Piecos Latvijā ražotos produktos ir paaugstināts akrilamīda līmenis
Zemkopības ministrijas (ZM) šodien publiskotajā pētījumā "Akrilamīda līmenis Latvijas izcelsmes pārtikā" secināts, ka piecos no 435 analizētajiem dažāda veida produktiem attiecīgās vielas daudzums ir augstāks par pieļaujamo normu.
Pētījumā tika iekļauti 435 paraugi no maizes, maizes produktu un konditorejas izstrādājumu grupas, kas ražoti dažādos Latvijas reģionos. Tika pārbaudīti 59 baltmaizes, 77 rupjmaizes, 44 graudu rupjmaizes, 47 saldskābmaizes, 50 maizes izstrādājumu, 94 konditorejas izstrādājumu, 55 čipsu un deviņi kafijas paraugi.
Pārbaužu rezultātā akrilamīda koncentrācija virs ieteicamās normas tika konstatēta vienam maizes paraugam, trim cepumu paraugiem - auzu un kliju cepumiem, kā arī vienam maizes izstrādājumam - barankām ar sezamu.
Akrilamīds ir viela, kas veidojas ar cieti bagātos pārtikas produktos, tos termiski apstrādājot virs 120 grādiem pēc Celsija. Tā kā vairāku valstu zinātnieku pētījumi liecina, ka akrilamīds, iespējams, ir kancerogēna viela, Eiropas Savienība (ES) nākamgad plāno noteikt tā pieļaujamās normas pārtikas produktos.
Minēto pētījumu ZM šogad pasūtīja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam "BIOR", lai sagatavotu Latvijas pozīciju ministrijas pārstāvju nākamā gada sākumā plānotajās pārrunās ar ES par pieļaujamo akrilamīda līmeņa noteikšanu pārtikas produktos.
Vistiešāk iespējamās izmaiņas varētu skart maizniekus un konditorus, kartupeļu čipsu ražotājus un kafijas ražotājus. Jau iepriekš ražotāji norādījuši, ka šādu normu noteikšana var draudēt ar to, ka nāksies pārskatīt esošās produktu grupas un mainīt tehnoloģijas.
LETA