Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. oktobrī. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 4. oktobris, 07:29

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. oktobrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Baudīt zelta rudeni šajās brīvdienās varam doties vairākos brīvdabas festivālos – Līgatnē kārtējā Uguns nakts, Dobelē Ābolu svētki, Jūrmalā Rudens svētki, bet Turaidas pilī – romantiskas pūtēju melodijas. Rīgā tiks svinēta arī Latvijas Tautas frontes 25. gadadiena.

­

Nacionālajā operā sāks lidot Karlsons, kas dzīvo uz jumta. Tāpat arī vairākas klasiskas un laikmetīgas izstādes un koncerti.

1. Uguns nakts pozitīviem cilvēkiem Līgatnē

Līgatnes Vienkoču parkā sestdien, 5. oktobrī, pulksten 18.00 sāksies ikgadējais noskaņu pasākums – Uguns nakts. Uguns nakts notiek katru gadu, oktobra pirmajā sestdienā, ar mērķi vienu rudens dienu padarīt garāku un uzlādēties ar pozitīvām emocijām ziemas tumšajam periodam, lai vieglāk varētu sagaidīt pavasari. Pasākums paredzēts pozitīvi noskaņotiem cilvēkiem!

Sešos vakarā notiks Gaismu meža iedegšana ar dažādām Amatnieku darbnīcām - karošu grebšanu, vilnas velšanu, aušanu, dzelzs kalšanu, kā arī dzīvo masku krāsošanas darbnīcu, kurā katram interesentam būs iespēja pārvērsties par rēgu, spoku vai kādu citu meža briesmonīti. Varēs izbaudīt seno latviešu dzīves vidi un iegūt uguni pēc sentēvu metodēm. Būs arī „Pasaku māja", kurā varēs iepazīties ar pasaku tēliem, rosināt iztēli un paskatīties uz lietām no cita skatu punkta, iepazīt raganas burvestības, zaķa nebēdnības un arī uzzināt vai viegli būt karalim vai karalienei. Senos latvju dančus varēs izdejot kopā ar folkloras kopu „Ore”, kā arī pēc rūnu zīmēm izzīlēt nākotni, apgūt viduslaiku kara mākslu un piedalīties citās interesantās, gaismu nesošās aktivitātēs.

Deviņos vakarā sāksies lāpu gājiens pa Vienkoču parka takām, bet pulksten 22.30 sāksies Uguns žonglieru šovs. Uguns nakts laikā varš arī baudīt karstalu un mieloties kopā ar Valmiermuižas pavāriem.

Lai Uguns nakts taptu gaišāka un, lai varētu piedalīties lāpu gājienā, līdzi jāņem degt spējīga lāpa. Ņemot līdzi lāpu, ieejas maksa pieaugušajiem Ls 2 (bez lāpas – Ls 3), skolniekiem un pensionāriem – Ls 1 (bez lāpas  - Ls 2). Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.vienkoci.lv.

2. Ābolsvētki Dobelē, zelta rudens Jūrmalā un Turaidā

Rudens noskaņas šajās brīvdienās visi aicināti baudīt arī zeltainos brīvdabas festivālos. Lūk, daži no tiem:

* Sestdien, 5. oktobrī, Dobeles vēsturiskajā tirgus laukumā jau trešo gadu tiks svinēti vērienīgi Ābolu svētki. Dobeli pamatoti dēvē par ābolu lielpilsētu, jo tur ir senas ābolu audzēšanas tradīcijas, un arī pašlaik Latvijas Valsts Augļkopības institūta dārzos tiek audzētas 600 dažādu ābeļu šķirnes un hibrīdi. Tāpēc likumsakarīgi, ka Dobeles pašvaldība svētkus rīko sadarbībā ar augļkopības institūtu. Visas dienas garumā būs skatāmas, nopērkamas un degustējamas dažādas ābolu šķirnes un jaunie pārstrādes produkti. Institūta darbinieki konsultēs visus interesentus par jebkuru ar augļkopību saistītu jautājumu un būs sarūpējuši izglītojošas atrakcijas ar un par āboliem. Tirgus laukumā lauku labumus un savus izstrādājumus piedāvās zemnieki un amatnieki.

Svētku apmeklētājiem sagatavota plaša programma – smagākā ābola svēršana, jautras ābolu spēles, ābolu zaptes un ābolu tējas baudīšana, kā arī sulas spiešana ar mobilo spiedi, būs arī citi jautri un ābolaini pasākumi. Muzikālos priekšnesumus sniegs Mārtiņš Ruskis, kolorītais Rikardions no Talantu fabrikas un viesmākslinieki no Akmenes un Pakrojas Lietuvā. Sīkāk internetā: www.dobele.lv.

