Dombrovskis ir apmierināts: šī gada notikumi veicinājuši Latvijas izaugsmi
Starp nozīmīgākajiem notikumiem Dombrovskis min divvalodības referendumu, kas apliecinājis "skaidru vēlmi saglabāt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā".
Sabiedrība

Dombrovskis ir apmierināts: šī gada notikumi veicinājuši Latvijas izaugsmi

Jauns.lv

Aizejošais gads ir bijis bagāts ar Latvijas izaugsmei un starptautiskai konkurētspējai nozīmīgiem notikumiem, uzskata premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Dombrovskis ir apmierināts: šī gada notikumi veici...

Valdības mājaslapā publicēts premjera vērtējums šā gada valdības veikumam, kurā viņš atskatās uz padarīto pa mēnešiem. Starp nozīmīgākajiem notikumiem ir arī divvalodības referendums, kas apliecinājis "skaidru vēlmi saglabāt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā", elektronisko ID karšu izsniegšana iedzīvotājiem, līguma laušana ar fotoradaru uzstādītāju, arī Saeimas atbalsts eiro ieviešanas likumam, neauglības ārstēšanas programmas sākšana un vēl daudzi citi jautājumi.

Premjers tostarp uzsver, ka šogad nozīmīga bija Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektores Kristīnes Lagardas vizīte, Latviju apmeklēja arī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs, kā arī vēl citas amatpersonas.

Par būtisku premjeram uzskata 25 ES dalībvalstu līgumu par fiskālo disciplīnu Eiropā. Viņš norāda, ka starptautiskās kredītreitingu aģentūras šā gada laikā paaugstināja Latvijas kredītreitingu. Eiropadomes samitā par ES nākamo daudzgadu budžetu 2014.‒2020. gadam, lai arī vienošanās netika noslēgta, Latvijai izdevies uzlabot ES piedāvājumu visās svarīgākajās pozīcijās.

Svarīga bijusi uzņēmumu baltā saraksta veidošana, kas paredz atvieglojumus komersantiem, kas maksā nodokļus, sākta arī nodokļu parādu amnestija, kas ilgst līdz 31.decembrim, kad uzņēmumi, nomaksājot nodokļu parādu pamatsummu, tiks atbrīvoti no soda un nokavējuma naudām 90% apmērā.  

2012.gadā Latvija sāka pildīt visus Māstrihtas kritērijus, tādējādi kvalificējoties dalībai eiro zonā, atzīst premjers. Saeima konceptuāli atbalstījusi eiro ieviešanas likumprojektu, kas nosaka tehniskos procesus pārejai uz eiro.

Novembra vidū Saeima pieņēma valdības pirmo bez starptautisko aizdevēju uzraudzības sagatavoto 2013.gada valsts budžetu, ko kā svarīgu notikumu min premjers.

Aizejošajā gadā valdība arī apstiprinājusi vairākus pasākumu plānus, piemēram, sabiedrības saliedēšanas veicināšanai, Latgales reģiona izaugsmei. Saeima gada nogalē arī apstiprinājusi Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2014.‒2020.gadam.

Veselības un demogrāfijas uzlabošanas jomā būtiska, pēc premjera uzskata, ir šogad sāktā valsts apmaksāta neauglības ārstēšanas un mākslīgās apaugļošanas programma, kurā šogad bija plānots iesaistīt 50 pāru.

Februārī notikušajā referendumā par valsts valodas statusa pārskatīšanu Latvijas pilsoņi apliecinājuši skaidru vēlmi saglabāt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā.

Latvijā ieviestas arī ilgi gaidītās e-ID kartes, kā būtisku notikumu min Dombrovskis.

Saskaņā ar "Latvijas faktu" novembra aptauju sabiedrības viedoklis par Dombrovski dalās ‒ puse viņu novērtē pozitīvi, bet teju puse aptaujāto ‒ negatīvi.

Politologi par šīs valdības trūkumu min ministru nespēju sarunāties ar nozari, veicot reformas, kā arī izskaidrot tās plašākai sabiedrībai.

BNS, Foto: Edijs Pālens/LETA