ko viņš 1950.gadā sūtīja Inārai Aizpurei no nometnes Taišetā. Šī un vēl vairākas citas vēstules no 29.augusta būs aplūkojamas īpaši veidotā izstādē muzeja vestibilā.

UNESCO atpazīstamības zīme muzejam tiks pasniegta plkst.12. To muzeja direktorei Gundegai Michelei pasniegs UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa un UNESCO LNK Zināšanu sabiedrības programmu padomes vadītājs un Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.


LETA