14. decembrī spridzinās Gaiziņkalna skatu torni. FOTO. VIDEO
30 gadus Gaiziņkalna virsotni „rotāja” tā arī nekad nepabeigtā skatu torņa būve. Nākamās nedēļas piektdienā to nolemts uzspridzināt, un mums par šo būvniecības šedevru paliks tikai nostalģiskas atmiņas.
Novadu ziņas
2012. gada 5. decembris, 14:50

14. decembrī spridzinās Gaiziņkalna skatu torni. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Gaiziņkalna brūkošais skatu tornis piedzīvo savas pēdējās dienas. Šonedēļ zemessargi sākuši urbt caurumus torņa mūrī, kur ievietot sprāgstvielas. Tās tur tiks ievietotas nākamnedēļ un piektdien, 14. decembrī, tornis tiks uzlaists gaisā. Šai dienā arī notiks kolektīvas atvadas no nekad tā arī neuzceltā torņa.

Lielākā daļa no mums laikam pat vairs nespēj iedomāties mūsu augstākā kalna virsotni bez šīs būves. Taču pāri nostaļģiskām atmiņām tomēr dominē neērtības sajūta, kas pārņēma ik reizi, kad uz Gaiziņu tika vesti viesi, pašmāju un ārzemju, aktīvā tūrisma piekritēji vai vienkārši interesenti, kas skaļi vai klusībā, bet pauda izbrīnu par mūsu būvniecības „šedevru”.

14. decembrī pulksten 13.00 tornis ies gaisā vārda tiešā nozīmē. Spridzināšanas darbus veiks Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona karavīri, kas jau kopš pirmdienas veic spridzināšanas priekšdarbus. 13 karavīri skatu tornī urbj caurumus, lai būves sienās varētu ievietot sprāgstvielas. Sprāgstvielas tur tiks ievietotas no 12. līdz 14.decembrim. Kad tiks pabeigti visi sagatavošanās darbi, sprādzienu plānots veikt piektdien, 14.decembrī, pulksten 13.00. Sagatavošanās darbu un spridzināšanas laikā objekta bīstamā zona būs norobežota.

Izvērtējot Gaiziņkalna virsotnē esošās būves specifisko raksturu un iespējamos nojaukšanas veidus, par vispiemērotāko tika atzīta tā nojaukšana ar spridzināšanas metodi, informē Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Stradiņa.

Pašvaldība pieļauj, ka 14.decembrī Gaiziņkalnā pulcēsies daudz interesentu. Tāpēc līdztekus drošības pasākumiem, būs padomāts arī, kā uzņemt atbraukušos. „Liktenīgajā piektdienā” no pulksten 11.30 līdz 13.00 Gaiziņkalna pakājē pie atpūtas bāzes „Gaiziņš” (bijušais „Golgāts”) tiks organizēts informatīvs pasākums „Atvadas no torņa”. Pasākuma laikā varēs dzirdēt intervijas ar Gaiziņkalna zemes īpašniekiem par dzīvošanu dižā kalna pakājē, ieklausīties atmiņās par torņa būvēšanas laikiem, uzzināt Madonas novada pašvaldības redzējumu kalna apsaimniekošanas kontekstā un noskaidrot Dabas aizsardzības pārvaldes ieceres saistībā ar jaunā skatu torņa projektēšanu un būvniecību. Protams, varēs uzzināt arī zemessardzes informāciju par torņa spridzināšanas darbu gaitu. Informatīvās runas notiks no pulksten 11.30 līdz 12.30. Pasākuma norises vietā darbosies Dabas aizsardzības pārvaldes informatīvā telts, tiks kurināts ugunskurs, varēs cienāties ar siltu tēju, darbosies atpūtas bāzes „Gaiziņš” kafejnīca.

Skaidrā laikā torņa sprādzienu varēs labi vērot no vairākām vietām: pie autoceļa Bērzaune - Gaiziņkalns (starp viesu māju „Gaiziņstars” un Gaiziņkalnu), pie autoceļa Vestiena - Gaiziņkalns (pakalnā iepretim Talejas ezeram) un pie autoceļa Madona - Zelgauska – Viesiena - Vestiena (pakalnā iepretim Viešūra ezeram).

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka nepabeigtā skatu torņa dēļ Latvijas augstākā kalna virsotne drīzāk traucēja nekā veicināja izbaudīt gleznaino Gaiziņkalna apkārtni. Pēc 1978. gadā izstrādāta projekta torņa būvniecība tika uzsākta 1982. gadā un tā arī līdz galam netika pabeigta. Šobrīd būve jau kļuvusi par reālu apdraudējumu kalna virsotnes apmeklētājiem. Jāteic, ka skatu torņa būvniecības pabeigšanai savulaik pietrūka līdzekļu. Turklāt darbu gaitā tika konstatēts, ka skatu torņa pamati ir nepareizi izbūvēti, tādēļ celtne nebija droša. Šī iemesla dēļ arī nevienu vecā torņa daļu nav iespējams izmantot ieplānotajam jaunajam skatu tornim un tas jānojauc pilnībā.

Gaiziņkalna tā arī nekad nepabeigtais skatu tornis

Elmārs Barkāns/Foto: Aina Karavaičuka/

www.poga.lv

Tēmas