Kultūra
2013. gada 13. maijs, 22:54

Vācijā pēc izsvilpšanas atcelts Vāgnera operas "Tanheizers" inscenējums

Jauns.lv

Vācijā izsvilpta un pēc pirmizrādes atcelta režisors Burkharda Kosminska uzvestā izcilā vācu komponista Riharda Vāgnera opera "Tanheizers", kuras darbība pārcelta uz nacisma laiku, izrādes ietvaros spilgti attēlojot arī ebreju nogalināšanu.

Pats režisors intervijā žurnālam "Der Spiegel" operas atcelšanu nosodījis, uzskatot to par mākslas cenzūru.

"Tas, kas notika Diseldorfā, ir mākslas cenzūra. Tas ir īsts skandāls," intervijā žurnālam "Der Spiegel" uzsvēra Kosminskis, kura uzvestā opera pirmizrādē 4.maijā tika izsvilpta.

Iestudējot "Tanheizeru", Kosminskis operas stāstu par viduslaiku bruņinieku menestrelu pārcēlis uz nacisma laiku, spilgti atainojot arī ebreju noindēšanu ar gāzi.

Kosminska piedāvātā Vāgnera operas versija izraisīja asas debates Diseldorfas presē. Pilsētas ebreju kopiena to nodēvēja par sliktas gaumes paraugu, un operas vadība nolēma, ka atlikušās četras izrādes netiks izradītas.

Opera pilnībā apzinājās, ka Kosminska koncepcija, visticamāk, izraisīs pretrunīgu reakciju, bet nebija gaidījusi, ka daži skatītāji satrauksies tik ļoti, ka tiem nāksies meklēt medicīnisku palīdzību, teikts operas paziņojumā.

Pēc neveiksmīgās pirmizrādes ar režisoru tika apspriesta iespēja mainīt dažas ainas, bet Kosminskis atteicies, savu lēmumu pamatojot ar mākslinieciskiem apsvērumiem. Tādēļ opera nolēmusi "Tanheizeru" izrādīt tikai pa daļām koncertos.

Kosminskis intervijā "Der Spiegel" norādīja, ka operas lēmums viņu šokējis un padarījis mēmu.

"Mēs esam pakļauti lielam vietējās preses spiedienam" un kritikai, norādīja režisors, piebilstot, ka daudzi, kuri iebilst pret šo iestudējumu, to pat nav redzējuši.

Kosminskis aizstāvēja savu koncepciju, norādot, ka Vāgnera librets, kāds tas ir oriģinālā, mūsdienu skatītājiem vairs nav saprotams.

Vāgnera stāsta versijā viduslaiku bruņinieks menestrels Tanheizers tiek izstumts no sabiedrības, jo mīl dievieti Venēru.

"Mani interesē lielā, arhaiskā vainas tēma. Kāpēc mums neuzvest Tanheizeru kā nodevēju, kara noziedznieku? Manā inscenējumā Vērmahta locekļi piespiež Tanheizeru nošaut ģimeni. Inscenējums ir par individuālo vainu nacisma laikā" un Vācijas atjaunošanu pēc Otrā pasaules kara, skaidroja Kosminskis.

Lai godinātu izcilo komponistu Vāgneru 200.jubilejā, šogad daudzviet pasaulē tiek iestudētas viņa operas.

Vāgners savu mūziku rakstīja desmitiem gadus pirms nacisma uzplaukuma, bet Ādolfs Hitlers apbrīnoja viņa antisemītiskos politiskos sacerējumus, kuros Vāgners rakstīja par ebreju iznīcināšanu un mudināja attīrīt āriešu rasi.

LETA