Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. septembrī. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 13. septembris, 09:18

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. septembrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajās brīvdienās notiek Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuru laikā visā Latvijā apmeklētājiem atvērs mācību iestādes, kuras atrodas vēsturiskās pilīs un muižās, bet ikdienā plašai publikai nav pieejamas. Rīdzinieki var doties promenādē uz Daugavas krastmalu, kur pirmo reizi galvaspilsētā notiks govju skaistumkonkurss.

 Lauku ienākšanu svinēs Rīgā, bet laucinieki šajās dienās var svinēt Pļaujas svētkus. Tos ar linu godināšanu sestdien svinēs Kalncempju pagasta Ates muzejā. Sākusies arī jaunā ziemas/rudens sezona: igauņu Vanemuines teātra simfoniskas orķestris to Rīgas Domā iesāks ar Mendelszona oratoriju, bet Liepājas teātris jauno sezonu savās mājās iesāk ar Edītes Piafas melodijām. Tiem, kuri sestdienas vakarā gribēs saņemt pamatīgu adrenalīna devu, jādodas uz boksa šovu Ķīpsalas hallē, bet mierīgākas izklaides cienītājiem Kasjauns.lv piedāvā pastaigu pa izstāžu zālēm, jo arī tajās daudz jaunumu.

1. Eiropas Kultūras mantojuma dienas

Līdz pirmdienai, 16. septembrim, visā Latvijā notiek gadskārtējās Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuru laikā ir iespēja paviesoties un iepazīt arhitektūras pieminekļus, kuri ikdienā plašai publikai nav pieejami. Pie tam vizīte šajās ēkas un namos ir arī aizraujošs piedzīvojums, jo organizatori parūpējušies, lai tā nebūtu vienkārši pastaiga, bet arī atraktīva ekskursija, jūs sagaidītu interesants stāstījums, ekspozīcija vai māksliniecisks priekšnesums, kurā nepieciešama arī paša līdzdalība.

Eiropas kultūras mantojuma dienas notiek visā Eiropā – tā kā, ja esiet ārpus Latvijas, citviet Eiropā – meklējiet pasākumu programmu tur, bet to, kas notiek pie mums, varat uzzināt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas mājaslapā internetā: www.manotojums.lv. Šogad kultūras mantojuma dienu tēma ir „Skolas kultūras pieminekļos” un visā Latvijā šajās brīvdienās apmeklētājiem tiks atvērtas desmitiem mācību iestāžu, kuras darbojas vēsturiskos pieminekļos.

Skolu izvietojums kultūras pieminekļos bieži tiek uztverts kā apgrūtinājums, pēdējo izglītības reformu rezultātā aktualizējies jautājums par atsevišķu vēsturisku ēku - bijušo skolu - izmantošanu, tomēr vienlaikus ir skolas, kas šo situāciju uztver kā priekšrocību bērnu radošuma un pozitīvās domāšanas attīstīšanai. Skola, īpaši laukos, bieži ir nozīmīgs visas apkārtnes kultūras un sabiedriskais centrs. Tādēļ VKPAI inspekcija aicinās palūkoties uz tām skolām, kuras pašas veido mūsu vēsturi. Būs interesanti gan pilsētniekiem, gan lauciniekiem. Lūk, tikai dažas iespējas:

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) katru dienu pulksten 12.00, 14.00 un 17.00 notiks aizraujošas ekskursijas pa Akadēmijas ēku kopā ar jaunajiem mākslas zinātniekiem. Savukārt sestdien, 14. septembrī, no pulksten 12.00 līdz 16.00 kopā ar ģimeni un draugiem laiku varēsiet pavadīt radošajās darbnīcās un plenērā, darbojoties jauno mākslinieku pavadībā

* Savukārt Latvijas Universitātes Vēstures muzejs (Raiņa bulvārī 19, Rīgā) sestdien, 14. septembrī no pulksten 11.00 līdz 16.00 piedāvās ekskursijas uz studentu karceri, kā arī senākā saglabātā studentu špikera Baltijā apskati, uzdevumu un mīklu spēli bērniem, vienvārdsakot - interesanti pavadīt laiku mūsu valsts lielākās augstskolas vēsturiskajā ēkā.

* Kurzemē gan sestdien, gan svētdien, 14. un 15. septembrī, visus no pulksten 11.00 līdz 17.00 gaidīs Oskara Kalpaka Rudbāržu pamatskola (Skrundas novadā), kur notiks gan koncerti un mākslinieciskas darbnīcas, gan izstādes un ekskursijas.

