112

Tiesa noraida kārtējo advokāta sūdzību Čalovska lietā

Jauns.lv

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja Sandra Meliņa šodien noraidījusi kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska advokāta Egona Rusanova sūdzību par šīs pašas tiesas izmeklēšanas tiesneša rīcību, atsakoties pēc būtības izskatīt pieteikumu par Čalovska atbrīvošanu no apcietinājuma.

Tiesa noraida kārtējo advokāta sūdzību Čalovska li...

To apstiprināja Centra rajona tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons, taču viņš neatklāja, kāda ir šī Čalovskim nelabvēlīgā lēmuma motivācija.

Kā ziņots, Rusanovs bija iesniedzis sūdzību par Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesneša rīcību, atsakoties pēc būtības izskatīt pieteikumu par Čalovska atbrīvošanu no apcietinājuma.

Pirms tam, augusta beigās, Rusanovs vērsās Centra rajona tiesā ar lūgumu atbrīvot savu aizstāvamo no apcietinājuma. Lai arī likums tieši neparedz šādu iespēju, advokāts uzskatīja, ka prokuratūra kavējas un laikus neizskata viņa iepriekš nosūtīto lūgumu atbrīvot Čalovski. Tomēr septembra sākumā tiesa nosūtīja advokātam atbildi, paskaidrojot, ka viņa sūdzība pēc būtības netiks izskatīta.

Jau ziņots, ka 19.augustā Rusanovs ar lūgumu atbrīvot Čalovski no apcietinājuma vērsās Ģenerālprokuratūrā. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers iepriekš žurnālistiem paziņoja, ka Ģenerālprokuratūra ir nosūtījusi Eiropas Cilvēktiesību tiesai (ECT) lūgumu informēt par iespējamo lietas izskatīšanas laiku, un, saņemot atbildi, prokuratūrai būs pamats izskatīt jautājumu par turpmāku Čalovska apcietinājuma nepieciešamības pamatojumu.

Likums paredz, ka izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu. Čalovskis tika aizturēts pagājušā gada 4.decembrī, tātad apcietinājuma termiņa pēdējā diena ir šā gada 3.decembris.

Kalnmeiers iepriekš skaidroja, - ja ECT prokuratūrai oficiāli paziņos, ka Čalovska lietu skatīs pēc decembra, tad prokuratūra lems par viņa atbrīvošanu no apcietinājuma.

Vēlāk Ģenerālprokuratūrā tika saņemta atbilde, ka ECT Čalovska sūdzībai ir piešķīrusi prioritāti, tomēr nekādus konkrētus sūdzības izskatīšanas termiņus tiesa nenorādīja.

Par to Ģenerālprokuratūra informēja Tieslietu ministriju, lai kopīgi lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar Čalovska atrašanos izdošanas apcietinājumā.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) šodien aģentūrai LETA pauda uzskatu, ka jautājums par Čalovska atbrīvošanu vai neatbrīvošanu ir kompetento iestāžu atbildība. "Tieslietu ministrs nav tas, kurš izlemj apcietinājuma jautājumus," sacīja Bordāns.

LETA