Valsts algos parādu piedzinējus, lai no studentiem atgūtu kredītus
Valsts netiekot galā ar pieaugošo studentu parādu apjomu, kas kopā ar līgumsodiem ir jau 2,5 miljoni latu.
Sabiedrība
2012. gada 7. oktobris, 22:06

Valsts algos parādu piedzinējus, lai no studentiem atgūtu kredītus

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākamajā gadā plāno algot parādu piedzinējus, lai no 2972 parādniekiem atgūtu savulaik studiju maksas segšanai izsniegtos kredītus, šovakar ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Valsts netiekot galā ar pieaugošo parādu apjomu, kas kopā ar līgumsodiem ir jau divarpus miljonus latu, tāpēc IZM nolēmusi risināt šo situāciju, no valsts budžeta nākamgad pieprasot 63 563 latu parādu piedzinēju algošanai.

IZM ierēdņi raidījumam skaidrojuši, ka iepriekš efektīvai parādu piedziņai trūcis resursu, proti, krīzes laikā to darījis viens cilvēks, tagad divi. Nākamgad par papildus piešķirto naudu šim darbam plānots algot vēl piecus vai sešus parādu piedzinējus.

"De facto" atgādina, ka studiju un studējošā kredītus sāka izsniegt pirms 13 gadiem. Šobrīd kreditēšana uzticēta bankām, bet sākumposmā slēgtos līgumus aizvien apkalpo Studiju un zinātnes administrācija.

Starp visiem kredītiem, ko apkalpo IZM padotā iestāde, parādu summa ir miljons latu, bet kopā ar līgumsodiem - divarpus miljonus latu. Tomēr līdz tiesai aizgājušas vien 500 parādu lietas un valsts atguvusi tikai 240 000 latu.


LETA/ Foto: Shutterstock