Uzmanies! Latvijā sākusies gripas sezona
Patlaban Eiropas valstīs gripas sezona vēl nav sākusies, bet atsevišķi gripas gadījumi laboratoriski apstiprināti vismaz 12 šī reģiona valstīs.
Sabiedrība
2013. gada 11. decembris, 21:01

Uzmanies! Latvijā sākusies gripas sezona

Jauns.lv

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" laboratorijā apstiprināts šīs sezonas pirmais gripas gadījums, kas liecina, ka Latvijā sākusies gripas vīrusu cirkulācija, informēja slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa.

Šāda situācija ir tipiska šim gada periodam, tā notiek katru gadu - Latvijā, tāpat kā citviet Eiropā, novembrī un decembrī tiek reģistrēti atsevišķi gripas saslimšanas gadījumi, skaidro SPKC epidemiologi. Patlaban Eiropas valstīs gripas sezona vēl nav sākusies, bet atsevišķi gripas gadījumi laboratoriski apstiprināti vismaz 12 šī reģiona valstīs.

Plašāka gripas izplatība Latvijā gaidāma nākamā gada janvāra otrajā pusē, prognozē SPKC speciālisti.

Gripas profilaksei svarīgi stiprināt organisma aizsargspējas un stingri ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku, uzsver infektologi.

Speciālisti atgādina, ka gripa ir nopietna augšējo elpceļu vīrusinfekcija, kas izpaužas ar pēkšņu slimības sākumu, strauju ķermeņa temperatūras paaugstināšanos, laušanas sajūtu kaulos, sausu, mokošu klepu un stiprām galvassāpēm.

Gripas infekcijas avots ir slimais cilvēks. Kad šis cilvēks klepo, runā, šķauda, apkārt veidojas "aerosola mākonis", kas satur augstu vīrusu koncentrāciju. Pēc nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties pat sešu metru attālumā. Cilvēks inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus, vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti.

Vakcinācija tiek uzskatīta par efektīvāko gripas profilakses līdzekli. Īpaši nozīmīga tā ir riska grupas pacientiem, proti, tiem cilvēkiem, kuri sirgst ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, imūnās sistēmas vājumu, grūtniecēm, kā arī bērniem vecumā līdz diviem gadiem un pacientiem, kas vecāki par 60 gadiem.

LETA/Foto: All Over Press