Ministrija maksās Lindermanam morālo kompensāciju - 1 latu
Šī viena lata piedziņa ir ļoti maza, bet nozīmīga un simboliska, uzskata Lindermana cīņubiedrs Girss.
Sabiedrība
2012. gada 14. novembris, 14:23

Ministrija maksās Lindermanam morālo kompensāciju - 1 latu

Jauns.lv

Rīgas apgabaltiesa šodien noraidīja Tieslietu ministrijas apelācijas sūdzību strīdā ar partijas "Par dzimto valodu" līderi Vladimiru Lindermanu, un TM būs jāizmaksā viena lata morālā kaitējuma kompensācija Lindermanam saistībā ar apsūdzību neatļautā sprāgstvielu glabāšanā.

Kā pastāstīja Lindermana pārstāvis tiesā Ilarions Girss, šī viena lata piedziņa ir ļoti maza, bet nozīmīga un simboliska. "Ja šis jautājums nebūtu nozīmīgs, TM nebūtu tērējusi tik lielas naudas summas tiesvedībai, lai algotu darbiniekus, aizņemtu tiesu laiku divās instancēs, apmaksātu tiesnešu un tiesas sekretāru algas," savu nostāja pauda Girss.

Girss uzsvēra, ka šai tiesvedībai TM iztērēja valsts līdzekļus un noslogoja tiesu sistēmu. "Tiesvedībā par vienu latu TM pierādīja, ka pret Lindermanu ir karš. Šo absurda procesu uzsāka Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), savukārt turpināja viņa "aizvietotājs" tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK)," secināja Lindermana pārstāvis, norādot, ka tiesas sēdē varēja just ministrijas noraidošo attieksmi pret Lindermanu.

Tāpat Girss pauda prieku par tiesas lēmumu, kas pierādīja, ka Latvijā arvien ir tiesneši, kuri ir spējīgi pieņemt taisnīgu un neatkarīgu lēmumu.

Jau ziņots, ka pirmajā instancē Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 2011.gada 13.decembrī Lindermana prasību apmierināja un no TM piedzina viena lata kompensāciju. TM spriedumu pārsūdzēja apgabaltiesā.

Kā iepriekš pastāstīja Lindermans, viņš prasību cēlis saistībā ar 2002.gada novembrī ierosināto krimināllietu, kurā viņš un vēl trīs personas - Olga Morozova, Raimonds Krumgolds un Arturs Petrovs - tikušas apsūdzētas par aicinājumu veikt valsts apvērsumu un par nelikumīgu sprāgstvielu glabāšanu.

Sākotnēji figurējusi arī apsūdzība atentāta gatavošanā pret Valsts prezidentu, "tomēr tā mums oficiāli netika izvirzīta, jo absurds bija pārāk acīmredzams", norādīja Lindermans.

Viņš norādīja, ka lieta pret viņu tikusi safabricēta. "Salti meli no pirmā līdz pēdējam burtam. Manus biedrus atbrīvoja no cietuma jau 2003.gadā. Pērnruden arī es tiku pilnībā attaisnots. Tādējādi šī krimināllieta pret mani ilga aptuveni septiņus gadus. Es neuzskatu šos gadus par pazaudētiem. Tieši pretēji - tie bija pilni ar svarīgiem un spilgtiem notikumiem manā dzīvē. Un, ja valsts iestādes, kuras ir vainīgas krimināllietas safabricēšanā, kaut vai ne publiski atvainotos, es nebūtu vērsies tiesā. Atriebīgums man nepiemīt," apgalvoja Lindermans.

Pieteikuma iesniedzēja skatījumā "nevis nauda, bet gods stāv uz spēles". Ja nacionālboļševiks tiesā uzvarēs, viņš sola izurbt caurumu monētā, ievērt to ķēdītē un nēsāt kaklā kā trofeju.

Jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa iepriekš atstāja spēkā pirmās instances tiesas spriedumu, ar kuru Lindermans tika pilnībā attaisnots apsūdzībā par neatļautu sprāgstvielu glabāšanu. Lindermanam labvēlīgais 2009.gada 2.septembra nolēmums netika pārsūdzēts, un tādējādi ir stājies spēkā sākotnējais Centra rajona tiesas 2008.gada 3.jūlija spriedums par apsūdzētā attaisnošanu.

Prokuratūrā tolaik sacīja, ka tā Lindermanu attaisnojošo spriedumu nepārsūdzēja tādēļ, ka tajā nebija saskatāmi nekādi procesuālie pārkāpumi.

LETA, Foto: Lita Krone, Ieva Čīka/LETA