* Zemgalieši sestdien, 14. septembrī, pulksten 15.00 var doties uz Skaistkalnes vidusskolu (Vecumnieku novadā), kur senās muižas pagalmā notiks pūtēju orķestra „Skaistkalne” koncerts.

* Latgaliešiem šajās brīvdienās Eiropas kultūras mantojuma dienās gan nebūs ko darīt, jo galvenie pasākumi notiks pirmdien, 16. septembrī, kad ar mācību iestādēm senajās muižas ēkās varēs iepazīties Viļakā, Malnavā, Bērzpilī, Sutros un citviet.

Par apmeklētāju labsajūtu Eiropas kultūras mantojuma dienās rūpēsies arī Latvijas Mākslas akadēmijas studenti – jaunie mākslinieki un mākslas zinātnieki, kuri vadīs ne tikai ekskursijas un mākslinieciskās darbnīcas, būs arī mūzika un kino.

2. Edīte Piafa Liepājas teātrī

Par to, ka iestājies rudens, liecina teātru zāles – teātri atklājuši jauno sezonu ar vairākām pirmizrādēm. Viena no interesantākajām pirmizrādēm varētu būt Liepājas teātra iestudētais Pema Džemsa luga - muzikālais dzīves dzīvesstāsts divās daļās „Piafa” (režisore - Laura Groza – Ķibere).

Izrādē izsekots franču mūzikas ikonas Edītes Piafas jeb La Mome Piaf (mazā zvirbulēna, kā viņu iesauca viņas talanta atklājējs Luijs Leplē) dzīves un karjeras ceļam, attēlots gan viņas slavas uzplaukums, gan noriets, kā arī personiskās dzīves traģēdija. Šī izrāde tapusi kā veltījums māksliniecei, jo tieši šogad aprit 50 gadi, kopš viņas aiziešanas mūžībā. Ar šo pirmizrādi arī tiks atklāta Liepājas teātra 107. sezona.

Lomās – Agnese Jēkabsone, Everita Pjata, Ilze Būde, Kaspars Gods, Edgars Pujāts, Mārtiņš Kalita, Viktors Ellers, Sandis Pēcis, Gatis Maliks un Kaspars Kārkliņš, kuri iejutīsies daudzu zināmu un slavenu cilvēku lomās – Marlēna Dītriha, Īvs Montāns, Šarls Aznavūrs, Marsels Serdāns, Teo Sarapo – ir tikai daži no viņiem.

Izrādē dominēs trīs kaislības – vīrieši un apreibinošas vielas, jo bez šīm šķautnēm Piafas dzīve nav iedomājama, bet visam pāri, protams, mūzika, piebilst izrādes režisore.

„Nav līdzīgas mākslinieces Edītei Piafai un viņa noteikti ir pelnījusi, lai viņas stāsts par bezierunu mīlestību, mūzikas kaislību un sāpīgu sadegšanu tiktu stāstīts visos laikos. Edīte Piafa ir pierādījums uzticībai un mīlestībai, kas stiprāka par nāvi. Tāpēc mēs viņu pieminām, tāpēc mēs par viņu runājam. Un tāpēc dziedam viņas izpildīto – fenomenāli skaisto mūziku,” šādiem vārdiem Liepājas teātris skatītājus aicina uz jauno izrādi.

Jauniestudējums būs skatāms piektdien, 13. septembrī,  pulksten 19.00 un sestdien, 14. septembrī, pulksten 18.00. Biļešu cenas: Ls 2 – 10 („ Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.liepajasteatris.lv.

Liepājas teātrī top „Piafa”

Liepājas teātris savu 107. sezonu atklāj ar muzikālā stāsta „Piafa” pirmizrādi, kurā franču kultūras un mūzikas ikonas Edītes Piafas likteni izdzīvo aktrise Agnese Jēkabsone.

3. Pļaujas svētki Ates muzejā

Sestdien, 14. septembrī Alūksnes novada Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā notiks tradicionālie Pļaujas svētki. Šogad svētkos īpaša goda vieta būs ierādīta liniem un dažādiem to apstrādes veidiem, tādēļ svētku moto ir „Zelta lini – sudraba sēklas”.

Pļaujas svētki sāksies pulksten 11.00 un tos ar horeogrāfisku uzvedumu „Kas kaitēja liniņam”, savijot darba un mīlestības tēmu, iedejos Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums”.

Linu apstrādes procesu svētku laikā demonstrēs un izdziedās Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis. Tautas lietišķās mākslas studijas „Kalme” no Alūksnes, „Sagša” no Gulbenes un „Smiltene” veidos kopēju linu izstrādājumu izstādi, bet Balvu amatniecības vidusskolas audzēkņi demonstrēs savus darinātos tērpus no linu auduma. Varēs vērot arī linu auklu apavu - peterņu gatavošanas procesu.

