112
2013. gada 9. augusts, 22:04

VID nekonstatē pārkāpumus darbinieka rīcībā, kas pagrūda žurnālistu

Jauns.lv

Valsts Ieņēmumu dienests (VID) nav konstatējis pārkāpumus darbinieka rīcībā, kas atturēja žurnālistu no iekļūšanas kāda uzņēmuma telpās, kas tika pārbaudīts kriminālprocesa ietvaros par "naudas atmazgāšanu", jo likums nepieļauj nepiederošu personu atrašanos kratīšanas objektā, sacīts VID paziņojumā.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) bija nosodījusi vardarbīgo žurnālista darba traucēšanu, kas 24.jūlijā tika vērsta pret televīzijas kanāla PBK ziņu reportieri Alekseju Dundu, un aicināja incidentu izmeklēt. Žurnālists ar spēcīgu grūdienu tika nogāzts zemē. Asociācija norādīja, ka likums aizsargā žurnālistu tiesības vākt informāciju jebkurā ar likumu neaizliegtā veidā.  

VID ierosināja dienesta pārbaudi un noskatījās arī telpu īpašnieka videonovērošanas kamerās fiksētos ierakstus no žurnālista ierašanās brīža. Dienests secināja, ka PBK iepriekš publiskotais video materiāls atspoguļo Finanšu policijas pārvaldes (FPP) amatpersonas un žurnālista incidenta beigu stadiju.

"Noskaidrots, ka pārvaldes amatpersona rīkojusies likuma ietvaros, cenšoties korekti nepieļaut kriminālprocesā neiesaistītu personu iekļūšanu tiesas sankcionētai kratīšanai pakļautajās telpās. FPP darbinieka rīcībā pārkāpumi nav konstatēti, kā arī minētajai amatpersonai iepriekš disciplinārpārkāpumi septiņpadsmit gadu laikā strādājot VID nav bijuši, līdz ar to pieņemts lēmums par dienesta pārbaudes izbeigšanu," informē VID.

VID notikuma vietā veica tiesas sankcionētu kratīšanu, izmeklējot kriminālprocesu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā uzņēmumā, kas izmanto "naudas atmazgāšanas" pakalpojumus. Uzņēmuma darbības joma ir ekskluzīvu apģērbu un aksesuāru tirdzniecība. Kriminālprocesā par aizdomās turētiem atzītas divas personas, viena no tām uzņēmuma, kurā tika veikta kratīšana.

Dienests uzsver, ka Kriminālprocesa likums nepieļauj nepiederošu personu atrašanos kratīšanas objektā, kas PBK žurnālistam ticis izskaidrots.

BNS