foto: Shutterstock
Neirozinātnieks atklāj vissvarīgāko lēmumu, kas cilvēkam jāpieņem dzīves laikā
Esi vesels
2017. gada 26. novembris, 08:00

Neirozinātnieks atklāj vissvarīgāko lēmumu, kas cilvēkam jāpieņem dzīves laikā

Karlīna Timofejeva

Ik dienas mums jāsaskaras ar nebeidzamām izvēlēm – kāpt šajā vai nākamajā transportā? Ko ēst pusdienās? Vai doties uz randiņu? Pieņemt jauno darba piedāvājumu? Daži lēmumi, protams, ir svarīgāki par citiem, taču viens, kā izrādās, ir vissvarīgākais. 

Morans Serfs ir neirozinātnieks, kurš pēta lēmumu pieņemšanas psiholoģiskos mehānismus. Viņš ir arī strādājis ar neiroķirurģiskajiem pacientiem, pētot uzvedību, emocijas un sapņus. Nesen viņš tika nodēvēts par vienu no vadošajiem profesoriem vecumā līdz 40 gadiem jeb "40 leading professors below 40”. Vārdu sakot, šis cilvēks tiešām zina, ko runā.

Ko viņš ir atklājis? Ka izvēle ir nogurdinoša lieta. Ha, tu teiksi, to mēs visi jau zinājām, vai ne? Tomēr izvēļu kļūst arvien vairāk – augstāk aprakstītās ir tikai dažas no desmitiem, ar kurām ik dienas jāsaskaras.

Otrs profesora atklājums – cilvēki maldīgi domā, ka viņu laime ir tiešā veidā atkarīga no izvēlēm, kuras viņi veic. Respektīvi, ja veiksim pareizās izvēles, tad dzīvosim cepuri kuldami. Jā? Izrādās, nē –  profesors teic, ka mūsu izvēles iespaido mūsu pieredze un dažādi psihoemocionāli faktori. Reizēm mēs mēdzam atcerēties sliktu pieredzi kā labu, un otrādi. Lēmumi reti tiek pieņemti ar racionālu pamatojumu, un lielākoties balstās emocijās. Vēl trakāk – mēs ļaujam apkārtējiem iespaidot mūsu lēmumus, un bieži vien darām to pilnīgi neapzināti.

Te nu mēs nonākam atpakaļ pie virsraksta. Tieši šis faktors, kā izrādās, arī nosaka to, kurš ir dzīvē svarīgākais lēmums. Kad cilvēki kopā pavada laiku, viņu smadzeņu viļņi kļūst ļoti līdzīgi. “Jo vairāk mēs pētām iesaisti, jo biežāk redzam, ka vienkārši atrašanās blakus liek cilvēku smadzenēm kļūt līdzīgām. Tas nozīmē, ka cilvēki, ar kuriem pavadām savu laiku, atstāj vislielāko iespaidu uz to, kā mēs uztveram realitāti ārpus mūsu racionālajiem pamatojumiem. Mēs kļūstam līdzīgi šiem cilvēkiem” – tā profesors.

Ja pavērojam savus paziņas, tad tas šķiet visai loģiski – drūmie īgņas padara atmosfēru nepatīkamu, savukārt jautrie un asprātīgie spēj uzlabot ikviena garastāvokli ar savu klātbūtni vien. Tātad, vissvarīgākais lēmums, ko varam pieņemt, lai justos laimīgi un ar dzīvi apmierināti – censties uzturēties tādu cilvēku kompānijā, kam vēlamies līdzināties. Un, profesoraprāt, ar laiku tas patiešām arī notiks – mēs kļūsim tikpat priecīgi un apmierināti kā viņi.

Izklausās gandrīz vai pārāk vienkārši, vai ne? Tomēr ir vērts pamēģināt – galu galā kaut vai tāpēc, lai kārtējo reizi nenāktos klausīties, cik slikti un briesmīgi viss ir. Lai vairojas prieks!

Avots: businessinsider.com

Reklāmraksts sadarbībā ar SIA "Sanofi-aventis"

Materiāls izstrādāts: 11/2017 SALV.MGP.17.11.0388