Kalnmeiers: pensiju reformu dēļ no darba var aiziet līdz pat 90 prokuroru
Jaunā izdienas pensiju reforma radīs lielas problēmas, jo no darba varētu aiziet pieredzes bagātākie prokurori, brīdina ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.
Politika

Kalnmeiers: pensiju reformu dēļ no darba var aiziet līdz pat 90 prokuroru

Jauns.lv

Ja valstī tiks pieņemta tāda izdienas pensiju sistēma, kādu to šobrīd virza Labklājības ministrija, pastāv liels risks, ka no darba prokuratūrā varētu aizplūst līdz pat 90 prokuroru, tā pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Kalnmeiers: pensiju reformu dēļ no darba var aizie...

Viņš uzsvēra, ka piedāvātā izdienas pensiju reforma radījusi lielu satraukumu tiesībsargājošajās institūcijās, turklāt ne tikai prokuratūrā, bet arī policijā un citās. "Uzskatām, ka šī reforma ir izstrādāta sasteigti. Tas, kā LM saskata izdienas pensijas kārtību, tā ievērojami pasliktina dienējošo stāvokli," viņš sacīja. .

Pēc ģenerālprokurora teiktā, šobrīd ir apzināti 73 prokurori, kuriem jau ir tiesības uz ikdienas pensiju, tomēr šis skaitlis pēc kāda laika varētu pieaugt līdz pat 90 cilvēkiem, kas varētu radīt lielas problēmas, jo no darba varētu aiziet pieredzes bagātākie prokurori.

Viņaprāt, darbu prokuratūrā varētu mudināt pamest tieši plānotais pensiju apjoma samazinājums. Kalnmeiers norādīja, ka pēc pašreizējā likuma, tiem prokuroriem, kas ir nostrādājuši 20 gadus un sasnieguši 50 gadu vecumu, ir tiesības saņemt izdienas pensijas. Par katru gadu, kas nostrādāts virs 20 gadiem, tiek pierēķināts klāt vēl 2% pie pensijas. Tādējādi, nostrādājot 32 gadus, bijušais prokurors pensijā var saņemt līdz pat 80% no amata algas. Jaunā koncepcija šo iespēju nedod. "Tādējādi, neraugoties uz to, vai cilvēks ir nostrādājis 20 vai 30 gadus, pensijas apmērs ir vienāds. Pie kam turpinot darbu, cilvēkam 75% pensija no darba algas, tiek samazināta uz 55%," skaidroja Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors atzina, ka šāda koncepcija ir pārsteigums arī prokuratūrai. "Es domāju, ka valdība sapratīs, ka nedrīkst salauzt to, kas labi funkcionē," teica Kalnmeiers, piebilstot, ka arī prokuratūra mēģinās pierādīt valdībai šīs sistēmas nepilnības.