* Savukārt Jūrmalā sestdien, 5. oktobrī, tiks svinēti Rudens svētki ar plašu kultūras programmu un bagātīgu rudens tirdziņu.

No pulksten 11.00 līdz 17.00 Majoru stāvlaukumā būs daudzveidīgs amatnieku izstrādājumu piedāvājums, uz skatuves uzstāsies grupa „Iļģi”, „Obscurus Orbis”, Jūrmalas folkloras kopas „Skance” un „Mare”, kā arī Jūrmalas deju kolektīvi. Savukārt Horna dārzā (pie Majoru kultūras nama) būs grāmatu, mākslas un Latvijas vīndaru tirdziņš. Īpašu atmosfēru radot, Horna dārza lapenē uzstāsies „Neaizmirstulītes & Vintage Brass Orchestra”, „Lādezers”, „Bet Bet” un „Džentlmeņu Špagats”. Ieeja visos pasākumos bez maksas. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

* Toties svētdien, 6. oktobrī, pulksten 15.00 varat doties uz Turaidu, kur varēsiet ne tikai baudīt zelta rudeni, bet arī Turaidas pils pagalmā noklausīties Siguldas pagasta kultūras nama pūtēju ansambļa „Sigulda” diriģenta Jāņa Raslava vadībā koncertu. Koncerts „Rudens melodijas” būs veltījums visiem, kas novērtē kultūrvēsturisko mantojumu Turaidas vēsturiskajā centrā un rudens romantiku Latvijā. Ikviens laipni aicināts uz Turaidu, lai pats savām acīm iepazītu vairāk kā 35 ekspozīcijas Turaidas vēsturiskajā centrā, novērtētu rudens krāšņos skatus un ieklausītos romantiskajās melodijās. Sīkāk internetā: www.turaida-muzejs.lv.

3. Nacionālajā operā lidos Karlsons

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) sestdien, 5. oktobrī, pulksten 19.00 un svētdien, 6. oktobrī, pulksten 12.00 un 18.00 notiks Jura Karlsona baleta „Karlsons lido…” pasaules pirmizrāde. Tā ir mūsu Nacionālā baleta dāvana lielajiem un mazajiem skatītājiem, jauno skolas gadu uzsākot!

Kurš gan nezina Karlsonu, kas dzīvo uz jumta – vislabāko rotaļu biedru pasaulē? Omulīgais vīriņš ar propelleru uz muguras ir viens no Astridas Lindgrēnes grāmatu pazīstamākajiem varoņiem, kuru iemīļojuši gan bērni, gan pieaugušie. Tagad, pirmo reizi Latvijā, viņa piedzīvojumi būs skatāmi arī baleta izrādē.

Jaunais LNO baleta iestudējums ļaus mazajiem skatītājiem izdzīvot visas slavenās Brālīša un Karlsona dēkas – pastaigu pa jumtiem, zagļu ķeršanu, pūcīgās auklītes Bokas jaunkundzes izjokošanu un smalkmaizīšu čiepšanu! Un kā īpašs saldēdiens būs grandiozas dzimšanas dienas svinības ar veselām astoņām tortēm un tikai vienu svecīti... Dzīvespriecīgais, krāsainais uzvedums aizvedīs skatītājus uz pasauli, kur fantāzija saplūst ar īstenību – skursteņslauķi uz pilsētas jumtiem metas jautrā dejā, TV dīvas izkāpj no ekrāna un sarīko krāšņu rēviju, un pat konfektes sāk griezties apburošā valsī... Taču būtībā balets vēstīs par ilgām pēc īsta drauga – tātad tas būs stāsts par katru no mums.

Karlsona piedzīvojumus mūzikā ietērpis viņa vārdabrālis – komponists Juris Karlsons. Viņa dinamiskajā, kontrastiem bagātajā mūzikā kā jautrā karuselī savīsies spilgti muzikāli raksturojumi ar it kā kaut kur dzirdētu intonāciju alūzijām. Ne jau velti jaunā baleta apakšvirsraksts vēsta, ka tā būs fantāzija bērniem un pieaugušajiem.

Horeogrāfiju izrādei veidojis Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis. Savukārt Mārtiņa Vilkārša krāsainā scenogrāfija aizvedīs skatītājus uz pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu Stokholmu, bet Ilzes Vītoliņas veidotie tērpi būs kā grezna modes parāde.