Pļaujas svētku apmeklētāji varēs vērot un arī paši iesaistīties dažādos senču darbos – labības kulšanā, graudu malšanā, maizes cepšanā, kartupeļu rīvēšanā un piena seperēšanā, kā arī medus sviešanā. Varēs iemēģināt savas prasmes veļas mazgāšanā pēc senlaiku tradīcijām, kalšanā, arī rokdarbos, grozu pīšanā, ragu rotu gatavošanā, koka un māla darbos un citādi. Būs arī amatnieku tirdziņš.

Svētku norisē piedalīsies arī Jaunlaicenes folkloras kopa „Putnis”, Ziemeru pagasta folkloras kopa un Rencēnu folkloras kopas „Rota”. Būs arī vizināšanās ar zirgiem, mazpulcēnu dižošanās un citas jautras izdarības. Ieejas maksa: Ls 2 (skolēniem – Ls 1). Sīkāk internetā: www.atesmuzejs.aluksne.lv.

Sestdien Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā svinētajos Pļaujas svētkus tiks godināti Latvijas zelta lini

4. Lauki ienāk Rīgā

Sestdien, 14. septembrī, no pulksten 10.00 līdz 20.00 rīdziniekiem būs interesanti pastaigāties pa Centrāltirgus Spīķeru kvartālu un jauno Daugavas krastmalas promenādi no Dzelzceļa tilta līdz Turgeņeva ielai. Tur fonds „Latvijas lauksaimniecības attīstībai”, Rīgas dome un Zemkopības ministrija rīkos aizraujošu pasākumu „Lauki ienāk pilsētā”, kāds Rīgā līdz šim nav bijis.

Pasākumu pulksten 11.00 atklās ar koncertu, kurā uzstāsies ceremonijorķestris „Miers un Bērziņš”, Jānis Paukštello, bērnu ansamblis „Dzeguzīte”, Liepājas aktrišu folkloras apvienība „Atštaukas”. Pēc tam sāksies dažādu lauksaimniecības nozaru (graudkopības, mežsaimniecības, biškopības, lopkopības un citu) prezentācija. Varēs iegādāties lauku produktus, iepazīties ar lauku dzīvi un visas dienas garumā baudīt pazīstamu mākslinieku uzstāšanos. Laukus Latvijas galvaspilsētā prezentē bērnu tautas deju ansamblis „Dzintariņš”, Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras kopa „Svātra”, Goran Gora, kapela „Spēlmaņi”, „Mirage Jazz Orchestra” ar solistiem Andri Daņiļenko un Andri Ērgli, kā arī daudzi citi.

Tāpat pasākuma „Lauki ienāk pilsētā” laikā notiks arī Govju parāde - ar govju skaistumkonkursu, kurā pieteikties varēja jebkurš govju īpašnieks, bet visi pasākuma apmeklētāji varēs izvēlēties savu simpātiju.

Pasākuma mērķis ir popularizēt lauksaimniecības nozari un lauku vidi, Latvijas izcelsmes produktus, pakalpojumus un izglītību, īpašu uzmanību pievēršot bērnu un jauniešu iesaistīšanai un izglītošanai. „Uzskatām, ka lauku vides radīšana Rīgā vienlaikus ir gan uzdrīkstēšanās, gan arī izaicinājums. Tāpēc mēs sadarbībā ar valsts institūcijām, izglītības iestādēm, lauksaimniecības nevalstiskajām organizācijām un uzņēmumiem pasākuma apmeklētājiem centīsimies radīt interesi un izpratni par dzīvi un darbu laukos. Tāpat informēsim par zemkopības, zivsaimniecības un lauku attīstības iespējām un tehnoloģijām, to daudzveidību, tradicionālu un netradicionālu saimniekošanu,” stāsta fonda „Latvijas lauksaimniecības attīstībai” valdes priekšsēdētājs Rihards Krastiņš. Sīkāk internetā: www.laukiienakpilseta.lv.

Sestdien, 14. septembrī Rīgā, Daugavas krastmalā pirmo reizi galvaspilsētas vēsturē notiks govju skaistumkonkurss

5. Vanemuines simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts Rīgas Domā

Rīgas Domā sestdien, 14. septembrī, pulksten 19.00 savu jauno koncertsezonu nolēmis atklāt Vanemuines (Igaunija) simfoniskais orķestris. Tā sezonas atklāšanas koncertā skanēs Fēliksa Mendelszona oratorija „Elija”, kuras atskaņojumā piedalīsies ne tikai Vanemuines simfoniskais orķestris un operas koris, bet arī Krišjānis Norvelis (bass, Latvija), Līsi Kasenemme (soprāns, Vācija), Jovita Vaskevičute (mecosoprāns, Lietuva), kā arī  Reigo Tams (tenors), Alžīra Ahuna (soprāns) un Tartu jauniešu koris. Pie diriģenta pults būs Pauls Megi.

Jāpiebilst, ka „Vanemuine” ir vecākais teātris Igaunijā. Tas dibināts Tartu 1870. gadā, kā arī ir pirmais profesionālais teātris Igaunijā un vienīgais triju žanru teātris, kurā skatāmas gan operas, operetes un mūzikli, gan klasiskais un modernais balets, gan teātra izrādes. Teātrim ir trīs dažādas ēkas, un tajā strādā vairāk nekā 350 cilvēku – tostarp baleta trupa ar starptautisku sastāvu un liels simfoniskais orķestris. Teātrī bieži uzstājas arī viessolisti. „Vanemuine” ir repertuāra teātris un tā katras sezonas repertuārā ir iekļauti vairāk nekā 50 dažādi uzvedumi dažādos žanros.

Savukārt Vanemuines simfoniskais orķestris tika dibināts 1908. gadā. Orķestris spēlē ļoti dažādu repertuāru, papildus „Vanemuine” teātra programmā iekļautajām operām, operetēm, baletiem un mūzikliem katru sezonu programmā ir līdz pieciem simfoniskā orķestra koncertiem ar dažādām programmām. Orķestra galvenais diriģents, sākot no 2011. gada, ir Pauls Megi, kurš no 1990. līdz 1994. gadam bija Latvijas Valsts simfoniskā orķestra galvenais diriģents.

Biļešu cenas: Ls 5 – 10 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.doms.lv.

Vanemuines simfoniskais orķestris

6. Boksa zvaigznes un cīņas Ķīpsalā

Ķīpsalas hallē sestdien, 14.septembrī, pirmo reizi norisināsies starptautiskais boksa šovs „The Ring Stars” („Ringa zvaigznes”), kurā par Latvijas čempiona titulu vidējā un smagajā svarā sacentīsies labākie mūsu valsts un starptautiskie profesionālie bokseri. Tās būs sešas elpu aizraujošas uzvaras un seši zaudējumi – gan nopietnas cīņas par čempiona tituliem, kas ietekmēs arī mūsu sportistu reitingus pasaules līmenī, gan arī MMA un K1 cīņas skatītāju priekam, sola pasākuma organizētāji.

Bokss aizvien ir cīņas sporta karalis – tajā apvienotas fiziskā sagatavotība un izturība, emocijas un adrenalīns – to visu varēs redzēt „The Ring Stars” boksa šovā un sacensībās. Sacensības mūsu bokseriem dos iespēju uzlabot savus reitingus pasaulē un veicinās Latvijas sporta nozares attīstību kopumā. Organizējot šādu pasākumu, to rīkotāju mērķis ir ne tikai sarīkot aizraujošu šovu, bet arī popularizēt Latvijā boksu, ko uzskata par cīņas sporta veidu karali, kā arī ieinteresēt bērnus un jauniešus nodarboties ar sportu.

Aizraujošais boksa šovs sestdien, 14. septembrī, Ķīpsalas hallē sāksies pulksten 19.00. Biļešu cenas: Ls 7 – 100 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: http://www.fighterelvis.lv.

Sestdien Ķīpsalas hallē notiks vērienīgs starptautisks boksa šovs, kurā sacentīsies Latvijas un pasaules spēcīgākie profesionālie bokseri

7. Izstāžu ceļvedis: Marks Rotko, Ilmāra Blumberga nemirstība, vīns, Golodomors un pasteļu smalkās līnijas

* Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Izstāžu zālē (Krišjāņa Barona ielā 14, Rīgā) ieskandinot gleznotāja Marka Rotko 110. dzimšanas dienu svinību pasākumus, atklāta izstāde „Marks Rotko un amerikāņu abstraktais ekspresionisms”. Izstādes apmeklētāji varēs skatīt trīs lielformāta mākslinieka darbu reprodukcijas un grāmatas par Marku Rotko un amerikāņu abstraktajiem ekspresionistiem no LNB un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra bibliotēkas krājuma. Izstādītās mākslinieka darbu reprodukcijas ir Marka Rotko daiļrades klasiskā un tumšā perioda paraugi, aptverot laika posmu no 1954. līdz 1960. gadam. Izstāde būs apskatāma līdz 11. oktobrim. Sīkāk internetā: www.lnb.lv.

Marks Rotko. „NR 203 (?) (Sarkans, oranžs, dzeltenbrūns un purpurs).” 1954. gads, audekls, eļļa, 192 x 155,3 cm, no Keitas Rotko – Prizelas kolekcijas

* Līdz 14. septembrim Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) apskatāmas dažādu vīnogu šķirņu un degustējami Latvijas labākie vīni. Šogad vīnogu audzēšanai ir bijuši ļoti labi laika apstākļi, ogas nogatavojušās agri un to kvalitāte ir augsta, teic vīndari. Latvijas vīnogu audzētāji izstādei sarūpējuši vairāk nekā 100 dažādu pašmāju un ārzemju vīnogu šķirņu. Atsevišķā zālē būs iespēja iepazīt un degustēt Latvijā darinātus vīnus. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

Dabas muzejā šajās brīvdienās ir unikāla iespēja nogaršot desmitiem Latvijā raudzētu vīnu

* Latvijas Okupācijas muzejā (Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā) atklāta izstāde „1932. - 1933. gada Ukrainas Golodomors - genocīds pret ukraiņu tautu”, kura veltīta Golodomora upuru atceres 80. gadskārtai. Izstāde, ko sagatavojis muzejs „Ukrainas Golodomora (1932. – 1933.) upuru memoriāls”, vēstī par vienu no lielākajām katastrofām Ukrainas vēsturē – Golodomoru (bada nāvi), ko izraisīja boļševiku režīma veiktā varmācīgā kolektivizācija. Tās gaitā Ukrainas iedzīvotāju pretošanos apspieda ar plašām represijām, ieskaitot nogalināšanu, izsūtīšanu uz Sibīriju un izlikšanu no mājām. Bija kanibālisma un līķu ēšanas gadījumi. Pastāvīgā bada novājinātās sievietes kļuva neauglīgas. Pieaugušo mirstības dēļ ciemos un pilsētās klaiņoja izsalkuši un izmocīti bērni. Varas iestādes tos vāca un nodeva padomju audzināšanas iestādēs, kur viņi zaudēja savu identitāti - uzvārdu un piederību dzimtajai vietai. Sīkāk internetā: www.okupacijasmuzejs.lv.

Okupācijas muzejā atklāta izstāde par vienu no baisākajiem Staļina laika noziegumiem – ukraiņu mērdēšanu badā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu sākumā, kura rezultātā bojā gāja miljoniem cilvēku

* Svētdien, 15. septembrī, pulksten 15.00 izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) Ilmāra Blumberga jubilejas personālizstādes „Es nemiršu” ietvaros aicina uz „Sarunu muzejā” ar izstādes kuratori, mākslas zinātniece Anita Vanaga, kura ievadīs skatītājus savdabīgajā Ilmāra Blumberga tēlu, simbolu un zemtekstu pasaulē, stāstot par mākslinieka dzīvi un viņa jaunrades filozofiju, atsevišķu ciklu darbu koncepciju un tajos iekodēto autora vēstījumu. „Šī izstāde saucas „Es nemiršu!”. Tā nav par miršanu. Tā ir par dzīvošanu,” uzsver Blumbergs, stāstot, ka, uzzīmējot notikumu, cilvēks no tā tiek vaļā: „Viss. Tas ir prom. Tu it kā pārej tai nāvei pāri.” Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) skatāma Velgas Gūtmanes pasteļgleznojumu izstāde „Smalkās līnijas”, kura veltīta mākslinieces 70 gadu jubilejai. Velga Gūtmane savas darba gaitas sākusi kā kultūras nama vadītāja Gaviezē. Ilgāku laiku viņa strādājusi par mākslinieci noformētāju Liepājas kokapstrādes kombinātā „Baltija”, kur ne tikai veidoja sērkociņu etiķešu dizainu, mālēja saukļus uz padomju laika svētku plakātiem, bet arī iepazinās ar savu topošo vīru, rakstnieku Olafu Gūtmani, kurš tolaik kombinātā strādāja par ugunsdzēsēju. Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā Velga Gūtmane mākslinieces pienākumus veikusi arī Liepājas galvenajā bibliotēkā un paralēli sākusi strādāt par skolotāju Liepājas Bērnu mākslas skolā. Izstāde būs skatāma līdz 13. oktobrim (ieeja bez maksas). Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

Valmieras muzejā skatāmi vācu mākslinieces Beates Freier – Bongaertz plastiskie zīmējumi

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Lita Krone/LETA, Edijs Pālens/LETA, Evija Trifanova/LETA