Latvijas Banka laidīs apgrozībā viena lata monētu ar kokles attēlu. FOTO
Monētas grafisko dizainu veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone un ģipša modeli - tēlniece Ligita Franckeviča.
Sabiedrība
2013. gada 7. jūnijs, 14:30

Latvijas Banka laidīs apgrozībā viena lata monētu ar kokles attēlu. FOTO

Jauns.lv

Latvijas Banka pirmdien, 10.jūnijā, laidīs apgrozībā jaunu viena lata apgrozības monētu ar kokles attēlu reversā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Banka.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone un ģipša modeli - tēlniece Ligita Franckeviča. Jaunās viena lata monētas kaltas Bādenes-Virtembergas kaltuvē "Staatliche Münzen Baden-Württemberg" Vācijā.

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo apgrozības vienlatnieku tradīcijai rit 12.gads, un to paredzēts turpināt, līdz Latvija kļūs par pilntiesīgu Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiro.

Tradīciju iesāka monēta ar stārķi, un jau kopš 2004.gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā - viena uz vasaras un otra uz ziemas saulgriežiem. Tātad, ja 9.jūlijā Latvija saņemtu eirozonas valstu uzaicinājumu 2014.gada janvārī pāriet uz eiro, šoruden klajā nāktu vēl viens vienlatnieks, norāda Latvijas Banka.

Jauno viena lata monētas reversā attēlota kokle. Aversā zem Latvijas ģerboņa redzams jaunās monētas kalšanas gads - 2013. Citu atšķirību - monētas jostas, izmēra, izmantotā metāla un svara ziņā - starp jauno monētu un citām viena lata apgrozības monētām nav.

Kokle ir sens baltu izcelsmes mūzikas instruments. Kokles saglabājušas, atguvušas un paplašinājušas pazinēju un cienītāju loku, atdzimstot līdz ar citu seno tradīciju kopšanu, norāda Latvijas Banka.

Monētas kopējā tirāža ir viens miljons, un tā, līdzīg kā citām īpašajām apgrozības monētām, netiks papildināta.

Latvijas banka norāda, ka īpašo apgrozības monētu tradīcija pastāv arī eirozonā, kur katra valsts reizi gadā var emitēt divas divu eiro piemiņas (apgrozības) monētas, kuras izmantojamas kā maksāšanas līdzeklis visās eirozonas valstīs. Par šo monētu dizainu un emisiju atbildīga katra atsevišķā eirozonas valsts.

LETA/Foto: Latvijas Banka