Karlsona lomā iejutīsies Andris Pudāns un Aleksandrs Osadčijs, Brālītis būs Nataļja Lipska un Evelīna Godunova, Māte – Elza Leimane - Martinova un Viktorija Jansone, Tēvs – Raimonds Martinovs un Arturs Sokolovs, Beta – Laine Paiķe un Annija Kopštāle, Bose – Kristaps Lintiņš un Hermans Ševčenko, Bokas jaunkundze – Ints Roziņš un Arnis Līcītis, Fille – Antons Freimans un Aleksandrs Jurāns, Rulle – Māris Spriņģis un Aleksandrs Kaļivods. Pie diriģenta pults būs Mārtiņš Ozoliņš. Biļešu cenas: Ls 3,5 – 37 („Biļešu paradīzes”tīklā). Sīkāk internetā: www.opera.lv.

Karlsons lido atkal Nacionālajā operā

4. Atmodas antoloģija pie Brīvības pieminekļa, Kongresu namā un Doma baznīcā

Atzīmējot Latvijas Tautas frontes (LTF) 25. gadadienu Rīgā sestdien, 5. oktobrī, notiks vairāki jubilejas pasākumi:

* pulksten 13.00 gadadienas atzīmēšanas pasākumus ievadīs dievkalpojums Rīgas Domā;

* pulksten 14.00 Rīgas Kongresu namā (Krišjāņa Valdemāra ielā 5) notiks LTF pirmā līdera Daiņa Īvāna jaunās grāmatas „Garaspēka zemes atgūšana” atvēršana un Askolda Saulīša dokumentālās filmas „Atmodas antoloģija” pirmizrāde. Filma „Atmodas antoloģija” vēsta par būtiskākajiem notikumiem Latvijas ceļā uz valstiskās neatkarības atjaunošanu. Viens no galvenajiem Atmodas priekšnosacījumiem bija Latvijas valstiskās neatkarības zaudēšana 2. pasaules kara laikā, kas ievada filmas vēsturisko atkāpi. Kad īsti sākās Atmoda, kas bija galvenie sabiedrības virzītāji, ko zināja un ko nezināja Tautas frontes veidotāji un kādi bija viņu mērķi? Filmas autori piedāvā savu redzējumu, notikumu un nozīmīgāko personu izlasi – antoloģiju procesam, kas noveda pie Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas un ir pazīstams kā Trešā atmoda. „Atmodas antoloģijā” skartas arī mazāk zināmas vēstures lapaspuses – jautājumi par perestroikas procesu lomu Atmodas sākumposmā, PSRS struktūru iesaistīšanos Tautas frontes organizācijā un mēģinājumi to vadīt sev vēlamā virzienā;

* īpašs mirklis būs satikšanās un spēka vārdi pulksten 18.30 pie Brīvības pieminekļa, klausoties tautasdziesmas un Mārtiņa Brauna un Raiņa dziesmu cikla „Daugava” atskaņojumu kora „Ave Sol”, diriģenta Ulda Kokara un autora sniegumā. Pie pieminekļa tautasdziesmas, kas skanēja Atmodas laikā, skandēs folkloras draugu kopa „Skandinieki”, Lēdurgas kultūras nama folkloras kopa „Putni”, Madonas folkloras kopas „Madaviņa” un „Vērtumnieki”, Alsungas folkloras kopa „Suitiņi”, Iecavas folkloras kopa „Tarkšķi”, Izvaltas pagasta bērnu folkloras kopa „Mozī latgalīši” un Līvānu folkloras kopa „Ceiruleits”. Tiešraidi no Brīvības pieminekļa pārraidīs Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

* pulksten 19.30 pie Brīvības pieminekļa notiks arī dokumentālās filmas „Atmodas antoloģija” brīvdabas seanss pie Brīvības pieminekļa.

* no pulksten 10.00 līdz 18.00 Latvijas Tautas frontes muzeja telpās (Vecpilsētas ielā 13/15, Vecrīgā) notiks jaunās pastmarkas, kas veltīta Latvijas Tautas frontes 25. gadadienai pirmās dienas zīmogošana.

Latvijas Tautas frontei 25 (Ogres televīzija)

5. Klasiskās mūzikas deserts: no Šostakoviča līdz laikmetīgai mūzikai

Klasiskās mūzikas cienītājiem šajās brīvdienās Rīgā ir iespēja dzirdēt divus lieliskus koncertus:

* Latvijas Nacionālajā operā sestdien, 5. oktobrī, pulksten 17.00 Rudens kamermūzikas festivālā uzstāsies viens no pasaules labākajiem laikmetīgās mūzikas ansambļiem – „Ensemble Modern”, kas mājo Frankfurtē (Vācijā) un koncertē slavenākajās pasaules koncertzālēs. Rīgas publikai tiek dāvāta iespēja iepazīties ar projektu, kas pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja 2012. gada decembrī Minhenē un kurā savus speciāli šim gadījumam komponētos sacerējumus prezentēja astoņi jauni Austrumeiropas komponisti. Šie jaunie cilvēki tika izvēlēti spēcīgā konkurencē, tādēļ jo sevišķi liels prieks viņu vidū redzēt trīs Latvijas pārstāvjus – Andri Dzenīti, Kristapu Pētersonu un Jāni Petraškeviču. Līdzās Latvijas komponistu daiļrades paraugiem arī mūziku, ko radījuši Čehijas, Polijas, Slovēnijas un Ungārijas pārstāvji. Biļešu cena: Ls 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.kamermuzika.lv.

* Svētdien, 6. oktobrī, pulksten 15.00 Lielajā ģildē (Amatu ielā 6, Vecrīgā) savu jauno koncertsezonu atklās orķestris „Sinfonia Concertante” (diriģents - Andris Vecumnieks). Koncertā skanēs gan pasaules mūzikas klasika – Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija op. 83a (Trešā stīgu kvarteta pārlikums stīgu orķestrim), gan cikla iedvesmotāja – franču hiperražīgā komponista Darjī Mijo Trešā Mazā simfonija, gan arī īpaši akcentējot latviešu mūzikas 2013.  gada gaviļnieka Jura Karlsona daiļradi – viņa „Sinfonia brevis”, kas ir gan autora veltījums orķestrim „Sinfonia Concertante”, gan arī orķestra veltījums pašam autoram. Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Laikmetīgās mūzikas ansamblis „Ensemble Modern”

6. Dizains mājai, darbam un atpūtai Ķīpsalā

Šajās brīvdienās Ķīpsalas izstāžu hallē notiek divas vērienīgas dizaina izstādes – „Desing Isle” un „Baltic Furniture”.

Šobrīd Ķīpsalu viennozīmīgi var dēvēt par dizaina bagātību salu un radošāko vietu Latvijā, jo tur savus darbus vienkopus prezentē labākie Latvijas dizaineri un jaunie talanti. Stilīgi modes aksesuāri personībām, trauki, lampas, mēbeles dzīvoklim un mājai, biznesa suvenīri kolēģiem, interjera dizaina pakalpojumi mājokļa iekārtošanai – tas viss būs pieejams „Design Isle 2013”. Interesenti varēs arī konsultēties ar uzņēmumu pārstāvjiem un dizaineriem, lai iegūtu savām vajadzībām un vēlmēm atbilstošas dizaina preces un pakalpojumus.

Izstādes „Desing Isle” centrālais notikums ir Latvijas Dizaineru savienības konkursa „Gada balva dizainā 2013” darbu ekspozīcija, kas ikvienu apmeklētāju pārsteigs ar savu oriģinalitāti un domu lidojumu. Transformējami apavi „Es Te Biju”, somu kolekcija "FLIGHT ST0105", sofa „Mākonis”, spēle „Neonovuss”, guļamistabas kolekcija „Twins”, fotosērija „Stereotipu piedzīvojums” – šie un vēl daudzi citi dizaineru darbi būs skatāmi „Design Isle 2013”. Konkursam šogad kopumā pieteikti 134 darbi sešās dizaina kategorijās – interjera dizains, vides dizains, rūpnieciskais dizains, modes dizains, foto dizains, grafiskais dizains un neformālajā konkursā „ES LATVIJA”.

Tāpat Ķīpsalā pulcējas konkurētspējīgākie mēbeļu ražotāji, tirgotāji un dizaineri mēbeļu un interjera izstādē „Baltic Furniture 2013”, lai prezentētu jaunākās mēbeļu kolekcijas, kā arī mēbeļu furnitūru un apdares materiālus. Šogad izstādē piedalās vairāk nekā 150 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Vācijas, Dānijas un citām valstīm, kuri piedāvā kvalitatīvas, funkcionālas, ekoloģiskas un transformējamas mēbeles prasīgiem un izvēlīgiem pircējiem.

Izstāžu darba laiks: sestdien, 5. oktobrī – no pulksten 10.00 līdz 19.00; svētdien, 6. oktobrī – no pulksten 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: Ls 3,5, skolēniem un pensionāriem – Ls 2. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: Vidzemes svētvietas, bītlu zemeņu lauks, ielu fotogrāfijas un budisma relikvijas

* Galerijā „Istaba” (Krišjāņa Barona ielā, Rīgā) vēl līdz 12. oktobrim apskatāma trīs mākslinieču - Kristīnes Rubenes, Ievas Liepiņas un Annas Rubenes - Zīderes - kopizstāde „Strawberry Fields Forever”. „Strawberry Fields Forever” ir viena no zināmākajām bītlu dziesmām, kurā Džons Lenons savas bērnības atmiņas savijis ar sirreālām sajūtām mūzikā. Arī trīs latviešu mākslinieces šajā izstādē skatītājus ieved trauslajā bērnības pasaulē – vasarīgajā zemeņu laukā, piedāvājot to sajust zīmējumos, rotās un porcelāna traukos.

„Strawberry fields forever” galerijā „Istaba” (LTV „Rīta Panorāma”)

* Tikai šajā nedēļas nogalē Rīgā – Latvijas Mākslinieku savienības galerijā (11. Novembra krastmalā 35) ir skatāma budisma relikviju izstāde. Tradicionāli budisma relikvijas tiek glabātas budisma sakrālajās celtnēs un nav pieejamas publiskai apskatei. Šī izstāde ir izņēmums. Izstādes viesošanos Latvijā organizē Budisma meditācijas centrs „Ganden” sadarbībā ar citām Latvijas budistu kopienām.

* Radošu cilvēku iemīļotajā nelielajā, bet mājīgajā bufetē „Gauja”(Tērbatas ielā 56, Rīgā) atklāta Olafa Oša fotogrāfiju izstāde „Valanda”. Izstādē redzamo darbu sērija veidota, šķiet, vienā no mūsdienu fotogrāfijas populārākajiem žanriem - ielu fotogrāfija. Pats fotomākslinieks saka: „Savās bildēs vienmēr cenšos panākt daudzslāņainību. Vēlos radīt fotogrāfiju, kuru skatītājs var nolikt sev priekšā un, vismaz uz kādu mirkli, palikt pie tās. Vai nu vērojot apkārtni un kā tā rezonē ar galveno varoni, vai arī saskatīt papildus šķautni notiekošajā, kas raisa interesi, bet tā ari paliek noslēpumā. Attēlotas attiecības var būt dažādas - personiskas, socioloģiski aktuālas, konfliktējošas; tās var būt vienkārši emocijas vai to trūkums. Galvenais - neradīt vienkārši attēlu.” Sīkāk internetā: www.bufetegauja.lv.

* Liepājas muzejā (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) līdz 24. novembrim skatāma mākslinieka Otto Tiliņa (1913. – 1993.) simtgadei veltīta piemiņas izstāde. Jāteic, ka Otto Tiliņš nav plaši pazīstams mākslinieks, kaut arī viņa ainavas zīmējumos un gleznās, iekšējās spriedzes un dramatisma piepildītās noveles, reti kuru atstājušas vienaldzīgu. Kad viņš 1934. gadā pabeidza Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu, tad esot sev pateicis: ne dienu bez skices, bet mūžu vadījis ar atziņu: nevienu dienu nenodzīvot bez laba darba. Pēc 2. pasaules kara Otto Tiliņa divus gadu desmitus darba vieta bija Liepājas kinoteātris „Uzvara”, kur viņš veidoja kinoreklāmas. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

* Līgatnes kultūras namā skatāma fotogrāfa Normunda Kažoka darbu izstāde par Vidzemes senajām svētvietām. Nule noslēdzies Vidzemes plānošanas reģiona un tā partneru īstenots projekts „Senās kulta vietas – Baltijas jūras piekrastes kopīgā identitāte”, kura laikā apsekotas un pētītas arī Vidzemes senās svētvietas. Svētvietas ir svarīga kultūrvēsturiskā mantojuma sastāvdaļa, ko būtiski saglabāt arī nākamajām paaudzēm. Līdzīgi kā citi vēstures notikumi, arī svētvietas un teiksmas ap tām izzudīs, ja nebūs cilvēki, kas par tām zinās un stāstīs tālāk. Projekta ietvaros tapusi arī fotogrāfa Normunda Kažoka darbu izstāde. Sīkāk internetā: www.visitligatne.lv.

­

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA