Latvija pirmajā vietā Eiropas Savienībā noslīkušo jauniešu skaita ziņā
Pieaudzis arī uz batuta gūto traumu skaits. Šāda veida traumas kļūst arvien biežākas un smagākas.
112
2013. gada 18. jūnijs, 13:51

Latvija pirmajā vietā Eiropas Savienībā noslīkušo jauniešu skaita ziņā

Jauns.lv

Latvijā ir vislielākais noslīkušo jauniešu skaits Eiropas Savienībā (ES) un ceturtā vieta starp bloka valstīm no gūtajām traumām mirušo riteņbraucēju vidū, otrdien žurnālistiem pastāstīja informēja Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes vadītāja Irēna Kondrāte.

Lai izglītotu jauniešus par piesardzību un drošību atpūtas laikā, otrdien Bērnu klīniskās universitātes slimnīca sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu un Rīgas pašvaldības policiju otrdien atklāja kampaņu jauniešiem “Pieslēdz galvu!”, kuras galvenais mērķis ir informēt tieši 10 līdz 15 gadus vecus bērnus.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdes priekšsēdētāja Anda Čakša norādīja, ka ir pieaudzis uz batuta gūto traumu skaits. Šāda veida traumas kļūst arvien biežākas un smagākas. Viņa norādīja, ka negadījumi uz batuta pārsvarā notiek, ja uz tā vienlaicīgi lēkā vairāki bērni, Tāpat traumas var gūt, ja batuts nav aprīkots ar aizsargtīklu.

Pētījumi rāda, ka visvairāk jaunieši traumas gūst nodarbojoties ar brīvā laika sporta un dažādām fiziskajām aktivitātēm.

“Latvijas sabiedrība nav labs piemērs pusaudžiem kā aktīvi un droši atpūsties,” sacīja RD Labklājības departamenta Veselības pārvaldes Apmācību un informācijas sektora vadītāja Inga Dreimane.

Viņa skaidroja, ka 90% no gūtajām traumām būtu iespējams novērst, ievērojot trīs vienkāršus noteikumus- pareizi izvēlēta atpūtas vieta, atbilstošs aprīkojums un savu spēju objektīva izvērtēšana.

Statistika liecina, ka vasaras laikā bērnu slimnīca pieņem ap 100 pacientu dienā no Rīgas un tās apkārtnes, savukārt rudenī un ziemā- 70.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA, Edijs Pālens/LETA