1dienas
19stundas
32minūtes
02sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Centrāltirgus Slēgtās teritorijas pārņemšanu risina tiesiskā ceļā
Centrāltirgus Slēgtās teritorijas tirgotāji līdz jautājuma tiesiskai atrisināšanai tiek aicināti slēgt līgumus par tirdzniecību citās Centrāltirgus teritorijās, kur nomas maksa ir par 30 – 50% zemāka.
Runā Rīga

Centrāltirgus Slēgtās teritorijas pārņemšanu risina tiesiskā ceļā

Jauns.lv

Neskatoties uz sistemātiskiem tirdzniecības noteikumu pārkāpumiem Centrāltirgus Slēgtajā teritorijā, kā arī nomas līguma saistību rupju neizpildi, tai skaitā, nomas maksas un komunālo maksājumu termiņu neievērošanu, SIA Mercados apstrīd iznomāšanas līguma laušanu. AS “Rīgas Centrāltirgus” Slēgtās teritorijas pārņemšanu risinās tiesiskā ceļā, lai tiešas administrēšanas apstākļos būtu iespējams nodrošināt tirdzniecības procesa sakārtošanu atbilstoši valsts normatīvajiem aktiem, samazināt nomas maksu tirgotājiem un ieguldīt līdzekļus teritorijas vizuālā un tehniskā stāvokļa uzlabošanai.

Centrāltirgus Slēgtās teritorijas pārņemšanu risin...

 “Pēc Slēgtās teritorijas pārņemšanas, šajā vietā tiks saglabāta pārtikas produktu tirdzniecība, vienlaicīgi rūpējoties par tirdzniecību regulējošo normatīvo aktu ievērošanu. Papildu ienākumi, ko AS “Rīgas Centrāltirgus” iegūs, pārņemot nepastarpinātu Slēgtās teritorijas apsaimniekošanu, tiks ieguldīti Centrāltirgus attīstībā, tai skaitā Slēgtās teritorijas vizuālā un tehniskā stāvokļa pakāpeniskai sakārtošanai un uzlabošanai. Līdz ar to ieguvēji būs gan Slēgtās teritorijas tirgotāji, gan Centrāltirgus pircēji, gan mūsu ārvalstu viesi,” nākotnes attīstību ieskicē AS “Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs.

Apakšnomas līgums ar SIA “Mercados” tiek lauzts, pamatojoties uz nomnieka apsaimniekotajā teritorijā vairākkārtēji konstatētiem būtiskiem tirdzniecības noteikumu pārkāpumiem, kas nav novērsti pēc atkārtotu brīdinājumu izteikšanas, kā arī apakšnomas līgumā noteiktās nomas maksas samaksas termiņa neievērošanu. Apakšnomnieka  parāds par nomu un komunālajiem pakalpojumiem, t.sk., elektroapgādi, šobrīd sasniedzis turpat 60 000 eiro.

Rūpējoties par AS “Rīgas Centrāltirgus” zaudējumu ierobežošanu, Centrāltirgus Slēgtajai teritorijai tiek pārtraukta elektrības piegāde.

Centrāltirgus Slēgtās teritorijas tirgotāji līdz jautājuma tiesiskai atrisināšanai tiek aicināti slēgt līgumus par tirdzniecību citās Centrāltirgus teritorijās, kur nomas maksa ir par 30 – 50% zemāka. Līdz ar Slēgtās teritorijas apsaimniekošanas pārņemšanu, būtiski tiks samazināta arī Slēgtās teritorijas tirdzniecības vietu nomas maksa, izlīdzinot to ar pārējo tirgus teritoriju.

Pirms līguma laušanas, 2016. gada februārī, maijā, jūlijā un augustā AS “Rīgas Centrāltirgus” tika nosūtījusi četras brīdinājuma vēstules SIA “Mercados” par dažādiem pārkāpumiem, kurus nomnieka apsaimniekotajā teritorijā dokumentāli fiksējis Valsts ieņēmumu dienests vai Pārtikas un veterinārais dienests. Piemēram, vairākās tirdzniecības vietās nav bijusi izvietota tirgotāja identifikācijas informācija un nav bijuši identificējami tirdzniecības dalībnieki. Atsevišķās tirdzniecības vietās informācija par tirgotāju nesakrita ar personu, kas noslēgusi līgumu par tirdzniecības vietas nomu. Tirdzniecības dalībnieki veikuši tirdzniecību ar iepirktiem augļiem un dārzeņiem, bet tirdzniecības vietās nav tikuši uzstādīti elektroniskie kases aparāti. Tirdzniecības vietās atradusies prece bez tās izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, kā arī pretēji noteiktajam, tirdzniecība notikusi nenumurētās vietās – ejā starp tirdzniecības vietām.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Foto: Ieva Makare/LETA