Vecie kolhoznieki ļeņinieši Vandzenē rīko jau trešo salidojumu. VIDEO
Bijušo kolhoznieku saietam muzikālu sveicienu bija sagatavojušas arī Vandzenes meitenes, kuras savu rātni bija tērpušās baltās blūzēs un sarkanos kaklautos.
Novadu ziņas
2013. gada 9. aprīlis, 18:51

Vecie kolhoznieki ļeņinieši Vandzenē rīko jau trešo salidojumu. VIDEO

Jauns.lv

Talsu novada Vandzenes Tautas namā pagājušās nedēļas brīvdienās notika kādreizējā Ļeņina vārdā nosauktā kolhoza darbinieku saiets. Tā jau bija trešā bijušo kolhoznieku tikšanās pēc Ļeņina vārdā nosauktās kopsaimniecības likvidēšanas.

Sapulcējušies lustējās un kavējās gan nostalģiskās, gan jautrās atmiņās. Viņi, piemēram, atcerējās, ka algas dienas – katra mēneša 16. datumu – dēvēja par kolhoza priekšsēdētāja Imanta Brauera dzimšanas dienām. Atmiņas par laikiem, kad visiem bija garantēts gan darbs un alga, gan dzīvoklis un medicīnas aprūpe, mijās arī ar ne tik priecīgiem stāstiem. Pēdējais kolhoza priekšsēdētājs Talsu televīzijai stāstīja, ka kolhoznieki tikai pāris reizes gadā – ap Jāņiem un uz Jauno gadu varēja nopirkt tikai pāris kilogramu pašu ražoto gaļu.

Simsons teica, ka kolhoza likvidācija bija tikpat absurda un traģiska, kā tā dibināšana. Kolhozus, padomju varai ienākot, dibināja atņemot zemniekiem saimniecības un lopus. Arī tā likvidācija bija traģiska lauciniekiem – vienā mirklī darbu vajadzēja uzteikt vairākiem simtiem cilvēku.

Kur Latvija būtu šobrīd, ja mums joprojām būtu tāda attieksme, disciplīna un darba augļu sacensību gars kā kolhoza laikos – tā prātoja un jautrās atmiņās gremdējās Vandzenes kolhoza „Ļeņins” kādreizējie speciālisti jeb pēdējais ešalons. Kā noritēja Vandzenes ļeņiniešu saiets, skatieties Talsu televīzijas videosižetā.

Bijušie ļeņinieši pulcējas Vandzenes Tautas namā (Talsu televīzija)

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video