Sabiedrība
2013. gada 12. oktobris, 19:06

Saeimas komisija apspriedīs PBK situāciju, pieļauj izmaiņas likumā

Jauns.lv

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien apspriedīs situāciju, kas izveidojusies saistībā ar "Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) pārraidīto raidījumu par 1991.gada 13.janvāra notikumiem, kurā noliegts uzbrukums Viļņas televīzijas tornim.

Saeimas komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) uzsvēra, ka komisija sekos šai lietai, jo ir būtiski to risināt nevilcinoties. Viņa pieļauj, ka varētu tapt arī likuma grozījumi.

"Pirmkārt, mēs gribam, lai šis jautājums tiktu risināts un tiktu risināts nevilcinoties. Otrkārt, te aktualizējas jautājums par, iespējams, nepieciešamajiem likuma grozījumiem. Patiesībā ir tā, ka pēc spēkā esošā likuma, ja ir trīs administratīvie pārkāpumi, tad faktiski kanālu var slēgt, bet par tādiem ļoti nopietniem pārkāpumiem, nu, izrādās tāds nopietns sods nav iespējams, ka likums īsti to neļauj," sacīja Mūrniece.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien uzsāka administratīvo lietvedību par kanāla PBK raidījumu "Cilvēks un likums", jo tajā saskatāmi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) pārkāpumi. Taču, piesaistot ekspertus, tiks izvērtēts arī tas, vai raidījums nesatur krimināltiesiska pārkāpuma pazīmes, iespējams, naida kurināšanu.

Likums nosaka, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem. Ja to pārkāpj, var piemērot naudas sodu līdz 1500 latiem.

Mūrniece pagaidām atturējās izteikties, vai šāds sods būtu uzskatāms kā bargs, to jānoskaidro diskusijās.

Jau ziņots, ka šī ieraksta dēļ Lietuvas otrais lielākais maksas televīzijas tīkls "Cgates" pirmdienas vakarā uz laiku pārtraucis translēt PBK.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA