Vai iespējams būt krievam un latvietim vienlaikus? Aicina uz sarunu par etnisko identitāti
Diskusijā plānots apskatīt situācijas, kuras ērti neierakstās Latvijā populārajās tautību nošķīrumu kategorijās. (Attēlā - foto no akcijas Baltijas ceļš 1989.gadā).
Kultūra
2013. gada 21. oktobris, 02:09

Vai iespējams būt krievam un latvietim vienlaikus? Aicina uz sarunu par etnisko identitāti

Jauns.lv

"Kino Bize" 22.oktobrī aicina uz sarunu, vai etniskā identitāte ir svarīga, pavēstīja "Kino Bizes" pārstāve Laura Lizuma. Viņa informēja, ka saruna iecerēta kā turpinājums oktobra vidū sāktajām diskusijām tviterī par tautības norādīšanu vai nenorādīšanu pasē.

Diskusijā runās ne tikai par pasēm, bet arī par etniskajām un kultūras identitātēm kopumā. Plānots apskatīt situācijas, kuras ērti neierakstās Latvijā populārajās tautību nošķīrumu kategorijās. Piemēram, vai ir iespējams būt latvietim un krievam vienlaikus? Kas vispār ir latvietis un kas – krievs? Vai cilvēks var būt latgalietis, rīdzinieks, eiropietis, bet neidentificēties ar latviešiem? Ko nozīmē būt par mazākumtautību? Vai tautībai mūsdienās vispār ir kāda nozīme, un, ja ir, vai tā ir publiska vai dziļi privāta?

Sarunu ievadīs piecu viesu pārdomas par jautājumu, vai etniskajai/kultūras identitātei ir nozīme. Pieredzē dalīsies režisors Andrejs Polozkovs, kurš reiz principiāli vēlējās pasē norādīt savu tautību un tagad vairs ne, pētniece (amats), latgaliete (hobijs) Ilze Sperga, Latvijas Universitātes studente, topošā baltu filoloģe Lingita Lina Bopulu, biedrības "Rīkojoties kopā" valdes loceklis, kas sevi sauc gan par krievu, gan par latvieti, Dima Avsejenkovs un datorurķis, kas uzskata, ka interneta laikmetā tautība ir mazsvarīgs raksturlielums, Dāvids Vikmanis.

Sarunu vadīs Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

Pēc diskusijas "Kino Bize" sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas centru aicina noskatīties režisores Kristīnes Briedes dokumentālo filmu 'Tuvu prom savā vietā", kas stāsta par Salnišu ģimeni no Maskavas un viņu dzīves, darba un kultūras mīlestības ceļiem Latvijā.

Pasākums notiks plkst.18 Kaņepes Kultūras centra otrajā stāvā.

Diskusiju projektu kinoteātrī "Kino Bize" līdzfinansē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programma. Diskusiju ciklā iztirzātas arī tādas tēmas kā radošā uzņēmējdarbība, novecošana, invaliditāte, alternatīvās izglītības metodes, politiski kreisās idejas, ieslodzīto dzīve abpus cietuma mūriem, kā arī latvietības un ģimenes jēdziens un modeļi mūsdienu sabiedrībā.

BNS / Publicitātes foto