"Maxima" izmeklēšanas uzraudzību gribēja uzticēt  prokuroram, kura sieva izsniedz būvatļaujas
Zolitūdes „Maxima” traģēdijas lietu Ģenerālprokuratūra bija uzdevusi uzraudzīt prokuroram Ando Skalbem, kura ģimenes labklājība atkarīga no būvatļauju izsniegšanas biznesa Rīgā. Viņa sieva ir Rīgas būvvaldes nodaļas galvenā juriskonsultante. Tagad prokurors pats pēc savas vēlēšanās no "Maxima" lietas uzraudīšanas atteicies.
Sabiedrība

"Maxima" izmeklēšanas uzraudzību gribēja uzticēt prokuroram, kura sieva izsniedz būvatļaujas

Jauns.lv

Viena no trim prokuroriem, kuriem sākumā uztivcēja uzraudzīt Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu, - Ando Skalbes ģimenes labklājība tiešā veidā ir atkarīga no būvniecības atļauju izsniegšanas biznesa. Viņa sieva Dace Skalbe ir Rīgas būvvaldes Būvniecības atļauju nodaļas vadītāja un galvenā juristkonsultante.

"Maxima" izmeklēšanas uzraudzību gribēja uzticēt ...

Ģenerālprokuratūra Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas procesa uzraudzībai piesaistīja trīs Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurorus - Jekaterinu Kušakovu, Ando Skalbi un Agri Skradaili. Viens no viņiem – Ando Skalbe procesu uzrauga jau kopš 22.novembra, bet pārējie divi – kopš pirmdienas, 25. novembra. Tagad pats atteicies no Zolitūdes traģēdijas lietas uzraudzības.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers paziņojis, ka izmeklēšanu „objektīvi” uzraudzīs „augstas klases prokurori”, kurus neviens neietekmēs. Tomēr šaubas par to radīja Ando Skalbes nozīmēšana šajā lietā, jo viņa sieva Dace ir Rīgas pilsētas būvvaldes nodaļas vadītāja un juridiskā konsultante. Abu laulāto parādsaistības ir 138 778 latu, un ģimenes labklājība tiešā veidā saistīta ar būvatļauju izsniegšanu Rīgas pilsētā. Te jāpiebilst, ka vainīgā noteikšana Zolitūdes traģēdijas lietā būs atkarīga arī no tā, cik pamatoti vai nepamatoti ir izsniegtas atļaujas „Maxima” būvniecībai Priedaines ielā. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs licis uz izmeklēšanas laiku atstādināt sešus būvvaldes darbiniekus, kas parakstīja Zolitūdes lielveikala „Maxima” dokumentus.

Tomēr ar ģenerālprokurora Kalnmeiera svētību kā vienu no trim „augstas klases prokuroriem”, kas uzraudzīs Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu, izvēlējās Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokuroru Ando Skalbi. Kalnmeiera ieskatā uzraudzīšanu nevarēja ietekmēt ne prokurora milzīgās - 94 421 eiro (Ls 66 359) - parādsaistības, ne fakts, ka viņa sieva ir darbiniece vienā no izmeklējamām iestādēm - Rīgas pilsētas būvvaldē, raksta portāls Pietiek.com. Arī Daces Skalbes parādsaistības ir visnotaļ ievērojamas - 97 095 eiro (Ls 68 238) un 4181 lats. Kā liecina abu laulāto iesniegtās valsts amatpersonas deklarācijas, viņu kopējās parādsaistības pērn sasniedza 138 778 latus, bet viņu ienākumi, salīdzinoši ar parādiem, nebija diez ko diži – Ando Skalbe algā prokuratūrā pērn nopelnīja 17 887 latus, bet viņa sieva būvvaldē – 9058 latus.

Pats ģenerālprokurors Kalnmeiers nebija vēlējies atbildēt uz Pietiek.com jautājumu, vai viņa vadītās iestādes lēmums nozīmēt par Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas uzraugošo prokuroru Rīgas pilsētas būvvaldes darbinieces vīru uzskatāms par tīšu ņirgāšanos par traģēdijas upuriem, atklātu nolaidību pret viņa pamatpienākumu pildīšanu, uzskatāmu korupcijas gadījumu vai ko citu.

Tomēr otrdien, 26. novembrī, no uzraugošo prokuroru grupas sastāva kriminālprocesā par būvkonstrukciju nobrukumu tirdzniecības centrā „Maxima” izslēgts Ando Skalbe. Šāds lēmums tika pieņemts pēc viņa paša iniciatīvas, jo viņa sieva strādā Rīgas pilsētas būvvaldē. Lūgumu prokurors pamatoja ar nevēlēšanos radīt kaut vismazākās šaubas par izmeklēšanas uzraudzības objektivitāti.

Skalbe neturpinās uzraudzību, reaģējot uz Rīgas mēra rīkojumu uz traģēdijas izmeklēšanas laiku atstādināt no amata pildīšanas sešus Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekus, ņemot vērā, ka viņa sieva ir Rīgas pilsētas būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes Būvniecības atļauju nodaļas vadītāja.

Prokurors vienlaikus gan norāda, ka nesaskata interešu konflikta esamību, jo viņa sieva, veicot darba pienākumus Rīgas pilsētas būvvaldē, nekad nav bijusi saistīta ar tirdzniecības centru „Maxima” Priedaines ielā 20.

Par nepieciešamību iekļaut citu uzraugošo prokuroru tiks izlemts vēlāk, informē Ģenerālprokurore, ziņo aģentūra BNS.

Interesanti, ka iespaidīgas parādsaistības ir arī abiem pārējiem Ģenerālprokuratūras nozīmētajiem īpaši augstās klases prokuroriem - Jekaterinai Kušakovai tās ir 58 414 eiro (Ls 41 054), bet Agrim Skradailim – 60 791 eiro (Ls 42 724) lielas.

Sola drīzu lietas izmeklēšanu (LTV „Panorāma”)

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/ LETA