Kultūra
2012. gada 5. decembris, 21:33

Tapusi grāmata par populāro bērnu vokālo grupu "Dzeguzīte"

Jauns.lv

Apgāds "Jumava" un fonds "Dzeguzīte" laiduši klajā grāmatu "No vienas ligzdas" par populāro bērnu vokālo grupu "Dzeguzīte", informēja fonda "Dzeguzīte" pārstāvji.

Grāmatā gan lasāmas dziedātāju atmiņas par neparasto bērnību, gan arī skatāmas krāšņas fotogrāfijas.

Bērnu vokālais ansamblis "Dzeguzīte" ierindojams Latvijas ievērojamāko zīmolu vidū. Savā 40 gadu pastāvēšanā ansambli "Dzeguzīte" iemīļojuši klausītāji ne tikai pašu mājās, bet arī tālu aiz Latvijas robežām. Izaugušie dziedātāji kļuvuši par sabiedrībā redzamiem, enerģiskiem ļaudīm, kam mūzika joprojām ir sirdij tuva un daudziem kļuvusi par profesiju.

Grāmatas autore Daiga Mazvērsīte pētījusi "Dzeguzītes" vēsturi un muzikālo attīstību, kas savu augstāko virsotni sasniedza sadarbībā ar Maestro Raimondu Paulu. Grāmatā būs arī sastapšanās ar "Dzeguzītes" skatuves draugiem - aktieriem un mūziķiem, un komponistiem, kuru tolaik speciāli radio ansamblim rakstītās dziesmas joprojām ir dziedošu bērnu repertuārā.

Būtiska košā un rotaļīgā izdevuma sadaļa ir "Dzeguzītes" iecienītāko un biežāk izpildīto dziesmu notis.

Par "Dzeguzītes" dzimšanas laiku uzskatāms pagājušā gadsimta 70.gadu sākums. Pateicoties vispirms skolotājas Aldas Strazdas, vēlāk Dailas Martinsones entuziasmam, mazo dziedātāju sākotnējais uzdevums bija ieskaņot dziesmas radiopārraidēm. Taču jau desmit gadus vēlāk radio studijas kolektīvs "Dzeguzīte" bija izaudzis par ansambli ar plašām koncertprogrammām un grandiozu popularitāti.

Sadarbība ar Paulu pavēra "Dzeguzītei" iespēju iekarot skatītāju tūkstošus. Maskavas koncertzālē "Rossija" 1987. gada februārī Paula autorkoncertos publika prasīja vairākkārt atkārtot "Dzeguzītes" izpildītās "Zelta kāzas" ar mazajiem solistiem - Gunu Paulu un Gunāru Kalniņu - galvenajās lomās. Kopš tā laika ar vilcieniem, lidmašīnām un autobusiem izbraukāta kādreizējā Padomju Savienība, Bulgārija, Beļģija, Zviedrija, Somija, ASV.


LETA