Ūdens līmenis Pļaviņās samazinājies par četriem metriem. FOTO
Kopš trešdienas rīta līdz piektdienas pēcpusdienai ūdens līmenis Pļaviņās bija paaugstinājies par pieciem metriem.
Sabiedrība
2013. gada 19. aprīlis, 16:31

Ūdens līmenis Pļaviņās samazinājies par četriem metriem. FOTO

Jauns.lv

Piektdien trijos pēcpusdienā ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām sasniedza 13,5 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta jeb 2,4 metrus virs kritiskās robežas. Kopš Pļaviņu HES darbības sākuma 1965.gadā tik lieli plūdi šeit reģistrēti pirmo reizi, iepriekšējais rekords pārspēts par 60 centimetriem.

Taču nākamo divu stundu laikā līdz ar ledus iziešanu ūdens līmenis kritās par četriem metriem un plkst.17 bija 9,52 metri. Līdz ar to plūdi Pļaviņās beigušies.

Iepriekš kopš trešdienas rīta līdz piektdienas pēcpusdienai ūdens līmenis Pļaviņās bija paaugstinājies par pieciem metriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Bīstami augsts ūdens līmenis - pusotru metru virs plūdu robežas - dienas vidū bija arī pie Zeļķu dzelzceļa tilta, kas atrodas starp Pļaviņām un Jēkabpili. Arī šeit pēc trijiem pēcpusdienā sākās ūdens atkāpšanās - divās stundās ūdens līmenis pazeminājās par vairāk nekā metru.

Savukārt Jēkabpilī ūdens paaugstinājies līdz 6,29 metriem, kas ir tikai vienu centimetru zem pirmās plūdu robežas, taču arī tās pārsniegšanas gadījumā pilsētai nopietni plūdi nedraud, jo to pasargā pēdējos gados nostiprinātais dambis.

Arī Daugavpilī ūdens līmenis piecos pēcpusdienā bija tikai vienu centimetru zem pilsētai kritiskās 7,5 metru atzīmes, bet zemākās palienes Daugavpilī ir jau zem pusotra metra dziļa ūdens. Arī citviet Daugavā posmā no Baltkrievijas līdz Jēkabpilij turpinās lēna ūdens līmeņa paaugstināšanās - vidēji par centimetru stundā.

Jau ziņots, ka vienīgais ledus sastrēgums Daugavā piektdien bija pie Pļaviņām. Patlaban Daugavā turpinās reta ledus iešana, un no upes augšteces vairs nenāk lieli ledus gabali. Tuvākajās diennaktīs Daugavā turpināsies lēna ūdens līmeņa paaugstināšanās.

BNS/Foto: Zanda Ozola-Balode/Latvijas Televīzijas Ziņu Dienests, Jānis Ķuze, Ivars Soikāns/LETA, Edijs Pālens/LETA