Ārlietu ministrs: aizbraucējus nevajag uztvert tikai kā problēmu
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzskata, ka Latvijā ir jāmaina domāšana attiecībā uz aizbraukušajiem latviešiem.
Politika
2013. gada 3. jūlijs, 10:44

Ārlietu ministrs: aizbraucējus nevajag uztvert tikai kā problēmu

Jauns.lv

Latviju pametušos iedzīvotājus, kuri devušies strādāt uz ārvalstīm, nevajag uztvert tikai kā problēmu, bet arī kā iespēju, šodien pirmajā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā (PLEIF) uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Ministrs atzina, ka Latvijā ir jāmaina domāšana attiecībā uz aizbraukušajiem latviešiem.

Viņš uzsvēra, ka "globālais latvietis" jeb tie tautieši, kas atrodas ārpus Latvijas un vēlas palīdzēt mūsu valstī dzīvojošajiem, ir jāuztver kā iespēja, nevis problēma.

Rinkēvičs aicināja veidot virtuālu informatīvu kontaktbiržu, kurā dažādās valstīs strādājoši Latvijas uzņēmēji ievietotu informāciju par sevi un to, ko viņi dara.

Ministrs uzsvēra, ka šāda kontaktbirža sniegtu iespēju uzņēmējiem sarunāties par viņiem interesējošiem tematiem, kā arī Latvijā strādājošie uzņēmēji no ārvalstīs strādājošiem Latvijas uzņēmējiem varētu uzzināt par konkrētas valsts ekonomisko un politisko situāciju.

Jau ziņots, ka šodien notiek Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF).

Tā laikā notiks vairākas diskusijas - par Latvijas vietu globālajā pasaulē, Latvijas uzņēmējdarbības vidi, eksportspējīgajām nozarēm, inovācijām un investīcijām tehnoloģijās, kā arī radošajām industrijām.

PLEIF mērķi ir veicināt savstarpēju saziņu un sadarbības projektu veidošanos starp dažādu uzņēmējdarbības nozaru pārstāvjiem Latvijā un pasaulē, investīciju un zināšanu kapitāla piesaisti, ārvalstu investīcijām pievilcīgas un godīgas uzņēmējdarbības vides izveidi, kā arī stiprināt ārpus Latvijas dzīvojošo latviešu saikni ar Latviju un veicināt to līdzdalību Latvijas ekonomikas izaugsmes procesā.

Pirmā PLEIF organizatori ir Pasaules Brīvo latviešu apvienība, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Ārlietu ministrija. PLEIF rīkots sadarbībā ar Ekonomikas un Kultūras ministrijām, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Rīgas Tehnisko universitāti, Amerikas Tirdzniecības palātu Latvijā un fondu "Laimes zeme".

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA