Spridzina veikalus, slimnīcas un HES; zirnekļcilvēks iekaro Ogres torni
112
2013. gada 23. februāris, 06:17

Spridzina veikalus, slimnīcas un HES; zirnekļcilvēks iekaro Ogres torni

Jauns.lv

Šīs nedēļas sākumā tauta ar sastingušu sirdi gaidīja sprāgs vai nesprāgs „Galerija Centrs”, Jēkabpils slimnīca un Pļaviņu HES. No Ogres sakaru torņa glābēji nocēla tur uzrāpušos jaunekli, kurš ne eklērus prasīja, ne grasījās izdarīt pašnāvību. Kasjauns.lv piedāvā nedēļas dīvainību TOP 5.

Ogres sakaru torni iekaro kārtējais zienekļcilvēks

Šī nedēļa Latvijā iesākās ar kārtējā zirnekļcilvēka novērošanu sakaru tornī pie Ogres dzelzceļa stacijas. Pirmdien ap desmitiem no rīta deviņstāvu mājas augstumā esošajā „Latvijas dzelzceļa” sakaru tornī bija pamanījies uzlīst kāds 22 gadus vecs ogrēnietis. Vietējie portālam ogrenet.lv pastāstīja, ka jaunais vīrietis kopā ar savu māti dzīvojot Ogres sociālajās kopmītnēs un viņš tornī bija uzrāpies laikā, kad mamma kā sētniece uzkopa tuvējo apkārtni.

Kāpēc viņš uzrāpās tornī tā īsti netiek atklāts. Operatīvie dienesti vien ziņo, ka jaunietis sakaru tornī uzrāpās „ģimenes nesaskaņu dēļ”, bet pašnāvību viņš nav grasījies izdarīt.

Uz notikušo reaģēja operatīvie dienesti, kuri centās pierunāt pārgalvīgo kāpēju nokāpt zemē. Sākumā policijas darbiniekiem neizdevās nodibināt kontaktu ar pārgalvi, jo viņš atsacījās komunicēt. Jāteic, ka viņš vienu brīdi pat pārtrauca savu kāpienu un torņa vidū nolēma mazliet atpūsties un kabatās sasildīt rokas.

Viss par laimi beidzās bez lielām traģēdijām. Pēc kāda laika ar jaunieti kontaktu izdevās nodibināt uz notikuma vietu izbraukušajam psihologam.

Notikuma vietā ir ieradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji, taču ar viņu rīcībā esošajām autokāpnēm pie vīrieša piekļūt nevarēja, jo ceļā bija augstsprieguma līnija. Vēlāk uz sakaru torni devās VUGD autopacēlājs. Pēc apmēram divām stundām jaunieti izdevās nocelt no torņa.

Sasniedzot maksimālo pacēlāja augstumu, psihologs pārliecināja jaunieti rāpties zemāk un kāpt pacēlājā. Drīz vien situācija tika atrisināta, bet ar jaunieti tālāk strādās mediķi un, visticamāk, arī psihologi.

Video: Ogrē no torņa noceļ vīrieti (Ogres televīzija)

Telefonhuligāni draud uzspridzināt teju pusi Latvijas

Tikko no Ogres torņa tika nocelts jaunietis, tautai bija atkal, kam piesaistīt uzmanību. Pirmdien ap pusdienlaiku policijā tika paziņots par „Galerijā Centrs” ievietotu spridzekli. Uz notikuma vietu izbrauca ugunsdzēsēji, mediķi un policija, kuri pārmeklēja ēku.

No „ Galerijas Centrs” (kādreizējais Rīgas centrālais universālveikals) evakuēja visus darbiniekus, kā arī pircējus un apmeklētājus. No tur esošā sporta kluba fitnesa cienītāji uz ielas izskrēja sporta šortos un sasvīduši. Jādomā, tas nebija visai patīkami – pārtraukt treniņus siltā sporta zālē un pēkšņi nokļūt uz ielas starp sniega kupenām. Vairākas stundas ēkas iekšienē rosījās sapieri, meklēdami iespējamo spridzekli, bet kvartāls ap ēku bija norobežots.

Kāda aculieciniece Kasjauns.lv pastāstīja, ka ap pusdienlaiku sajūta bija visai neomulīga: „Kolēģes bija pusdienās, sāka kaukt sirēnas un visi izdzīti laukā.”

Kā jau līdzīgos gadījumos, arī šoreiz bumba netika atrasta un pēcpusdienā tirdzniecības centrs atkal atsāka strādāt. Policijā skaidro, ka šis ir kārtējais zvans par viltus spridzekli. Ziņotāju par viltus spridzekļa ievietošanu gaida bargs sods, kas viņa dzīvi sagandēs uz visu mūžu. Viņam draud cietumsods līdz pieciem gadiem un naudas sods, kura summa rakstāma ar vairākām nullēm – būs jāmaksā ne tikai par glābēju darbu, bet arī zaudējumi, ko viņš nodarījis uzņēmējiem. „Galerijā Centrs” ir desmitiem veikalu, kafejnīcu un citu servisa centru, tā kā uzņēmējiem nodarīti zaudējumi daudzu tūkstošu apmērā.

Šī notikuma laikā Valsts policijā Kasjauns.lv pastāstīja, ka pēc šādiem viltus zvaniem nākamo pāris dienā kā likums parādās atkal kāds zvanītājs, kurš draud kaut ko uzspridzināt, lai varētu patīksmināties par savu „varoņdarbu”.

Izņēmums nebija arī šoreiz. Nākamās dienas - otrdienas vakarā Aizkraukles policijas iecirkņa operatīvajā nodaļā tika saņemti kāda vīrieša draudi, ka viņš ievietošot Pļaviņu HES spridzekli, kā arī izteica draudus uzspridzināt Jēkabpils slimnīcu. Tāpat vīrietis informēja, ka pats atrodas Jēkabpilī un viņam esot divas granātas.

Policijas darbinieki, veicot operatīvās darbības, pa karstām pēdām Jaunjelgavas novadā aizturēja zvanītāju, kurš izrādījās kāds 1989. gadā dzimis vīrietis alkohola reibumā. Vīrietis jau agrāk bija nonācis policijas redzeslokā. Arī viņa draud cietumsods līdz pieciem gadiem, kā arī naudas sods līdz simts minimālajām mēnešalgām.

Video: Viltus spridzeklis tirdzniecības centrā „Galerija Centrs”

Dubultneveiksmīga avārija

Dubultā pagājušās nedēļas nogalē nepaveicās diviem latgaliešiem Daugavpils novada Naujenes pagastā. Izkļūstot no avarējuša auto, cietušie uzreiz nokļuva citā ceļu satiksmes negadījumā – viņiem virsū uztriecās garāmbraucošais „opelītis”.

Tumšā diennakts laikā automašīnas „Audi” vadītājs netika galā ar spēkrata vadību, kā dēļ nobrauca no ceļa, ietriecās kokā un avarēja grāvī. Uzreiz pēc notikušā pie avarējušās automašīnas piesteidzās divi vīrieši, kuri braukuši garām ar citu „Audi” automašīnu.

Brīdī, kad garāmbraucēji palīdzēja cietušajiem vīriešiem tikt ārā no avarējušā transporta, garām brauca automašīna „Opel”, ar kuru 1986. gadā dzimušajam vadītājam neizdevās apbraukt stāvošo transportu, kā dēļ viņš notrieca divus vīriešus no avarējušās automašīnas, kuri ar traumām tika nogādāti slimnīcā.

Savukārt viens palīdzības sniedzējs, izvairoties no sadursmes ar „Opel”, guva galvas sasitumu.

Slīcējs nezvana vis glābējiem, bet gan savai kaimiņienei

Visiem tiek uzstājīgi atgādināts – cilvēkam, nokļūstot nelaimē, ja viņam pie rokas ir telefons, nekavējoši jāzvana glābšanas dienestam. Bet ne vienmēr ekstrēmā situācijā nonākušie to ievēro. Tā naksnīgā pastaiga gar Juglas kanālu gandrīz  beidzās ar traģēdiju, jo kanālā iekritušais nezvanīja vis glābējiem, bet gan savai kaimiņienei, tā paildzinādams glābēju ierašanos pie nelaimē nokļuvušā.

Vēlā trešdienas vakarā VUGD glābēji steidzās uz Juglu palīgā kādam ledū ielūzušam vīrietim.  Pulksten 22.48 VUGD saņēma informāciju, ka Rīgā, Juglas kanālā, slīkst vīrietis. Šo informāciju glābēji vis nesaņēma no kanāla vai kanāla malas, bet gan no mājās sēdošās slīkstošā vīrieša kaimiņienes.

Ierodoties pie Juglas kanāla, glābēji zem bijušā dzelzceļa tilta ieraudzīja vīrieti, kurš no ūdens uz ledus bija izkļuvis saviem spēkiem, bet viņam vairs nebija spēka, lai pa stāvo krastu nokļūtu augšā. Ar virves un glābšanas dēļa palīdzību ugunsdzēsēji - glābēji vīrieti izcēla un nogādāja līdz mediķu automašīnai, jo vīrietis jau bija pamatīgi nosalis.

Kā glābējiem pastāstīja pats cietušais, viņš bija gājis gar kanālu un vienā mirklī pa stāvo krastu noslīdējis uz ledus un ielūzis. Vīrietis sameklēja mobilo telefonu, kas nebija samircis, un piezvanīja kaimiņienei, kas savukārt izsauca glābējus.

Ogres slimnīcā dzer alu

Ar visnotaļ spītīgu pacientu pagājušās nedēļas sestdienā nespēja tikt galā Ogres slimnīcas mediķi un viņi palūdza vīrieti atstāt slimnīcas telpas un doties ārstēties pie ģimenes ārsta.

Sestdien, 16.februārī, ātrā palīdzība uz Ogres slimnīcas Uzņemšanas nodaļu atveda 1953. gadā dzimušu vīrieti, kurš atradies uz ielas. Palīdzības dienestu izsaukuši garāmgājēji, jo „cilvēks nespēja piecelties un nostāvēt kājās”.

Uzņemšanas nodaļā noskaidroja, ka pacients vairākas dienas lietojis alkoholiskos dzērienus un atrodas 2,47 promiļu lielā reibumā. Pēc ārsta apskates un ieteikuma nelietot alkoholu slimnieks nolēma, ka ārsti sagvelzuši neiedomājamas muļķības, kuras nav iespējams īstenot. Viņš tik tikko izgājis no ārsta kabineta jau slimnīcas Uzņemšanas nodaļā sācis dzert līdzpaņemto alu. Dakterīšiem atkal viņam nācās sniegt svētīgu informāciju par alkoholisko dzērienu kaitīgo ietekmi uz homo sapiens organismu, attiecās viņu turpmāk apkalpot, ieteikdami viņam labāk ārstēties pie ģimenes ārsta.

Elmārs Barkāns/Foto: Mārtiņš Ziders, ogrenet.lv, Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA